WANT Chat: Koen Brouwer, onderdeel van het brein achter Knops

Samen met Quinten Huigen, Arjen de Jong en Richard de Jong is de 28-jarige Koen Brouwer, die je wellicht kent van de band Julius, het brein achter Knops. We spraken hem over de revolutionaire oordoppen.

Hi, stel jezelf even voor

Van huis uit ben ik muzikant en ik heb gestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam. Samen met Quinten Huigen ben ik inmiddels alweer vijf jaar aan het ondernemen en we zijn meerdere bedrijven gestart, waaronder Thunderplugs en Eventfabriek. Bij ons heeft alles wat we doen wel een link met muziek.

Hoe ontstond het idee van Knops?

Met Thunderplugs produceren en leveren we al jaren oordoppen aan feesten en festivals in Nederland. Soms kwam de vraag of we ook een oordop hadden met verschillende filters. Nou is het verwisselen van een filter een niet al te sexy handeling, dus bedachten we een instelbare oordop: Knops. Nu blijken de oordoppen toepasbaar op veel meer momenten, dat is geweldig.

Kun je uitleggen hoe de oordoppen werken?

De doppen hebben vier standen. Elke stand heeft een eigen filter en elke situatie vraagt om zijn eigen stand. Op stand 1 staat alles open, je hoort alles kraakhelder. Bij stand 2, de city life-modus, is er een demping van ongeveer 10 decibel, dit haalt ruis weg uit het geluid dat je hoort.

Stand 3 heeft een professioneel muziekfilter, met een demping van ongeveer 20 decibel. Hiermee kun je veilig genieten van de muziek op een festival. Bij stand 4 kun je jezelf afsluiten van de buitenwereld. Hoe lekker is het om af en toe gewoon even in je eigen bubbel te gaan zitten? Met een subtiel klikje kun je wisselen tussen de verschillende standen.

Hoe zijn jullie tot het design gekomen

Daar is jarenlange ervaring aan vooraf gegaan. We hebben twee engineers in het team, Arjen de Jong en Richard de Jong. Arjen heeft een PhD in akoestiek gehaald op de Universiteit van Californië – Berkeley en heeft gewerkt voor onder meer Ferrari, Porsche en NASA.

Richard heeft Design gestudeerd in Zweden en heeft gewerkt voor onder meer Ikea. Aan deze twee mannen kun je de engineering wel overlaten.

De Knops worden volledig in Nederland gemaakt… Wat zijn daar de voor- en nadelen van?

We zijn blij dat we in Nederland gaan produceren. Nederland is wat duurder, maar het is veel makkelijker en beter te controleren. Voor de Thunderplugs doen we veel van onze productie in het Verre Oosten en dat geeft toch altijd langere productietijden en meer gedoe. Zo is er een keer een hele lading verdwenen.

Knops team
De early bird-prijs op Kickstarter is 58 euro, uiteindelijk komen ze voor ongeveer 99 euro in de winkel te liggen. Waarom denk je dat de consument dit ervoor over heeft?

We zijn nog aan het zoeken naar de uiteindelijke winkelprijs, maar we zijn ervan overtuigd dat mensen dit ervoor over hebben. Maatdoppen met maar één filter zijn vaak al rond de 150 euro, dus we zitten een stuk lager. Daarnaast hebben ze een lange levensduur en hebben daarmee dus ook een hogere waarde. Maar als early bird kun je dus via de Kickstarter-pagina de Knops oordoppen voor 58 euro bestellen.

Wat kun je onze lezers vertellen over geluidsrisico’s op festivals?

Gehoorbeschadiging is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen op dit moment. In de afgelopen dertig jaar zijn we naar harde muziek gaan luisteren en onze oren hebben zich hier niet op kunnen aanpassen. We moeten onszelf beschermen, want gehoorbeschadiging is onherstelbaar.

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

We zijn bezig met een nieuwe versie van Knops waarbij we een Bluetooth-ontvanger in de dop plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld muziek luisteren en bellen, terwijl je tegelijkertijd het omgevingsgeluid controleert.

Vorige week spraken we Loes Milar, over haar app Talki die mensen weer meer bij elkaar moet brengen. Lees dat interview hier.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Koen Brouwer, onderdeel van het brein achter Knops
Sluiten