Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 25 apr 2016

One Minute WANT: De perfecte koffie met textielontwikkelaar Borre Akkersdijk

De beste ideeën ontstaan tijdens het drinken van een overheerlijke kop koffie. Dit kan in je eentje zijn, maar ook tijdens een goed gesprek. Er is echter één vereiste: de koffie moet perfect zijn. Bij elke slok moet je zo’n yes-moment ervaren waardoor de endorfine in je hersenen aan het werk wordt gezet. Daarom zijn wij met de Siemens EQ.9 espressovolautomaat onder de arm voor een goed gesprek bij Borre Akkersdijk, koffieliefhebber en initiatiefnemer van BYBORRE, langsgegaan. Waar haalt hij zijn creativiteit vandaan en hoe drinkt hij zijn koffie. Of sterker nog, wat betekent koffie voor Borre? Welkom bij WANT Chat.

Eerst tijd voor de perfecte koffie!

Maar voordat wij tegenover elkaar zitten is het eerst tijd voor het zetten van goede koffie. Gezien de veelzijdige Siemens EQ.9 kiest Borre Akkersdijk voor een latte macchiato. Via de baristaMode zetten wij de temperatuur op 90 graden Celsius, kiezen voor 225 milliliter melk en een dubbele shot extra sterke koffie. Hoofdredacteur Rutger kiest voor een café crème met een sterke intensiteit. De koffie blijkt voor Borre toch iets te sterk en we zetten dankzij het gemak van de automaat een nieuwe latte macchiato. Zonder een dubbele shot. Borre houdt er immers van dat zijn koffie ‘warm en rond’ is. “Laten we hier gaan zitten,” aldus Borre en wijst naar de prachtige picknicktafel van Object Studio.

Borre Akkersdijk, stel je even voor, wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Borre Akkersdijk (30) en heb zes jaar geleden BYBORRE opgericht. BYBORRE bestaat al zes jaar, maar 2016 is het derde jaar waarin wij écht stappen aan het maken zijn. Van een eenmanszaak naar een serieuze business waarin wij sinds een jaar een professionaliseringslag met co-founders hebben gemaakt. Nu bestaat het team uit zo’n tien fulltimers exclusief de freelancers waarmee wij werken.”

Wat is BYBORRE precies?

“BYBORRE bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste het label BYBORRE wat écht over de kleding gaat. Hiermee bouwen wij een collectie die naar buiten wordt gebracht, die wij product voor product laten groeien.

Ten tweede werken wij met de studio BYBORRE business 2 business voor andere klanten. Dit gaat om textielontwikkeling en wij ontwerpen voor anderen, zowel op mode- als op interieurgebied. Een voorbeeld is een product dat wij onlangs voor de gemeente Amsterdam op het Centraal Station ontwikkelden. Daar blijft het niet bij. We werken ook voor grote (mode)klanten over de gehele wereld, zoals in Istanbul.

Ten derde beschikken wij over een Research & Development afdeling. Hiervoor testen wij bijvoorbeeld garens en werken wij nauw met het CWI samen. De testen voeren wij zowel in Shanghai als in het textielmuseum in Tilburg uit. Omdat daar de rondbreimachines staan. Maar daar gaat verandering in komen! In juni krijgt BYBORRE de eerste rondbreimachine in de studio zodat het testen écht binnen handbereik is en we sneller stappen kunnen maken. Want als je als business groeit, moet je ook vierentwintig-uur-zeven kunnen testen. Daarnaast kun je dan ook voor klanten speciale testen draaien en kun je kleiner produceren.”

Borre, hoe ziet jouw leven op een dag eruit?

Dit laat Borre via een infographic aan jullie zien. Zoals je ziet speelt koffie een belangrijke rol in zijn dagelijkse routine.

Geen standaarddag? Dan zit hij waarschijnlijk voor zijn werk in het buitenland!

Je begint de dag dus standaard met een kop koffie, maar wat betekent koffie voor jou?

“De koffie die ik drink moet écht goed zijn. Zoals deze latte macchiato. De koffie in de ochtend zorgt ervoor dat ik een moment voor mijzelf heb, ik neem lekker de tijd. Dan pak ik bijvoorbeeld een boek of tijdschrift erbij. Een moment waarop ik goed kan nadenken en het creativiteit kan stimuleren.

Maar op de studio betekent koffie weer iets anders. Dan zet ik voor iedereen koffie zodat wij een moment met elkaar hebben. En ik gebruik een kop koffie vaak voor een goed gesprek tijdens een afspraak. In het buitenland gaan mensen meestal voor een afspraak buiten de deur lunchen. In Nederland verloopt dit anders: “Zullen we een lekkere kop koffie gaan drinken?” is dan de vraag. Gelukkig kun je in de Nederlandse grote steden op veel plekken goede koffie drinken. De koffie is in Amsterdam veruit het beste als ik dit met andere steden vergelijk. Een goede ontwikkeling!”

Koffie is dus belangrijk voor je, zie jezelf ook als een échte koffieconnaisseur?

“Ik wil altijd weten welke boon de barista voor zijn of haar koffie gebruikt. En dan hoef ik niet zozeer te weten waar-ie vandaan komt, ik ben vooral benieuwd naar de smaak. Ik houd er bijvoorbeeld niet van dat de koffie te bitter is. De koffie moet voor mij warm en rond zijn. Niet zo scherp, maar lekker zacht. Ik drink koffie dan ook vaak met melk.

