Milton Broen
Milton Broen Gadgets 6 dec 2015
Leestijd: 5 minuten

WANT Christmas Wish List: haal met de volgende gadgets het meest uit je fotografie

Kerst is het perfecte moment voor de fotograaf om gadgets te vragen die de fotografie ten goede komen. Dit kan variëren tussen lenzen en statieven, maar uiteraard ook een camera zelf. In de volgende lijst hebben we ideeën op een rijtje gezet zodat je gemakkelijk kunt kiezen waar je naar op zoek bent. Ongeacht of je beginner, middelmatig of gevorderd bent in de fotografie.

Beginners

Voor beginners is het belangrijk om niet direct de beste spullen aan te schaffen. Hoe graag je het ook wilt, het is in je beginners-stadium namelijk belangrijk om te leren fotograferen. Begin dus goedkoop zodat je kunt kijken of het fotograferen je bevalt.

1. Compact camera
Een goede compact camera die naar onze mening aan alle belangrijke voorkeuren van een beginner voldoet is de Panasonic Lumix DMC-LF1. Deze goedkope doch kwalitatieve compact camera is een goede camera om erachter te komen of fotografie voor jou is weggelegd. De Panasonic Lumix DMC-LF1 kost je 264 euro inclusief verzendkosten en is hier in huis te halen.

2. Spiegelreflex
Een spiegelreflex is dé camera als het gaat om ‘het echte fotograferen’. Je hebt volledige controle over de gehele camera doormiddel van fysieke knoppen. De Nikon D3200 is naar onze mening de perfecte camera voor de beginnende (spiegelreflex)fotograaf. Voor 349 euro (inclusief verzending) is de Nikon D3200 inclusief een 18-55 mm lens hier te bestellen.

3. Accessoires
In het begin kun je waarschijnlijk nog niet met ‘bewegingsonscherpte’ omgaan, dus dan is het belangrijk dat je beelden zo stabiel mogelijk zijn. Het Hama Star 63 statief is hier een goedkope doch goede oplossing voor. Voor een prijs van 25 euro inclusief verzending is-ie hier te koop.

Middelmatig

Voor de fotograaf die al enige ervaring heeft is het belangrijk om in kleine stapjes uit te bereiden. Waar de meeste mensen direct voor een nieuwe body gaan, is het beter om deze nog even aan te houden en na te denken over nieuwe lenzen. Lenzen hebben over het algemeen meer invloed op je beeld dan dat je sensor dit zelf heeft. De sensors van de huidige camera’s zijn namelijk allemaal erg goed, zolang er maar voldoende licht op terecht komt.

1. Lenzen
Lenzen zijn dus belangrijk om aan te schaffen in de fotografie. Ze verliezen hun waarde ook nog eens minder snel als bijvoorbeeld een body dat doet en zijn dus ook nog een goede investering! Daarnaast kunnen lenzen ook een nieuwe draai geven aan de manier waarop jij fotografeert. Ben je opzoek naar een goede allround (zoom)lens? Dan is een lens van 18-200 mm perfect. De Tamron AF 18-200 mm is een goede optie voor z’n prijs. Voor 169 is-ie hier te koop voor Nikon en voor dezelfde prijs is-ie hier te koop voor Canon.

2. Compact camera
Het is ook goed, zelfs als je al bekend bent met de kwaliteit van een spiegelreflex, om over een goede compact camera te beschikken. Een compact camera is namelijk ideaal als je bijvoorbeeld op reis gaat omdat-ie niet zoveel ruimte inneemt als een spiegelreflex en vaak qua kwaliteit wel behoorlijk dicht in de buurt komt. De Nikon 1 J5 inclusief 10-30 mm lens is in onze ogen een goede compact voor de fotograaf die kwaliteit verwacht voor een betaalbare prijs. Voor 449 euro inclusief verzending is-ie hier te bestellen.

