WANT Chat: PYOUR Audio is dé hoofdtelefoon voor mensen met gehoorschade

Je staat er bijna nooit bij stil hoe vaak je naar (te) harde muziek luistert. We weten allemaal dat dit slecht is voor je gehoor, en daarmee voor de beleving van het luisteren naar muziek. Het Nederlandse Absolute Audio Labs heeft samen met het Franse Parrot een speciale hoofdtelefoon ontwikkeld die die zorgt dat muziek beter klinkt wanneer je gehoorbeschadiging hebt. PYOUR Audio compenseert eventueel gehoorverlies, waardoor al je favoriete hitjes weer klinken zoals ze zijn bedoeld. Wij spraken de oprichter van Absolute Audio Labs over deze toffe innovatie.

Hi, stel je even voor …

Mijn naam is Aernout Arends. Ik ben oprichter van Absolute Audio Labs en bedenker van PYOUR Audio. Ik heb een technische opleiding gedaan (met een specialisatie in productontwerp) en een marketingopleiding. Daarnaast ben ik mijn hele leven al een groot muziekliefhebber. Ik speel drums en piano en ga zo vaak ik kan naar concerten (met gehoorbescherming in!).

Pyour Audio

PYOUR Audio: waar komt deze spannende naam vandaan? We’re guessing ‘Personalise Your Audio‘?

Bijna goed! PYOUR Audio is een samentrekking van “Pure” en “Your”. Het gaat om de pure muziekbeleving met je persoonlijke geluid. Je spreekt het uit als het Engelse “Pure”.

PYOUR Audio laat gebruikers het geluid van muziek personaliseren. Hoe zijn jullie op dit toffe idee gekomen?

Ik heb jaren als drummer met bands in binnen- en buitenland gespeeld. Een fantastische ervaring en een fantastische tijd, maar helaas heb ik daarmee wel mijn gehoor beschadigd. Ik heb nu sinds een aantal jaar hoortoestellen. Die zijn fantastisch voor het verstaan van gesprekken en de dagelijkse geluiden om je heen, maar een ramp als je echt naar muziek wilt luisteren.

”Pyour Audio is een combinatie van een hoofdtelefoon (gemaakt door Parrot) waar wij speciale software in geprogrammeerd hebben, en een smartphone-app.”

Tot mijn verbazing was er geen goede oplossing voor muziek luisteren op de markt. Ik ben gaan experimenteren om voor mijzelf weer een goede muziekbeleving te krijgen. Toen de resultaten zo goed bleken te zijn, ben ik het idee verder gaan ontwikkelen om ook anderen die hetzelfde probleem hebben te helpen.

Pyor Audio

Wat is PYOUR Audio precies? (en waarom is het belangrijk dat jullie headphones en app er zijn?

Het is een combinatie van een hoofdtelefoon (gemaakt door Parrot) waar wij speciale software in geprogrammeerd hebben, en een smartphone-app. Met de combinatie stel je eerst je persoonlijke hoorprofiel vast, door middel van een betrouwbare gehoortest. Die wordt vervolgens in de hoofdtelefoon geprogrammeerd. De hoofdtelefoon past nu het geluid aan aan jouw persoonlijke gehoor.

Dit is enorm belangrijk bij het luisteren naar muziek. Dat komt doordat elk geluid bestaat uit een grondtoon met allemaal boventonen. Als je hoorverlies hebt kloppen de verhoudingen in het geluid niet meer. Als gevolg hiervan kan je brein de verschillende geluiden niet meer goed ontwarren. Je hoort het totaal wel, maar alles klinkt als een brei. Pas als je het geluid weer ontvangt zoals het hoort te klinken hoor je alle elementen in de muziek.

Het geluid uit de PYOUR Audio klinkt veel transparanter en meer open. De een noemt het ‘sprankelender’, de ander ‘rustiger’ of ‘helderder’. Maar het verschil is echt voor iedereen hoorbaar en prettig!

Voor wie is PYOUR Audio voornamelijk bedoeld?

Allereerst natuurlijk voor mensen die een vorm van hoorverlies hebben. Dat is echter inmiddels 1 op de 3 volwassenen! Ook bij weinig hoorverlies is het verschil in het geluid al enorm als je onze hoofdtelefoon gebruikt.

Daarnaast kun je ook veel meer met onze hoofdtelefoon, zoals stilte creëren met de geluidsonderdrukking. Je kunt ook juist geluid toevoegen zodat je tijdens een televisieprogramma nog contact kunt hebben met de anderen in de kamer. Ook kun je met de hoofdtelefoon telefoneren, en kun je hem zo instellen dat hij nooit harder kan dan een bepaald geluidsniveau. Hij is dus eigenlijk voor iedereen die van een goed geluid houdt en zijn of haar gehoor wil beschermen.