Borre geeft aan dat goede koffie op de studio ook belangrijk is. Dat is helaas nog niet altijd het geval. Er wordt veel koffie gezet, zonder al te veel poespas en met niet al te veel moeite. Wil je dan ook bij BYBORRE solliciteren dan heb je met werkervaring als koffiebarista een stapje voor. Hij lacht alweer en noemt Christopher Wallace.”

Wat betekent technologie voor jou?

“Twee dingen. Voor BYBORRE is dit de technologie achter de textielontwikkeling. Dus de rondbreimachines en de weefgetouwen, maar ook de technologie van de garen.” Als voorbeeld noemt Borre Gore Tex. “Hoe dit materiaal water weet te stoppen, maar lucht wel doorlaat is super technologisch.

Ten tweede het integreren van sensortechnologie. Hierdoor kan textiel met ons lichaam communiceren. Tijdens het breiproces kunnen wij bijvoorbeeld geleidende garen mee-breien waardoor de kleding een apparaat wordt waarmee je data over het lichaam en de omgeving kunt meten. Mogelijke toepassingen van smart fashion gaan van entertainment tot onderwijs, van logistieke vragen tot recreatieve wensen. Maar sensortechnologie in kleding zal ook voor virtual reality worden toegepast en hoe wij hiermee in de virtuele 3d-wereld gaan communiceren. Ik ben dan ook benieuwd welke invloed deze ontwikkeling op kleding heeft.”

Maar ook koffie en technologie gaan hand in hand. Zonder high-tech machines zoals de Siemens EQ.9 zouden wij nooit eenvoudig van een heerlijke espresso kunnen genieten. En een dag later van een cappuccino. Het is maar net waar Borre, zijn team en de gasten zin in hebben. En dat het apparaat geruisloos maalt is mooi meegenomen. Dit scheelt toch weer de nodige overlast als iedereen is gefocust.

Wat is de technologie waarvan je écht onder de indruk raakt?

“Waar ik het meest onder de indruk van ben zijn de dingen die je niet ziet, maar veel impact hebben. Technologieën die eerst een hoge aandachtspiek verdienen, maar nog niet door het grote publiek worden omarmt, zich blijven doorontwikkelen en ineens wordt het door de massa gebruikt. Zonder dat ze het misschien wel zelf doorhebben. Dus technologieën die écht voor verandering zorgen. Zoals chips.

Maar wat dacht je van de 3d-scan? Wat echt interessant is, is dat wanneer mensen een 3d-scan van zichzelf laten maken, de data wordt opgeslagen. En deze data kan aan kledingverkopers worden doorverkocht. Met deze informatie weet je de maat super nauwkeurig. En dat is nou net een interessante link. Over enkele jaren kun je thuis een 3d-scan maken, deze inladen op een webshop en je weet precies hoe bepaalde kleding valt. Dan maakt online shoppen pas écht een revolutie door en wordt het relevanter om een online bestelling te plaatsen.

Hier zijn wij met BYBORRE ook mee bezig. Wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en denken direct meerdere stappen vooruit. Het is juist interessant om in een vroeg stadium al te bedenken hoe wij deze ontwikkeling in de toekomst kunnen gebruiken. Technologie zorgt in die zin dan ook voor een bepaalde creativiteit. Net zoals de breimachine (de hardware) dat voor mij doet.”

Cool, en je hebt een nieuwe collectie? Vertel!

“Yes, begin van het jaar hebben wij een popup shop gehad. Maar het gaat niet zozeer om collecties, het draait juist om de innovatie. Dus hoe wij als mens bewegen en hoe de patronen goed in elkaar steken. Daarom focussen wij ons op de ontwikkeling van losse items. Door het jaar heen hebben we dan ook diverse lanceringspunten met de materialen die wij zelf ontwikkelen. Ik vind het dan ook belangrijk dat modellen voor langere tijd hetzelfde blijven. Terwijl wij de modellen door textielontwikkeling her en der tweaken. Ik wil dus laten zien dat je een collectie veel langer kunt laten leven. Een goed stuk is namelijk een goed stuk. Dit hoeft niet te worden weggegooid.”

Hey, en hoe zit het met die high-tech kleding?

“Wij zijn nog steeds veel bezig met de research & development afdeling van BYBORRE. Door bijvoorbeeld techniek in de garens te verwerken. Hiervoor werken wij nauw met het CWI samen. Maar ik vind dat een goed label eerst een naam moet maken, daarna zal de gebruiker eerder een technische toevoeging accepteren. Het gaat erom dat je een item, zoals een sjaal, cool vindt. Dan koop je ‘m. Of hier nou wel of geen technische functies in zijn verwerkt. De eerste iPhone ging ook niet met de App Store gepaard. In de modewereld moet je eerst écht iets goed neerzetten. Het label goed neerzetten is dan ook het toekomstplan voor de aankomende jaren.”

Borre, tot slot, hoe smaakte de koffie?

“De latte macchiato smaakte perfect. Thanks.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Siemens Huishoudapparaten.

Reageer op artikel:
One Minute WANT: De perfecte koffie met textielontwikkelaar Borre Akkersdijk
Sluiten