Daniel Koster
Daniel Koster 10 jun 2016

Waarom zitten weervoorspellers er zo vaak naast?

Herinner je je afgelopen Koningsdag nog? De dag was zonovergoten en het weer was heerlijk. Dat had niemand verwacht. Of je nou op de prachtige Wild Weather app van Nederlandse bodem keek of het journaal checkte, iedereen voorspelde koud weer en dat het pijpenstelen ging regenen. Hoe kan het dan dat de weervoorspellers er zo faliekant naast zaten en dat zij het regelmatig bij het verkeerde eind hebben?

Zitten weervoorspellers er nou écht zo vaak naast?

Het is eerst van belang dat we even checken of weervoorspellers er wel zo vaak naastzitten. Het kan natuurlijk ook enkel iets zijn dat tussen de oren zit. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd door M. Te Brömmelstroet, blijkt dat het niet enkel tussen de oren zit. Hij nam de voorspellingen van drie commerciële instellingen onder de loep. Uit zijn resultaten bleek onder andere dat de minimumtemperatuur structureel te hoog wordt voorspeld. Ook concludeerde ‘ie dat wanneer je een foutmarge van twee graden Celsius aanhoudt de voorspellingen bij zes dagen vooruit bij vijftig procent van de gevallen niet juist zijn. De resultaten spreken dus boekdelen, weervoorspellers zitten er regelmatig naast.

Weervoorspellers, is het nou zo moeilijk?

De vraag is simpel, het antwoord een stukje ingewikkelder. Want ja, uit een ander onderzoek blijkt dat de weervoorspeller er (op dit moment) niets aan kan doen. Het weer is namelijk té variabel om met onze huidige kennis te bevatten. Dat ligt aan allerlei factoren, waarvan de belangrijke volgens het onderzoek de atmosferische inwendige zwaartekrachtsgolven zijn. Dit zijn golven die ontstaan door verschillen in hoogtes, zoals door een heuvel. Een kleine verandering in de inwendige zwaartekrachtsgolven op een bepaalde locatie kan zodoende het weer flink beïnvloeden op een totaal andere plek. Onze huidige modellen zijn niet genoeg ontwikkeld om met deze zaken rekening te houden. Daar wordt uiteraard aan gewerkt, maar aangezien die kennis er nu nog niet is, is dit wel dé verklaring voor de discrepantie tussen de voorspellingen van de weermannen en -vrouwen en het uiteindelijke weer.

Het is een ietwat ingewikkeld verhaal, maar wel een logische. Het weer wordt door zoveel kleine factoren beïnvloed dat het voor de weervoorspeller op dit moment een onmogelijke taak is het weer perfect te voorspellen. Uiteraard is het laatst genoemde onderzoek wel een manier om steeds dichter bij het juist voorspellen van het weer te komen. Of we echter ooit een model gaan ontwikkelen dat perfect rekening kan houden met alle factoren die van invloed zijn op het weer betwijfelen we. We moeten maar gewoon accepteren dat we het weer met een korreltje zout moeten nemen dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom zitten weervoorspellers er zo vaak naast?
Sluiten