PYOUR Audio bestaat uit een app en een hoofdtelefoon. Wat gebeurt er met het geluid wanneer je alleen de hoofdtelefoon gebruikt zonder de app?

Niets anders dan met de app! De app wordt alleen gebruikt om de hoofdtelefoon in te stellen. Alle slimmigheden gebeuren in de hoofdtelefoon zelf. Je kunt hem dus op elke geluidsbron aansluiten en de instellingen van het geluid, de geluidsonderdrukking, of die van de volume-limiter blijven gewoon werken!

”De hoofdtelefoon biedt geen therapie voor oorsuizen maar compenseert wel voor de gehoorbeschadiging, waardoor de muziek beter klinkt.”

Eenmaal ingesteld heb je de app niet meer nodig. De hoofdtelefoon heeft ook een Touch Panel waarmee je telefoongesprekken kunt aannemen of afbreken, muziek kunt starten en stoppen, het volume kunt regelen of doorspringen naar het volgende liedje.

PYOUR Audio

Het gebruiken van een hoofdtelefoon kan oorsuizen verergeren. Jullie hebben hier een slimme oplossing op bedacht. Kun je hier wat meer over vertellen?

Oorsuizen is het gevolg van gehoorbeschadiging. De hoofdtelefoon biedt geen therapie voor oorsuizen maar compenseert wel voor de gehoorbeschadiging, waardoor de muziek beter klinkt. Als je gehoorbeschadiging hebt wordt aangeraden om blootstelling aan hard geluid te vermijden, om nog veiliger luistervolumes aan te houden, en om je oren ook rust te gunnen.

Om mensen hiermee te helpen hebben we een technologie in de hoofdtelefoon ingebouwd waarmee we nauwkeurig vaststellen wat de geluidsbelasting op de oren van de luisteraar is. Die kun je aflezen in de app, en wordt aangegeven in Decibel. Hiermee willen we bewustzijn creëren voor het luistervolume.

”Voor een gebruiker is het heel lastig om vast te stellen wanneer het luistervolume veilig is of niet.”

De gebruiker kan echter ook een plafond instellen zodat de hoofdtelefoon niet harder kan dan het ingestelde volume, ongeacht de geluidsbron. Dus ook als je zit te gamen of naar een opname van je favoriete liveconcert kijkt helpt PYOUR Audio je om je gehoor te beschermen. Tot slot kun je in de app ook nog een tijd instellen voor het ingestelde volume, waarna de hoofdtelefoon het volume zelf omlaag brengt naar een veilige waarde.

Is PYOUR Audio al te koop? En zo nee, wanneer kunnen we hem in de schappen (of online) verwachten?

Jazeker! Op onze site kun je zien bij welke winkels PYOUR Audio verkrijgbaar is. Voor mensen die echter al een Parrot ZIK2 of ZIK3 hoofdtelefoon hebben, of er elders een willen kopen, is het ook mogelijk om al onze functies te krijgen door de app (gratis) te downloaden.

De app schrijft onze eigen software naar de hoofdtelefoon en is 10 dagen gratis te gebruiken. Als je na die 10 dagen de PYOUR Audio functies wilt blijven gebruiken kun je ze aanschaffen in de app als eenmalige aankoop. Als je PYOUR Audio als pack koopt, is hij al kant en klaar, en is er geen betaling in de app nodig.

Pyor Audio

Het dragen van een hoofdtelefoon kan veel kapot maken voor je gehoor. Wat vinden jullie dat de rol is van hoofdtelefoon-fabrikanten ten opzichte van dit probleem?

Wij vinden dat de gebruiker wel zelf verantwoordelijk is voor verstandig gebruik van de hoofdtelefoon. Maar voor een gebruiker is het heel lastig om vast te stellen wanneer het luistervolume veilig is of niet. Ik bedoel: Je kunt 80km/u een veilige snelheid vinden, maar als jouw auto geen snelheidsmeter heeft, hoe weet je dan hoe hard je gaat?

Daarom hebben wij juist de functie gecreëerd die de gebruiker helpt de hoofdtelefoon veilig te gebruiken. Het zou goed zijn als meer fabrikanten ons voorbeeld volgen zodat de bijdrage van hoofdtelefoons aan hoorverlies teruggedrongen kan worden. Wil je meer weten over PYOUR Audio? Houd dan hun Facebook-pagina in de gaten of neem een kijkje op de website. Benieuwd waar je een PYOUR Audio pakket kunt kopen? Hier vind je de verkoopadressen in Nederland.

Reageer op artikel:
WANT Chat: PYOUR Audio is dé hoofdtelefoon voor mensen met gehoorschade
Sluiten