Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 31 dec 2020

WANT in 2020: dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar

Op het gebied van nieuws hoeven we ons zeker niet af te vragen waar we dit jaar het meeste mee bezig waren. Corona heeft het jaar aan alle kanten gedomineerd en logischerwijs ook de technologie-wereld geraakt. Maar toch stond de markt alles behalve stil.

Daarom blikken we bij WANT terug op het afgelopen jaar en kijken we naar de artikelen die jullie dit jaar het meest gelezen hebben. Een mooi overzicht van het grootste nieuws van het jaar dat geheel is gevormd door jullie.

#10 Astronomen ontdekken roze planeet van 160 miljoen jaar oud

In augustus dit jaar kwam NASA met groot nieuws. Astronomen ontdekten namelijk een gloednieuwe planeet. Althans, nieuw…Hij bleek al 160 miljoen jaar oud te zijn.

Het ging om een grote gasbol die inmiddels bekend staat als GJ504b: een planeet die ongeveer even groot is als Jupiter. Leuk feitje voor het einde van het jaar: Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet ligt 57 lichtjaren van de aarde af en is dus 160 miljoen jaar oud. Dat lijkt heel erg oud te zijn, maar als we het over planeten hebben dan is dat piepjong. Het is dan ook niet zo heel gek dat het op de planeet 237 graden Celsius is en dat hij een roze gloed heeft. Dat komt namelijk doordat de planeet “net” gevormd is en inmiddels is lang en breed bekend dat planeten dan ontzettend heet zijn.

Benieuwd naar wat er precies voor nodig was om de planeet te vinden en wat we er aan hebben? Lees dan hier het artikel terug!

Roze planeet
De planeet (Afbeelding: NASA)

#9 Apple voegt een geheime knop toe aan je iPhone

Apple heeft dit jaar, zonder dat jij het waarschijnlijk doorgehad hebt, een gloednieuwe knop aan je iPhone toegevoegd. Je ziet de knop misschien niet, maar hij zit er wel degelijk. Tik maar eens drie keer op de achterkant van je iPhone!

Het heeft alles te maken met een functionaliteit die is toegevoegd met iOS 14. Dat is het meest recente besturingssysteem van iPhones. Het gaat om de functie Tik op achterkant en deze is voornamelijk bedoeld voor mensen met slecht zicht. Wanneer je de feature aanzet in de instellingen is het mogelijk om met twee tikjes en drie tikjes op de achterkant van de iPhone bepaalde taken uit te voeren. Denk hierbij aan het aanzetten van de zaklamp of het openen van de camera-app.

Benieuwd hoe je de functie instelt en hoe jij je eigen opdrachten toe kan voegen? Lees dan zeker dit artikel even!

#8 Android-apps stelen inloggegevens van Facebook

Helaas was er op technologie-gebied ook niet alleen maar goed nieuws te vinden in 2020. Zo werd ontdekt dat bepaalde Android-apps voor flink wat proberen wisten te zorgen.

Het Franse bedrijf Evina, dat zich specialiseert in cybersecurity, kwam er namelijk achter dat 25 apps niet helemaal te vertrouwen waren. Zo wisten ze bijvoorbeeld de inloggegevens van Facebook te kapen van gebruikers. Ondanks het feit dat het een kwalijke zaak is dat dit gebeurt, waren het voornamelijk relatief onbekende applicaties. Ze wisten voor 2 miljoen slachtoffers te zorgen, maar de schade had vele malen groter kunnen zijn.

Benieuwd naar welke apps dit waren? Lees dan hier het artikel terug!

#7 SpaceX laat satellieten los in de ruimte

SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, is al enige tijd bezig met het Starlink-project. Voor het project worden er 12.000 satellieten de ruimte in geschoten om op die manier een wereldwijde internetverbinding te bieden. Zo kunnen zelfs de meest afgelegen plekken ter wereld toegang krijgen tot het internet. Een project dat op papier al bijzonder klinkt, maar in de praktijk nog indrukwekkender is.

De lancering van de Falcon-9 raket, waar de satellieten inzitten, wordt iedere keer uitgezonden. Maar SpaceX besloot eerder dit jaar de beelden van de satellieten te delen. Beelden die ontzettend indrukwekkend genoemd kunnen worden.

Interesse in de beelden of meer te weten komen over het project? Check dan zeker even dit artikel!

SpaceX NASA
De lancering van de tweede bemande SpaceX-vlucht. (Afbeelding: Maro SIRANOSIAN / SPACEX / AFP)

#6 Bosch motoren elektrische fiets krachtiger door update

Bij WANT weten we al jaren dat elektrische fietsen fantastische producten zijn en gelukkig beginnen ze ook steeds populairder te worden. In 2020 kochten consumenten massaal een fiets met ondersteuning, wat de markt ook in een stroomversnelling bracht. Een situatie waar Bosch zich ook goed in liet gelden.

