WANT Chat: Martijn Peeters, de man achter het Nederlandse ‘Airbnb on wheels’ Camptoo

Airbnb is inmiddels tot een begrip uitgegroeid en wij zijn in een economie beland waarin mensen van delen houden. Tenminste, als je er maar voor betaalt. Via Airbnb huur je een appartement voor een aantal nachten, via Snappcar een auto van de buren en via de nieuwe Nederlandse dienst Camptoo een camper of caravan. Die staan immers zo’n 48 weken per jaar niets te doen. Dus waarom zou je zo’n voertuig niet verhuren zodat anderen voor een goede prijs ook een te gekke roadtrip kunnen maken. Win-win! Onlangs spraken we met mede-oprichter Martijn om meer over Camptoo te ontdekken, maar ook over handige apps en gadgets voor een te gek avontuur.

Martijn Peeters, mede-oprichter Camptoo aan het woord

“Het camperleven voor mij betekent je eigen pad volgen en echt doen waar je zin in hebt. ’s Ochtends wakker worden en gaan golfsurfen, s’ middags sta ik dan lekker met ‘mijn’ camper aan het strand en ’s avonds rijden we gewoon weer ergens anders heen. Dit wil ik voor iedereen bereikbaar maken.

Foto: https://www.camptoo.nl/camper/962/Rinus
Vertel, wat is Camptoo precies?

“Camptoo wordt ook wel de ‘Airbnb on wheels’ genoemd. Het is een peer-to-peer platform die huurders en verhuurders van campers en caravans bij elkaar brengt. Campereigenaren kunnen hun eigen camper of caravan te huur aanbieden in de periodes dat ze het voertuig zelf niet gebruiken. Zo kunnen reizigers hun ideale kampeermiddel direct bij de campereigenaar huren. Het leuke hiervan is dat wij geen standaard vloot van dertien-in-een-dozijn campers aanbieden, maar een unieke verzameling van persoonlijke campers en caravans van liefhebbers.”

Ik lees op jullie site het volgende: Camptoo maakt een vakantie goedkoper, groener, gemakkelijker én avontuurlijker. Leg uit!

“Op dit moment staan er 540.000 campers en caravans gemiddeld 48 weken per jaar stil in Nederland, dat is toch zonde?! Daarnaast zijn er mensen die niet met een caravan of camper op vakantie kunnen, doordat de traditionele verhuur de vraag in het hoogseizoen niet aankan en gewoonweg flink prijzig is.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet nodig is en dat iedereen meer plezier van zijn camper of caravan kan ervaren, door het met elkaar te delen. Zo hoeft er minder geproduceerd te worden, gaan de kosten van het gebruik omlaag en beleven meer mensen de vrijheid van kamperen of roadtrippen in een uniek en persoonlijk kampeermiddel.”

Hoe werkt het precies? (zowel voor de verhuurder als de huurder)

“In het kort: als eigenaar maak je een advertentie aan op onze website. Je bepaalt zelf de prijs (we helpen je hierbij), regelt eenvoudig de verzekering, upload foto’s van je camper en vijf minuten later is je advertentie klaar.

Daarnaast kan je kiezen of je het voertuig zelf zal uitgeven of via een van onze service stations. Een service station is een camper of caravan verhuur bedrijf waarmee we samenwerken. Zij zijn als geen ander in staat om de huurder te begeleiden en ze kunnen in het geval van schade dit direct herstellen.

Foto: https://www.camptoo.nl/camper/1564/Stevige-compleet-uitgeruste-en-gezinsvriendelijke-camper

Zodra de advertentie is gepubliceerd, kunnen huurders deze gaan aanvragen en je zal binnen een dag zien dat er aanvragen binnenkomen.

