Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 13 dec 2018

Supermarktketen Walmart zet robots in om schoon te maken

De Amerikaanse supermarktketen Walmart lijkt ervan te houden om zijn tijd voor te zijn en als eerste te experimenteren met allerlei nieuwe gadgets en technologieën. Als je toevallig binnenkort naar Amerika op vakantie gaat, is het heel goed mogelijk dat je in de Walmart oog in oog komt te staan met robot schoonmakers.  Maar als je nu een soort robot met een bezem voor je hebt, kun je dat beeld meteen weer schrappen. Het gaat namelijk om robuuste schoonmaakkarren, die bestuurderloos door de winkel heen rijden om hem spik en span te houden.

Robots tijdens het boodschappen doen

De robots zijn ontwikkeld door het bedrijf Brian Corp. en kun je zien als een soort gigantische robotstofzuigers, maar dan natuurlijk net iets anders. Vorig jaar zijn ze al ingezet tijdens testen en aangezien deze succesvol waren, mogen we ze binnenkort in de Walmart winkels verwachten. De bedoeling is dat er binnen de komende maanden zo’n 360 robotische schoonmakers aan het werk gaan. Opvallend genoeg hebben de autonome karretjes wel een zitplek en een stuur. Deze zijn echter alleen bedoeld om in het begin een route voor te doen, waarna de dingen zelf aan de slag kunnen. Wel zijn er ook sensoren aanwezig, zodat je niet per ongeluk omver wordt gereden, terwijl je boodschappen aan het doen bent.

Walmart schoonmaak robot

Meer tijd voor de klant

Je zou denken dat de robots ervoor zorgen dat er minder mensen nodig zijn in de winkel. Walmart vice president van centrale operaties John Crecelius beschrijft de robots echter als krachtige tools die monotone taken over kunnen nemen van het personeel, zodat medewerkers meer tijd hebben om te interacteren met klanten. Dat klinkt dan wel weer beter dan dat mensen worden vervangen door robots.

Walmart lijkt sowieso wel te houden van robots. Eerder dook er ook al een patent op van de supermarktketen, waarin wordt omschreven hoe robots door middel van de blockchain zelf aan de slag kunnen met leveringen.

 

 

Digital Trends

Reageer op artikel:
Supermarktketen Walmart zet robots in om schoon te maken
Sluiten