Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 11 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

WANT Chat: de guys van Dick Moby, een brillenmerk met een duurzaam DNA

De tijd van het jaar is gelukkig weer aangebroken waarin de zon zich wat vaker laat zien. Ook tijdens het koudere februari en maart is het soms zonnig genoeg om de zonnebril er weer bij te pakken. Maar waar kies je in een overvol zonnebrillenlandschap voor? Zo’n drie jaar geleden schreef ik over het jonge brillenmerk Dick Moby. Ik besloot daarom te checken hoe de huidige collectie eruit ziet en hoe het met de twee oprichters gaat. Want in de tussentijd hebben ze een serieuze business neergezet. Welkom bij ‘WANT Chat: Dick Moby’.

Guys, stel je even voor

“Wij zijn Robbert en Tim, samen zijn wij Dick Moby.”

Dick Moby dus, leg uit, wat is Dick Moby en hoe is het ontstaan?

“Dick Moby is een brillenmerk met een duurzaam DNA. Met de missie om de plastic vervuiling te verminderen. Het idee is ontstaan tijdens een surftrip in Midden-Amerika. Tim was daar en verbaasde zich over de hoeveelheid plastic afval in en rondom de zee en vroeg zich af of we daar niet iets beters en positiefs mee konden doen.”

Jullie hebben een nogal duurzame missie, vertel

“Ja, we hebben ons als doel gesteld om brillen te maken van gerecycled of biologisch afbreekbaar plastic. Om daarmee de sunny side of plastic te laten zien, wij geloven namelijk erg in positiviteit. Te gek is dat we erin zijn geslaagd om samen met onze fabrikant een voor 97 procent gerecycled acetaat bril van productie-afval te maken. En onze poetsdoekjes worden sinds begin van het jaar gemaakt van gerecyclede PET flessen.”

Verklaar jullie succes!

“We laten zien dat duurzaamheid niet alleen maar ‘geitenwollensokken’ hoeft te betekenen, maar dat je een hoogwaardig product kunt maken op een duurzame manier. Maar het begint altijd bij de kwaliteit van het product, dat moet vanuit zichzelf goed in elkaar steken. Niet alleen omdat het duurzaam is.”

Wie is jullie doelgroep en waarom zou de consument voor een Dick Moby kiezen?

“In principe kan iedereen met een neus en ogen een bril van ons op. De reden dat ze voor ons kiezen is de kwaliteit in combinatie met de missie.”

Jullie werken met TerraCycle, Mazzucchelli en Surfrider Foundation samen. Hoe moet ik dat zien?

“Wij zijn met onze partners continue bezig om alternatieve bronnen van plastic afval te onderzoeken. Hierbij kijken wij naar manieren om plastic afval tot geschikt materiaal te verwerken om daar weer brillen van te maken. Maar het gaat verder dan brillen, zo hebben we bijvoorbeeld ook een lederen hard case van gerecycled leer gemaakt.”

Staan er nog nieuwe samenwerkingen op het programma?

“We hebben vorig jaar een zonnebril gemaakt met Colette in Parijs en komend jaar staan er andere samenwerkingen op het programma, maar die zie je uiteraard vanzelf :-).”

Gezien jullie recyclemethode, hoe ziet dit productieproces eruit?

“Onze zwarte brillen worden gemaakt van productie-afval uit de brillenindustrie. Dit is een zuivere bron van een specifiek type plastic: Acetaat. Dat verzamelen we en gooien we op een hoop. Doordat het allemaal verschillende kleuren bij elkaar zijn voegen we zwarte inkt toe.”

Jullie nieuwe collectie, Collectie SS2016: ‘Dazed & Confused’, waar staat dit voor?

“Deze collectie voelt voor ons echt als de coming of age van Dick Moby. Waarin we als merk volwassen worden met nieuwe zonnebrillen en met name de lancering van de optische collective. De naam ‘Dazed & Confused’ is een verwijzing naar de gelijknamige en legendarische coming of age film uit 1993 van Richard Linklater.”

Wat is jullie favoriete brilmodel allertijden?

“We hebben een paar mooie nieuwe modellen gelanceerd. Mijn favoriete zonnebril is de BCN in White Havana. Tim draagt de YVR White Havana als normale bril.”

Naast gerecycled plastic, met welke materialen werken jullie graag nog meer?

“Alle gekleurde brillen worden gemaakt van een biologisch afbreekbaar acetaat wat onder composteerbare omstandigheden in honderdvijftien dagen wordt afgebroken. Maar maak je geen zorgen op je neus blijft ‘ie gewoon goed.

En de case is nu gemaakt van gerecycled leder en de poetsdoekjes zijn gemaakt van recycled PET flessen. Dat zijn de materialen waar wij graag mee werken.”

En, wat zijn jullie toekomstplannen?

“We gaan door met waar we mee bezig zijn, duurzame brillen maken van hoge kwaliteit. Er gebeurt zoveel op het gebied van plastic en duurzaamheid. En waar we kunnen proberen we actief te sturen om nieuwe oplossingen en productietechnieken te gebruiken.”

Een andere vraag: Welke favoriete apps hebben jullie altijd binnen handbereik?

“Helaas is dat nu mijn Mail-app waar ik niet zonder kan, maar ik ben net begonnen met Braintoss en ben benieuwd of dit helpt met het ordenen van mijn gedachten. Tim is fan van de Headspace meditatie app.”

Tot slot: wat kost een Dick Moby en waar kunnen de lezers van Want jullie brillen vinden?

“Een Dick Moby is verkrijgbaar vanaf 155 euro bij 250 verkooppunten wereldwijd. Zie onze site voor meer informatie.”

Benieuwd naar meer inspirerende verhalen van jonge Nederlandse ondernemers? Check dan hier ook onze andere WANT Chat’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Chat: de guys van Dick Moby, een brillenmerk met een duurzaam DNA
Sluiten