Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Cars 23 apr 2017

WANT Chat: de Utrechtse broers achter de elektrische hypercar Dendrobium

Andries en Marco van Overbeeke zijn twee broers die je alleen qua uiterlijk uit elkaar kunt houden. Hun interesses, studie en werk zijn namelijk nagenoeg hetzelfde. Samen ontwierpen ze een elektrische hypercar voor Dendrobium. Niet zo maar een klusje. Tijd voor een chat met deze innovatieve guys.

Kun jullie jezelf even voorstellen?

“We hebben allebei de opleiding Industrieel Ontwerpen gedaan aan de TU Delft. Gedurende onze studie deden we onze eerste automotive-projecten.

Marco ontwierp een Lamborghini Miura Concept en werkte met een team aan een stadsautoconcept voor Delhi. Andries zat in de studentenraceteams Formula Zero en NovaBike. Tegenwoordig richten wij ons vooral op automotive-projecten, waarbij wij regelmatig samenwerken en onze krachten bundelen.”

dendrobium
Wanneer ontstond de liefde voor auto’s?

“Van jongs af aan zijn we gefascineerd door auto’s, motoren en Formule 1. Zowel de vorm als de onderliggende techniek heeft ons altijd aangesproken.

Creativiteit speelde voor ons altijd al een grote rol, de passie voor vormgeving en engineering kwam dan ook duidelijk naar voren in onze studiekeuze; producten ontwerpen, met de focus op automotive design.”

Hoe ontstond het idee om samen te werken?

“Dat begon eerder tijdens twee Nederlandse projecten. Marco tekende het exterieurontwerp van de Huet Brothers HB Coupe. Daarna ontwierpen we samen het exterieur van de Silvermine 11SR. Beide auto’s zijn momenteel in ontwikkeling.

Onze meest recente samenwerking is de elektrische hypercar van Dendrobium, die onlangs debuteerde op de Salon van Genève. We hebben zowel de binnenkant als de buitenkant ontworpen. Dit gebeurde in opdracht van Vanda Electrics uit Singapore dat samenwerkt met Williams Advanced Engineering, gelieerd aan het Williams Formule 1 team.”

Hoe kwam Vanda Electrics juist terecht bij de gebroeders Overbeeke?

“In 2015 publiceerde Andries het project ‘Echoes of a Nearby Future’: een serie toekomstconcepten voor de Formule 1. Het project trok veel aandacht en leverde hem uiteindelijk een internship bij Bugatti op. Niet lang daarna werden we benaderd door Vanda Electrics om mee te werken aan het project Dendrobium.

Het bedrijf was gecharmeerd van onze portfolio’s en vond het bijzonder dat we als broers een ontwerpteam vormen dat een proces kan bieden van schets tot CAD (Computer-Aided Design, red.). Wij voelden direct aan dat dit voor ons een unieke kans was en zijn de samenwerking aangegaan.

Dat de auto een jaar later in Genève is onthuld, overtrof zelfs onze verwachtingen. Maandenlang hebben we aan de conceptschetsen en het 3D-model gewerkt. Om dat ontwerp vervolgens in het echt te zien en te voelen, is voor ons een droom die is uitgekomen.”

Jullie werken als freelancer. Hoe is dat in het automotive-wereldje?

“Wij genieten sowieso van het flexibele leven als freelancer. Wij zijn geen log groot bedrijf waar beslissingen door meerdere hiërarchische lagen moeten. Als freelancers opereren we heel dynamisch en als broers voelen wij elkaar goed aan.

Als we samenwerken, kunnen we snelle iteraties maken en zeer efficiënt ideeën genereren en concepten uitwerken. Op deze manier hopen we onderdeel te zijn van de toekomst van automotive design. Het freelancer zijn heeft ons in ieder geval al veel bijzondere projecten gebracht.”

Hoe kwamen jullie tot het ontwerp van de Dendrobium en is er iets wat je anders had willen doen nu je het eindresultaat ziet?

“Wegens geheimhouding kunnen we momenteel niets zeggen over het ontwerpproces. Wel is duidelijk dat er dankzij Williams Advanced Engineering een duidelijke packaging is ontwikkeld waar wij als ontwerpers een haalbaar concept omheen hebben kunnen creëren.”

Wat is jullie toekomstvisie op duurzaam/elektrisch rijden?

“Wij zien van dichtbij hoe snel alles verandert. Autonoom en elektrisch rijden is nu nog een noviteit, maar zal steeds meer gemeengoed worden. Er komen meer autovrije gebieden en steden werken aan een steeds strenger emissiebeleid om bepaalde voertuigen te weren.

Het straatbeeld is drastisch aan het veranderen met steeds meer elektrische voertuigen en laadstations. Het delen van goederen en diensten zal toenemen, waardoor steeds minder mensen een auto hoeven. Projecten als de Dendrobium zijn een showcase voor de nieuwste technologie en uiteindelijk zal die technologie zijn weg vinden naar het reguliere personenverkeer.”

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten/zijn jullie met nieuwe projecten bezig?

“Er lopen momenteel meerdere projecten, maar daar kunnen we helaas niets over zeggen.” Jammer! Meer WANT Chats lezen waar de innovatieve creativiteit vanaf spat? Hier lees je bijvoorbeeld ons interview met de Nederlandse heren achter de snelste elektrische racewagen ter wereld.

Reageer op artikel:
WANT Chat: de Utrechtse broers achter de elektrische hypercar Dendrobium
Sluiten