Sam Dille
Sam Dille Elektrische auto's 18 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Voorverwarmen redt je elektrische auto in de winter, maar wanneer doe je het?

In de winter kunnen bestuurders van een elektrische auto de accu voorverwarmen. Bijvoorbeeld voor het rijden of opladen. Dat zorgt ervoor dat de batterij op de juiste temperatuur is en beter kan worden opgeladen. Maar wanneer kun je dit het beste doen?

De winter is niet de fijnste periode om in een elektrische auto te rijden. Door het koude weer is de actieradius van je voertuig een stuk minder voorspelbaar. En dat is geen pretje als je jouw EV regelmatig gebruikt. Voorverwarmen is een mogelijke oplossing.

Waarom het voorverwarmen van een elektrische auto zo belangrijk is

Als het buiten heel koud is, kan het handig zijn om je elektrische auto voor te verwarmen. Door de batterij op een gematigde temperatuur te brengen, kan hij sneller opladen en stroom leveren. Het helpt ook om de levensduur van de batterij te verlengen.

Het klinkt misschien gek, maar de batterij van je elektrische auto bevat eigenlijk helemaal geen elektriciteit. Een accu is enkel voorzien van chemische stoffen die elektriciteit kunnen opwekken. Als de batterij heel koud of heel warm is, vertraagt deze chemische reactie. Dat heeft invloed op hoe snel de batterij elektriciteit kan leveren.

Recentere elektrische auto’s hebben meestal al ingebouwde verwarmings- en koelsystemen in de batterij. Deze systemen worden gevoed door een oplader of de batterij zelf. Maar let op: goedkopere of oudere modellen hebben niet zo’n slim systeem. In dat soort gevallen moet je een EV toch echt eerst voorverwarmen.

Elektrische auto, batterij, Volkswagen
De batterij in een elektrische auto van Volkswagen. (Afbeelding: Volkswagen)

Op welke momenten kun je dit het beste doen?

Er is geen vaste regel over wanneer je een batterij moet voorverwarmen. Elke batterij heeft namelijk een andere ondergrens. Maar over het algemeen is het handig om dit te doen als het buiten kouder is dan 15 graden. Als de batterij nog kouder wordt, zal hij een stuk langzamer gaan werken.

Houd er alleen rekening mee dat de accu van je EV warmer is als hij binnen staat – bijvoorbeeld in een schuur. Dan is voorverwarmen minder noodzakelijk.

Hoe lang je van tevoren een elektrische auto moet voorverwarmen, hangt sterk af van de batterij en de temperatuur. Gemiddeld ligt dit op zo’n 20 tot 30 minuten voor je reis.

Er zijn ook elektrische auto’s die dit voor je kunnen bepalen. Je moet dan een vertrektijd en temperatuur instellen, en de auto doet de rest van het werk.

De goedkoopste auto’s om te beginnen met elektrisch te rijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!