In juni kwam het nieuws naar buiten dat Bosch, die motoren levert voor elektrische fietsen, een nieuwe update uitrolde. Met de update werd de motor van elektrische fietsen die vallen onder de Cargo Line, Cargo Line Speed, Performance Line Speed en Performance Line CX een stukje krachtiger. In plaats van dat de motor uit de lijn goed was voor zo’n 75Nm zorgde de update voor een vermogen van 85Nm.

Benieuwd hoe het precies in elkaar zit en of er meer updates staan gepland voor de toekomst? Lees dan hier het artikel!

#5 Japan doet voorspelling: zwart gat dichterbij aarde dan gedacht

Het jaar 2020 was al niet helemaal lekker als we kijken naar de gebeurtenissen die plaatsvonden. Maar helaas deden Japanse onderzoekers een vervelende ontdekking, waardoor het allemaal niet heel veel rooskleuriger werd. Het bleek namelijk zo te zijn dat een zwart gat met de naam Boogschutter A dichterbij de aarde staat dan in eerste instantie gedacht werd.

Een zwart gat in de buurt is nooit goed nieuws, maar zeker niet als we het over Boogschutter A hebben. Dat weten we natuurlijk dankzij dit onderzoek, want deze wijst uit dat het zwarte gat een massa heeft die wel vier miljoen keer zwaarder is dan die van onze zon. Jawel, je leest het goed: vier miljoen keer zwaarder.

Benieuwd hoeveel dichterbij dit zwarte gaat staat? Lees dan zeker even dit artikel!

#4 Prijs PlayStation 5 gelekt door Franse winkel

Het zal weinig mensen verbazen dat er veel te doen is geweest rondom de PlayStation 5. Sinds een aantal weken zijn we volledig op de hoogte van wat de console te bieden heeft, wat hij kost en hoe slecht hij verkrijgbaar is. Maar het grootste deel van het jaar waren er voornamelijk veel vraagtekens te vinden.

Het was in augustus dan ook groot nieuws toen opeens de prijs uitlekte van de PlayStation 5. Franse winkel Carrefour was, net als vele andere, erg enthousiast over de console. Zelfs zo enthousiast dat de pre-oder pagina al iets eerder live kwam dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat zorgde bij Sony waarschijnlijk voor wat stress, maar voor ons was het een fijne indicatie van wat we konden verwachten. Zeker, omdat de prijskaartjes van €399 en €499 achteraf ook gewoon bleken te kloppen!

Meer lezen over de blunder? Check het artikel dan hier!

PS5
De voorkant van de PS5 (Afbeelding: Sony)

#3 WhatsApp krijgt twee gloednieuwe functionaliteiten

WhatsApp behoort tot een van de populairste apps van heel de wereld. Dat is dan ook zeker goed te zien wanneer er nieuws te melden is over het platform. Al helemaal wanneer er twee gloednieuwe functies tegelijkertijd verschijnen voor het platform. Iets dat op 28 oktober 2020 dan ook gebeurde.

Ten eerste was er een gloednieuwe functionaliteit die het winkelen op WhatsApp een stuk makkelijker maakte. Door een winkelwagen feature toe te voegen hoeven bedrijven niet allemaal verschillende bestellingen meer samen te voegen. Door de knop krijgen deze bedrijven, die opereren op WhatsApp, in één keer een hele bestelling binnen. Ontzettend handig!

Benieuwd naar de tweede functie? Lees het artikel hier!

#2 Samsung wijzigt strategie voor beveiligingsupdates Galaxy S8-serie

Samsung besloot dit jaar om de strategie voor beveiligingsupdates te wijzigen voor een van zijn meest populaire smartphone ooit. Mensen die anno 2020 (terecht) nog met hun Galaxy S8 rondlopen zouden alleen niet heel tevreden zijn met het nieuws.

De Samsung Galaxy S8 werd maandelijks voorzien van een beveiligingsupdate om de smartphone te blijven beschermen. Maar in mei werd bekend dat Samsung dat anders aan ging pakken. Gebruikers zouden niet meer maandelijks meer voorzien worden, maar slechts één update krijgen per kwartaal. Zeker niet heel erg, maar het betekent wel dat het een beetje tijd wordt voor een update. Want wanneer een telefoon op manier wordt bijgehouden, dan weet je dat het einde nabij is.

Het hele verhaal lezen? Check het artikel hier!

#1 WhatsApp vanaf 2021 op een hoop telefoons niet meer te gebruiken

WhatsApp is, zoals we eerder al zeiden, een van de populairste apps van de gehele markt. Veel mensen gebruiken het platform om in contact te blijven met vrienden en familie. Maar voor sommige mensen valt het doek in 2021.

WhatsApp heeft namelijk bekend gemaakt dat bepaalde smartphones vanaf volgend jaar niet meer ondersteund worden. Dit zorgt ervoor dat het dus kan zijn dat, wanneer je gebruikt maakt van een oude smartphone, de app niet meer te gebruiken is voor jou. Maar goed, hoe oud is oud precies?

Het antwoord lees je hier!

Reageer op artikel:
WANT in 2020: dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar
Sluiten