Daniel Koster
Daniel Koster Tech 27 aug 2017

WANT Chat: de hilarische Simone Giertz, de koningin der waardeloze robots

Simone Giertz is een topper. De heldin heeft de afgelopen tijd naam met het bouwen van robots gemaakt. Die laat ze haar helpen in haar dagelijkse leven, zoals bij het shampooën van haar haar of het serveren van haar cornflakes. Ze functioneren alleen iets minder ideaal dan de gemiddelde robot. Sterker nog, ze bakken er niets van. Dit brengt hilarische video’s teweeg die via YouTube al meer dan een miljoen keer zijn bekeken. De hoogste tijd om een vragenvuur op Simone Giertz af te schieten, vonden wij. Een lachwekkend gesprek was het resultaat!

Hi, stel je even voor

“Ik ben Simone Swedborn, de ‘Queen of Shitty Robots‘, de koninging der waardeloze robots, de breker van transistoren en de moeder van vreselijke uitvindingen. Maar mijn familie noemt me Pim!”

Hoe ben je in het bouwen van robots gerold?

“Ik had heel wat ideeën waar ik graag prototypen van wilde bouwen. Om die reden begon ik twee jaar geleden met het leren over elektronica. Ik was meteen geboeid aangezien ik doorkreeg hoeveel zaken je kon bouwen als me maar wat kennis had van een microcontroller. Dat vond ik gaaf.”

Waar kwam het idee vandaan om waardeloze robots te bouwen?

“Het was eigenlijk niet echt een idee, maar meer iets waar ik inrolde. Iedereen bouwde al zaken waar je iets aan hebt. Het leek mij wel geinig om eens iets te bouwen waar je helemaal niets aan had. Alleen dan functioneerde het juist goed voor mij.”

Kun je uitleggen hoe je opeens één van de meest bekende robotbouwers van onze tijd ben geworden?

Oh gosh. Dat is een vraag waarvan ik nooit had verwacht dat-ie aan mij zou worden gesteld. Is ‘het internet’ een goed genoeg antwoord? Dat en natuurlijk ook dat ik het mezelf toeliet om belachelijk veel tijd aan mij hobby’s te spenderen.”

Welke van jouw robots is je favoriet?

“Ik ben eigenlijk erg op al mijn robots gesteld. De popcorn helm is echter wel iets extra speciaals. Ik voel me altijd de koning(in) te rijk wanneer ik ‘m op mijn hoofd heb.”

Waar doe jij inspiratie op voor je (nieuwe) robots?

“In de donkere krochten van mijn brein. De meest projecten die ik begin komen van alledaagse problemen die ik heb. Of van zaken waar ik simpelweg te lui voor ben om ze zelf te doen.”

Is er nog een robot uit je natte dromen die je graag wilt maken, maar nog niet hebt gemaakt?

“Als je me vraagt of ik ooit een seksrobot ga bouwen, dan nee. Haha! Mijn droomproject is het herinrichten van een onderzeeër waar ik dan in ga wonen. Ik woon nu op een woonboot, maar een woononderzeeër lijkt me pas écht bijzonder. Dat kan ook wel door het leven als een natte droom, toch?”

Je maakt gekke, unieke robots. Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan?

“Ik heb ooit een jongen die ik nog nooit had gesproken een lijst van honderd redenen gestuurd waarom ‘ie met mij uit moest gaan. Dat was wel redelijk gek toch? Bad crazy!”

Je bent goed met robots, maar ben je ook goed met mensen? Zou je ooit verliefd kunnen worden op één van je robots?

“Ik ben best goed met mensen. Ik ben altijd erg extrovert geweest en heb altijd mijn best gedaan om mensen zich op hun gemak te laten voelen als ze met mij zijn. Ik zorg er graag voor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Met betrekking tot het verliefd worden op mijn eigen robots. Ik denk dat ik dan eerst moet beginnen met het bouwen van betere robots…”

Heb jij een groot voorbeeld of een held?

“Jazeker! Mijn moeder. Adam Savage is ook een baas. En mijn futuristische ik lijkt me ook een ware heldin!”

Heb jij nog tips of tricks voor andere robotbouwers of aandachtszoekers?

“Voor robotbouwers wil ik graag zeggen dat je enkel die ideeën tot de werkelijkheid moet vertolken die je heel erg tof vindt. Op die manier zul je niet met je motivatie in de clinch liggen. Voor al die aandachtszoekers onder ons, blow their minds, baby!”

Wat brengt de toekomst voor Simone Giertz?

“Ik hoop grootste dingen. Iets wat ik graag wil, is de ruimte in. Ik geef mijzelf een deadline die over tien jaar afloopt om dit te realiseren. Dan moet het gebeurt zijn, of ga ik verder met mijn leven en een andere roeping zoeken!”

Toen ben ik, puur toevallig, de beste deodorant ooit tegen het lijf gelopen: bicarbonaat!

Wij vinden het opspuiten van deodorant een vervelend proces. Welke gebruik jij? Misschien kun je een deodorant-opspuitende robot ontwikkelen?

“WAUW! Het is briljant dat jullie dit vragen. Ik ben namelijk gestopt met het gebruik van deodorant omdat deo allerlei chemische troep bevat. Toen mijn broer me echter vertelde dat ik naar een LAN-party rook kwam ik erachter dat ik iets anders moest verzinnen. Toen ben ik, puur toevallig, de beste deodorant ooit tegen het lijf gelopen: bicarbonaat! Als in baking soda! Ik smeer gewoon wat poeder op mijn oksels en ruik heerlijk naar een glas water. Zelfs na dag vol stress en koffie.”

Wil je meer zien van Simone Giertz? Check dan haar YouTube kanaal. Die staat namelijk vol met video’s van haar zelfgemaakte robots die alledaagse taken op hilarische wijze verknallen. Wij zijn fan van Simone Giertz, jij ook?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Chat: de hilarische Simone Giertz, de koningin der waardeloze robots
Sluiten