Noah Korevaar
Noah Korevaar Gadgets 23 jul 2017

WANT Famous: Dorian van Rijsselberghe over zijn favoriete gadgets en duurzaamheid

Wie kent Dorian van Rijsselberghe niet? De Nederlandse windsurfer wist de harten van heel Nederland te veroveren met zijn brede glimlach toen hij voor de tweede keer Olympisch kampioen werd in 2016. Wat weinig mensen echter weten, is dat hij ook een echte gadget-freak is. We spraken hem over innovatie binnen het surfen, duurzaamheid en echte hebbedingetjes.

Windsurfen, waarom is dat echt jouw ding?

Windsurfen is supervet omdat het een buitensport is, je kunt er hele verhalen over ophangen, maar we mogen elke dag lekker buitenspelen!

Hoe ben je ermee begonnen?

Mijn vader die windsurfte vroeger al, mijn broer die windsurfte ook en toen ik een jaar of zes was toen wilde ik ook heel graag windsurfen, en zodoende. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.

Dorian van Rijsselberghe
Wat is de rol van technologie in jouw sport? Het is lekker buiten sporten, maar technologie heeft er toch ook veel mee te maken?

We zijn vooral veel bezig met meten, bijvoorbeeld het materiaal. Er zijn een hoop factoren die belangrijk zijn bij elk materiaal, vooral bij de masten en de vinnen. Den aan de zwaarte, de buigzaamheid, etc. En als je daar een bepaald cijfer achter kan zetten, dan kan je een hele hoop tijd besparen.

Het is dus eigenlijk een soort wetenschap?

Ja inderdaad, zeker. Naar Rio hadden we heel veel meetgegevens nodig van de stroming, en dat soort dingen. Daar was heel veel technologie voor nodig.

Gaat dat snel, die innovatie binnen het surfen?

Nou, vooral binnen de dingen om het surfen heen. In het windsurfen zelf gebeurt weinig op het gebied van innovatie, bij het Olympische surfen al helemaal weinig, vooral als het om het materiaal gaat. Maar de dingen eromheen, dus hoe we shortcuts kunnen maken door middel van technologie, op dat vlak gebeurt veel.

Zijn er ook ontwikkelingen waarvan je weet dat ze er aan gaan komen en waar je naar uitkijkt?

Ze zijn wel weer met het materiaal bezig, niet zozeer in de olympische klasse maar met hydrofoilen. Dat zijn draagvleugels die je onder je plank kunt stoppen. Daar zijn ze volle bak mee in de weer. Dat zijn wel leuke dingen om mee te maken en te zien hoe die voortgang daarin gaat.

Daar hadden wij wat filmpjes van gezien, het ziet er bizar uit. Zie je dat als vervanging of echt nieuwe sport?

Nee het zit wel aan de kant van vervanging, het zit in de soort van vervanging. Vooral in het lichtere windspectrum. Daar zijn ze veel efficiënter en kunnen ze veel sneller dan waar we nu mee varen.

Dorian van Rijsselberghe
Welke gadget is voor jou onmisbaar?

Nou, dat is toch wel de gadget waarmee we nu mee bellen! Ik heb een Samsung telefoon, de Galaxy S8. Ook heb ik een bijbehorend Samsung horloge, die Gear. Dat zijn toch wel twee dingen die ik elke dag gebruik en mee bezig ben.

Ben je een fervente upgrader met dat soort gadgets?

Het is wel zo dat op een gegeven moment je telefoon vol zit of traag wordt. We zijn natuurlijk veel onderweg en we maken best wel eens een foto hier en daar. Dus het is fijn om een goede camera op je toestel te hebben.

Is er nog een gadget die je voorbij hebt zien komen die je wil hebben?

Pfoeh, (denkt lang na) een elektrisch skateboard! Dat is ook een vet ding, voor de rest ben ik eigenlijk wel vrij content met wat ik heb.

Heb je ook apps die je onze lezers aanbeveelt?

In Amerika zit ik vaak op de Vice app, maar voor pure tijdsverspilling en lol wordt er natuurlijk geregeld op Dumpert gekeken! (Lacht). Binnen de sport gebruiken we voor de wind Windfinder, dat zijn apps die veel open staan.

Nee, ik heb nog geen Tesla gereserveerd, want die kunnen nog niet op het strand rijden.

Dat viel ons ook nog op, dat je veel over je Volvo post…

Ja! Dat is ook een gadget hè. Aan de ene kant is een auto een auto, maar aan de andere kant: als je een prettige auto hebt en je moet veel rijden, dan is het natuurlijk fijn als je een luxe auto hebt, of in ieder geval met wat gadgets erop. Volvo heeft die innovaties. Ze hebben mij in Nederland ondersteund door een auto beschikbaar te stellen, wat gewoon helemaal top was.

Dorian van Rijsselberghe
Volvo heeft onlangs aangekondigd dat het in 2019 elektrisch wil gaan met zijn nieuwe auto’s, is dat iets wat jij ook toejuicht?

Ja heel erg, ik denk dat daar de toekomst ligt. Voor de echte petrolheads zal er nooit iets vervangends zijn voor het luid geronk van een V8. Maar voor elk hedendaags gebruik is het natuurlijk dé manier waar we met zijn allen naar toe moeten gaan, willen we nog langer op deze ronde bol rondhoppelen.

Je hebt nog geen Tesla gereserveerd?

