Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 21 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

WANT Chat: Joris Lam van TreeWiFi, slimme vogelhuisjes voor een schonere lucht

Een beter milieu begint bij Joris Lam. Deze allround rommelaar met technologie, zoals hij zichzelf in alle bescheidenheid noemt, bedacht TreeWiFi: slimme vogelhuisjes voor een schonere lucht. Tijd voor een chat met deze innovator.

Hi, stel jezelf kort even voor.

Ik ben ontwerper, ondernemer en allround rommelaar met technologie. Hiervoor heb ik onder meer pretparkattracties ontworpen en een digital media productiebedrijf gehad. Ook heb ik onlangs een kledingstuk voor Siri ontworpen. Ik heb een internet-of-things-startup.

Kun je kort de essentie van TreeWifi uitleggen?

TreeWiFi is een slim vogelhuisje dat luchtkwaliteit meet en gratis WiFi biedt als de lucht schoner wordt. Kleurt het huisje groen, dan is er niks aan de hand en kan je onbeperkt streamen. Wordt het huisje rood, dan is het tijd om actie te ondernemen.

TreeWiFi
Hoe kwam je op het idee en waarom juist vogelhuisjes?

Het grootste probleem aan luchtvervuiling vind ik dat je het niet ziet. Het kan een stralend blauwe lucht zijn in de stad, terwijl je toch ongemerkt ontzettend veel fijnstof inademt. Door luchtkwaliteitsensoren op een zichtbare manier vorm te geven, word je op een vriendelijke manier bewustgemaakt van wat je inademt.

Het vogelhuisje is ontstaan toen ik iets zocht om alle technologie in te verpakken zonder dat het er gelijk intimiderend, big brother-achtig of simpelweg als een bom uitziet. Van binnen is het een chaos van draden en printplaten, maar als stadsbewoner hoe je alleen maar naar het lichtje te kijken.

Het project loopt al een tijdje… Waar zien we jouw vogelhuisjes al hangen?

De huisjes hangen momenteel op het Marineterrein in Amsterdam, dat is waar ons kantoor is gevestigd.

Ben je niet bang dat ze gestolen worden?

De huisjes zijn zo ontworpen dat ze heel moeilijk te stelen zijn, je kan van buiten niet zien hoe ze bevestigd zijn of open moeten. Tenzij de dief industrieel ontwerp heeft gestudeerd in Delft en een middagje gaat ‘reverse engineeren’ natuurlijk.

Hoe zit het met de interesse voor de huisjes?

Er is vanaf het begin al veel interesse uit het buitenland geweest. We hadden bijna een deal rond met een grote stad in Amerika, totdat Trump werd gekozen en de budgetten voor groene initiatieven bevroren werden. Gelukkig zijn we met genoeg andere landen nog in gesprek.

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we als individu écht eens beginnen met duurzaam leven?

Wat mij betreft begint alles met meten. Zonder te zien wat er echt aan de hand is in onze directe omgeving kan je ook niet verwachten dat mensen hun gedrag aanpassen. Door onze nieuwe goedkope sensoren die rond het najaar uitkomen moet dit voor echt iedereen mogelijk worden.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten/ben je met nieuwe projecten bezig?

Wij zijn momenteel bezig met een nieuw product waarmee iedereen zelf heel makkelijk een sensorkit in elkaar kan zetten zonder technische kennis. Omdat TreeWiFi nu nog een duur geavanceerd product is, wil ik iets maken dat voor iedereen bereikbaar is.

Meer WANT Chats lezen waar de innovatieve creativiteit vanaf spat? Hier lees je bijvoorbeeld ons interview met de Utrechtse broers achter de elektrische hypercar Dendrobium.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Chat: Joris Lam van TreeWiFi, slimme vogelhuisjes voor een schonere lucht
Sluiten