De eigenaar bepaalt altijd zelf óf en aan wie hij verhuurt. Daarom kun je als huurder iets vertellen over je vakantieplannen en over wie je bent, zodat de eigenaar sneller je aanvraag accepteert. Nadat er is geaccepteerd, kan je als huurder de aanbetaling doen en is de boeking definitief en kan de voorpret beginnen! Wij leveren de contracten, overdrachtsdocumenten en staan voor je klaar op het moment dat er op reis iets gebeurt.

Wij regelen wat er op dat moment nodig is: van het vinden van de dichtstbijzijnde garage tot en met vervangend vervoer. Wanneer het voertuig weer terug is gebracht bij de eigenaar, helpen wij hem bij het laten repareren van de schade en het papierwerk. Zo weet je als eigenaar zeker dat je de camper weer in goede staat terug krijgt.”

Hoe ziet jullie aanbod eruit?

“We hebben het grootste en meest diverse aanbod van campers en caravans in Nederland. Zo kun je bij Camptoo kiezen uit meer dan tweehonderd kleine/grote (sta)caravans, vouwwagens, alkoofcampers, buscampers en (semi-)integraalcampers – geschikt voor één tot zeven personen, lekker back-to-basic óf juist van alle gemakken voorzien.

Mogelijkheden voor een vakantie variëren van een luxe kampeerbeleving in een integraalcamper in de Algarve tot een surf-roadtrip langs de Spaanse kust in een authentieke met graffiti bedekte Volkswagen-buscamper. Voor families met kinderen is een kampeervakantie in een alkoofcamper met vertrek vanuit Nederland ideaal.”

Hoe zit het met de verzekering?

“Camptoo zorgt er voor dat je veilig en goed verzekerd op avontuur kan. Wij controleren de campers en caravans op onderhoudsbeurt en zorgen ervoor dat ze goed verzekerd zijn. Dit is inclusief pechhulpservice en vervangend vervoer zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als huurder kan je je zelfs verzekeren tegen het eigen risico, zodat je helemaal geen verrassingen meer hebt.

We bieden een veilig betalingssysteem en samen met de reviews van medekampeerders zorgen wij voor een betrouwbare community. Wanneer een huurder een boeking plaatst, controleren wij ook zijn identiteit aan de hand van zijn rijbewijs en checken we of hij een BKR registratie heeft of bekend is op de zwarte lijst van verzekeringen en crimidatabases.

Uiteindelijk bepaalt de verhuurder of hij een huurverzoek accepteert of niet, het is immers zijn kampeermiddel die wordt verhuurd. Zo maken we de (ver)huur van een kampeermiddel voor zowel de verhuurder als de huurder betrouwbaar en veilig.”

Kan iedereen zijn of haar caravan of camper zomaar aanbieden? Zo nee? Wat is het selectieproces?

“Nope. Campers en caravans moeten in goede staat zijn. Dit betekent APK gekeurd én met een goede beurt voor het opbouw gedeelte (=het leefgedeelte). Deze beurt mag maximaal één jaar geleden zijn uitgevoerd, zodat de huurder niet voor verrassingen komt te staan tijdens de huurperiode. En daarnaast hebben we altijd even persoonlijk contact met de eigenaar voordat er een nieuwe camper geplaatst wordt. Als eigenaar ben je pas welkom nadat we je welkom hebben geheten :-).”

Hoe werkt het verhaal met de dealers precies?

“Goeie vraag! We hebben een netwerk van dealers (of service stations) door het gehele land. Zij kunnen de uitgiftes, innames en schadeherstel verzorgen, op het moment dat het voor de eigenaar niet uitkomt. Ook kun je als eigenaar je camper hier gedurende het hele jaar stallen en wordt alles op het gebied van uitgifte voor je geregeld.

Daarnaast weten ze alles van en flink aantal verschillende type campers en caravans. Zo hebben we professionals waar we op terug kunnen vallen, mochten er hele specifieke problemen opduiken waar we zelf geen antwoord op hebben.”

Foto: https://www.camptoo.nl/camper/157/Volkswagen-T3-1983
Wie is je doelgroep?