3. Spiegelreflex
Voor de fotograaf met enige ervaring is een aardige spiegelreflex altijd goed om te hebben, maar welke camera is hiervoor geschikt? Wij raden een camera met een goede sensor aan en een goede filmfunctie kan ook goed van pas komen. Het functionele kantelbare scherm van de Nikon D5200 met 18-55 mm lens sprong er bij ons uit. De Nikon 5000-serie wordt namelijk gezien als een perfecte ‘gemiddelde’ camera. Ben je gewend om te fotograferen met Canon? Dan is de Canon EOS 700D DSLR met 18-55mm lens een goede camera in die voldoet aan veel van dezelfde eisen als de Nikon. De Nikon is hier te koop voor 499 euro inclusief verzending en de Canon hier voor 519 euro inclusief verzending.

Gevorderd

Voor de gevorderde fotograaf is het belangrijke om te investeren in goede lenzen. Het hebben van meerdere lenzen heeft namelijk een positieve invloed op de manier van fotograferen en kijken naar onderwerpen. Je kunt namelijk veel meer spelen met perspectief en bent niet gebonden aan bijvoorbeeld enkel je 50mm of 35mm-lens.

1. Lenzen
Ook de gevorderde fotograaf moet investeren in lenzen. Het liefste heeft de fotograaf zoveel mogelijk verschillende lenzen zodat je de tofste beeldcreaties krijgt. De lens die wij aanraden voor elke (gevorderde) fotograaf is een 50 mm-lens. 50 millimeter is namelijk een perfect brandpunt voor allround foto’s. Van portretten tot architectuur en van close-ups tot landschap. Alles is mogelijk. Check de 50 mm hier voor Canon voor een prijs van slecht 109 euro inclusief verzendkosten en de 50 mm van Nikon is hier te koop voor 189 euro inclusief verzendkosten.

2. Body
Ondanks dat de lenzen meer impact hebben op de kwaliteit van het beeld dan dat je body dat heeft, kunnen we begrijpen dat ook je body zo nu en dan aan een upgrade toe. Maar waar moet je naar kijken als je een nieuwe body koopt? Wij denken dat het belangrijk is dat alle belangrijke functies onder fysieke knoppen zijn te vinden. Denk hierbij aan een knop voor ISO, diafragma, sluitertijd, belichtingswaarde en ga zo maar door. De Nikon D7100 en de Canon 70D hebben dit allebei. Ze kosten misschien wel wat, maar dan kun je er wel ongeveer twintig jaar mee vooruit (mits je ‘m goed behandeld). De Nikon 7100 is hier te bestellen voor 819 euro (inclusief verzendkosten) en de Canon 70D is hier te vinden voor 828 euro (inclusief verzendkosten).

3. Accessoires
De accessoires die je als gevorderde fotograaf volgens ons moét hebben is een battery grip. Die zorgt er namelijk voor dat je meer grip op je camera hebt en dat de batterijcapaciteit flink toeneemt. Je wilt namelijk niet zonder batterij komen te zitten als je belangrijke foto’s aan het schieten bent. Ook is een externe flitser een goede gadget die gewenst is voor slecht-belichte plaatsen. Waar je met de ingebouwde flitser vaak rode ogen veroorzaakt, heb je met een externe flitser meer controle over het licht in je afbeelding. De battery grips kun je hier vinden. De prijs is afhankelijk van het merk en uiteraard voor welk model de grip is bestemd. De externe flitsers kun je hier bestellen. Deze prijs is volledig afhankelijk van het merk en wat voor ‘richtgetal’ je gaat. Het richtgetal geeft de felheid aan van de flitser, hoe hoger het richtgetal hoe meer bereik je hebt met je flitslicht. We raden je dus aan om voor zo’n hoog mogelijk richtgetal te gaan voor het beste flitsresultaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Christmas Wish List: haal met de volgende gadgets het meest uit je fotografie
Sluiten