Alrik de Jong
Alrik de Jong Gadgets 28 mei 2017

WANT Chat: Tom Leenders, de man achter deze recyclebare koptelefoon

De 29-jarige Tom Leenders bedacht samen met zijn studiegenoot Dorus Galama een koptelefoon als abonnement waarvan elk los onderdeel recyclebaar is. Geniaal idee, dus spraken we deze Nederlandse innovator.

Hi, stel jezelf even voor

Ik ben Tom Leenders, co-founder van de startup Gerrard Street. Afgestudeerd als industrieel ontwerper en nu al drie jaar bezig als ondernemer. Daarnaast ben ik een enorme muziekliefhebber en speel ik de tenorsaxofoon.

Hoe kwam je op het idee van een koptelefoon als abonnement?

Ik heb Dorus Galam, met wie ik dit heb opgezet, leren kennen tijdens een project voor mijn studie in Brazilië. Aan het eind van onze studie hoorden we voor het eerst van de circulaire economie; duurzaamheid integreren in een businessmodel om afval en productiekosten te besparen.

We merkten dat er veel werd gezwetst over de circulaire economie, maar de praktijkvoorbeelden waren op een hand te tellen. Met name in de consumentenelektronica was het stil, terwijl daar volgens ons juist veel te halen was.

Het viel ons op dat er veel koptelefoons vanwege kleine beschadigingen worden weggegooid. Ik wilde wel een koptelefoon met goed geluid, maar had het geld er niet voor over. Toen kwamen we op het idee om een koptelefoon aan te bieden als abonnement. De klant gebruikt de koptelefoon en wij zorgen dat-ie altijd werkt en gerecycled wordt.

Wat krijg je precies als je een abonnement afsluit?

Onze klanten betalen een maandelijks bedrag voor een draadloze koptelefoon met zeer goede kwaliteit. Alle reparaties zijn gedekt en we brengen upgrades uit. Zo bieden we onze klanten zorgeloze toegang tot high-end audio.

De koptelefoon die we nu aanbieden, is volledig modulair opgebouwd. Dat betekent dat er niets is verlijmd en elk onderdeel makkelijk kan worden vervangen. Wij zamelen de kapotte modules weer in en repareren of recyclen deze.

koptelefoon gerrard street
Met wat voor team runnen jullie de startup?

Dorus en ik – we studeerden beide aan de TU Delft – hebben Gerrard Street opgezet. Later is Yvette Koppert erbij gekomen, zij komt van de Erasmus universiteit en heeft een financiële achtergrond. We worden ondersteund vanuit het Europese stimuleringsfonds Climate-KIC en zijn opgenomen bij de incubators YES!Delft en Impact Hub Amsterdam.

Momenteel zijn we bezig met een kleine financieringsronde van 100.000 euro. Hiervan is inmiddels 50.000 al toegezegd. Later dit jaar zullen we nog een grotere ronde houden om op te kunnen schalen binnen Nederland, Noord-Europa en West-Europa.

Het crowdfunden gaat snel, er is veel interesse. Heb je een verklaring voor dat succes?

Dit is onze tweede crowdfunding campagne. We hebben veel geleerd van de eerste. Tijdens de eerste campagne hebben we een leuke en enthousiaste crowd opgebouwd. We hebben veel en direct contact met onze klanten. Zij helpen ons enorm met het verspreiden van de campagne. Ik denk dat de duurzame visie daarbij helpt.

koptelefoon gerrard street
Foto: Tom Leenders (links) en Dorus Galama
Jouw visie op duurzaamheid binnen de technologie: hoe kan dit beter?

Verandering moet vaak van startups komen. Als wij met Gerrard Street bijvoorbeeld laten zien dat we een gezond bedrijf kunnen opbouwen met dit model, kunnen grotere partijen dat ook doen.

Als wij ons doel behalen, is het een logische volgende stap om ons productaanbod uit te breiden. Ik denk dat het belangrijk is om aan te tonen dat je schaal kan halen met dit model. Dan volgt de rest vanzelf.

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

We richten ons nu op het opschalen in Nederland met het nieuwe model. Daarnaast zijn we aan het verkennen hoe we kunnen uitbreiden naar Duitsland en Groot-Brittannië.

Als onze klantenbasis groot genoeg is, lijkt het mij een logische stap om ook andere producten aan te bieden als abonnement. Denk aan andere circulaire audioproducten.

koptelefoon gerrard street

Meer WANT Chats lezen waar de innovatieve creativiteit vanaf spat? Hier lees je bijvoorbeeld ons interview met Joris Lam, de man achter WiFiTree, een slim vogelhuisje voor een schonere lucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Tom Leenders, de man achter deze recyclebare koptelefoon
Sluiten