“Kampeerliefhebbers! Van jongeren die in Europa willen roadtrippen tot gezinnen die de vrijheid willen ervaren tot stellen waarbij de kinderen al het huis uit zijn. Van vrienden die naar een festival gaan, outdoor liefhebbers voor een bergvakantie, wielerfanaten die de Tour de France bezoeken, families die naar camping gaan of jongeren die een waanzinnige surftrip gaan ervaren. Een paar dingen hebben Camptoo’ers gemeen: we houden van avontuur, samen genieten en met respect voor de spullen van elkaar de ultieme vrijheid beleven.”

Wat is volgens jullie de perfecte kampeertrip?

“De trip zoals afgelopen jaar met de camper van Eduard in de Algarve. Vliegen naar de zon, in de camper stappen en dan van strand naar strand rijden. ’s Ochtends wakker worden, de deur van de camper open doen en dan met je voeten op het strandzand stappen. De hele dag surfen en einde middag naar hetvolgende (bijna verlaten) strandje rijden. Heerlijk!”

Waar blijft de Camptoo app?

“Goede vraag! Hij staat absoluut op de to-do list, net als vele, vele andere dingen… Maar zodra hij online is, laten we het jullie weten!”

Hebben jullie tips voor de geniale roadtrip?

“Kies het busje wat bij je past, je zult er veel tijd in doorbrengen. Met een tof Volkswagenbusje heb je de vrijheid dat je overal kunt parkeren, zodat je echt niet altijd een camping of camperplaats op hoeft te zoeken. Mocht je voor iets meer luxe gaan, zijn zonnepanelen echt een aanrader. Zo heb je altijd stroom en kun je ook een aantal dagen in de diepe wildernis (of op het strand) overnachten en heb je helemaal niemand meer nodig.

Ben je meer de avonturier die op de bonnefooi ergens heen gaat rijden, zorg dan dat je in ieder geval genoeg water en voedsel aan boord hebt om een dag of twee te kunnen overleven zonder winkels tegen te komen. Verder is het vooral: volg je hart! Of de wind, of de zon. Net wat bij je past. Maar geniet in ieder geval met volle teugen van de vrijheid!”

Foto: https://www.camptoo.nl/camper/1564/Stevige-compleet-uitgeruste-en-gezinsvriendelijke-camper
Wat zijn jullie favoriete apps en gadgets tijdens een avontuur?

Forevermap is voor mij ideaal om offline altijd de routekaart bij me te hebben. Mocht je de Alpen in gaan om te hiken of mountainbiken, dan is de app 3D outdoor guides een aanrader en campercontact.com kan ik echt niet zonder. Hier kun je kiezen uit 19.513 camperplaatsen in 39 Europese landen. Mijn favoriete gadgets zijn mijn phone, zaklamp, Camelbag en lucifers. Ik vind het heerlijk om ’s avonds bij een vuurtje te zitten en te chillen.”

Wat zijn je toekomstplannen? De dienst in het buitenland aanbieden?

“Camptoo heeft als doel mensen in heel Europa het plezier van kamperen met een camper of caravan te laten delen. Dit doen we door de betrouwbaarste en meest inspirerende service te bieden waarmee eigenaren en huurders hun caravan of camper kunnen huren of verhuren.

We willen dat het delen van je camper of caravan net zo vanzelfsprekend is als het delen van een flesje wijn. Zodat in 2020 twee procent van alle campers en caravans in Europa via Camptoo kunnen worden gedeeld en we met z´n allen kunnen genieten van de vrijheid van een heerlijke roadtrip!”

Ga jij er binnenkort tussenuit en klinkt het idee van een roadtrip of lekker kamperen je als muziek in de oren? Check dan het aanbod via Camptoo. Je komt dan vast en zeker iets tofs tegen! Kijk maar naar ons avontuur met Camptoo.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Martijn Peeters, de man achter het Nederlandse ‘Airbnb on wheels’ Camptoo
Sluiten