Nee, ik heb nog geen Tesla gereserveerd, want die kunnen nog niet op het strand rijden. Het zou wel prettig zijn. Het zijn geweldige auto’s, maar je moet wel een beetje een praktische auto hebben. Maar hé, 2019, Volvo! Laat maar komen.

Je bent Olympisch kampioen, maar je houdt je ook bezig met duurzaamheid, zie je dat ook als een plicht, als rolmodel?

Ik zie het niet als een plicht, je moet zelf doen wat je wil. Maar kijk, ik sta daar voor. Het is wel iets wat mij bezig houdt. Dingen waar je je mee bezig houdt kun je je over uitspreken of niet, maar ik vind dat niet een probleem. Die challenge ga ik niet uit de weg dus dan spreek ik me daarover uit, dan moet je het met de consequenties doen die erbij komen.

Is dat ook waarom je nauw betrokken bent bij de Plastic Bank?

Ja inderdaad, we zijn samen met Shell en de Plastic Bank naar Haïti geweest en dat was wel wel… ja hoe moet je dat een beetje normaal zeggen.. erg indrukwekkend. We hebben samen een campagne opgestart om dat te promoten en mensen te laten zien wat Shell en de Plastic Bank daar aan het doen zijn, in Haïti en andere plekken.

Vooral om het bewustzijn te creëren. Die mensen op Haïti kunnen het ook niet alleen oplossen. Hoe lullig het ook is, die maken zich niet druk om dat plastic. Zij hebben daar ook helemaal geen prioriteit bij. Het enigste waar ze zich druk om maken is dat ze ‘s avond’s weer een hapje kunnen eten. Geef ze eens ongelijk.

Ook een verwachtingspatroon moet aangepast worden bij de consument, dat ‘ie niet elke keer denkt dat alles in een plastic tasje moet.

Waarom geloof je heilig in deze oplossing, en niet in een andere?

Er zijn natuurlijk onwijs veel initiatieven, je kan het oprapen, en alles erop en eraan. Je moet het stop zetten en de kraan dichtdraaien. De Plastic Bank is zo’n organisatie samen met Shell die echt de kraan dichtdraait.

Het zorgt ervoor dat de mensen het plastic niet op de straat gooien, dat ze een waarde zien in het stuk plastic dat ze normaal weggooien. Maar door het bewustzijn te creëren om geen plastic meer op straat te gooien, maar te verzamelen en in te leveren, op die manier kan het gedrag echt veranderen.

Het is een heel stuk voor die mensen, dag en nacht, van iets wat in de weg ligt en niks waard is, naar het bewustzijn creëren dat ze bij wijze van spreken op een berg goud zitten.

Dorian van Rijsselberghe
Die manieren van denken, is dat ook iets wat terugkomt in de opvoeding van je dochtertje? wat je mee wil geven?

Ja zeker, je moet ook een beetje om elkaar denken, netjes alles delen. Zo’n bewustzijn creëren, dat vind ik heel belangrijk.

Er zijn veel technologische ontwikkelen, consumpties stijgen waardoor meer afval is en meer plastic, hoe zie jij dat samengaan in de toekomst in combinatie met duurzaamheid?

Daar moet een patroonverandering komen bij de mensen en de winkels, hoe wij naar bepaalde producten kijken is natuurlijk super makkelijk. Zo’n wegwerpdingetje.

Uiteindelijk moet je wel zorgen dat het op de juiste manier wordt weggeworpen en op de juiste manier verzameld wordt. Zodat er weer iets anders van gemaakt kan worden.

Het gaat door in alles, in eten in kleding, in alles wat we aan het verspillen zijn. Daar moet wel een gedachteverandering plaats vinden, willen we dat kunnen. Ook een verwachtingspatroon moet aangepast worden bij de consument, dat ‘ie niet elke keer denkt dat alles in een plastic tasje moet.

Is het een thema wat je terug ziet komen binnen jouw sport of watersporten in het algemeen?

Nee, niet per se. Wat natuurlijk niet heel geweldig is. Maar ze zijn gelukkig wel bezig met duurzamere technologie te bedenken om boards te maken. Die dus minder vervuilend zijn, en uiteindelijk misschien van gerecycled materiaal zijn gemaakt.

Dat zou geweldig zijn. Maar het is natuurlijk een beetje apart, we zijn dan geen Formule 1 maar zij rijden ook niet op gerecyclede banden. Om diezelfde performance eruit te halen en die technologie op zo’n dusdanig niveau te krijgen dat het net zo goed of misschien zelfs beter is dan modern rubber, daar zijn we nog niet. Dat heeft tijd nodig.

Daar is ook een hele inhaalslag te maken. Het lijkt erop dat men ook automatisch op het gebied van duurzaamheid hogere verwachtingen heeft van sporten die je midden in de natuur uitoefent. Terwijl andere sporten natuurlijk nog veel vervuilender zijn.

Ja, dat is natuurlijk beetje tegenstrijdig. Als iemand dat doet met een slurpende motor. Dat zou natuurlijk geweldig zijn als ze er biodiesel in gooien. De realiteit is er verre van af en je wil wel geloofwaardig overkomen. Je kan niet tegen je imago in gaan, maar hoe dat precies zit weet ik niet, dan moet je Max zelf bellen (lacht).

Check ook ons interview met Coen Swijnenberg, radio-dj en fervent auto-liefhebber. Hij is een van de weinige (bekende) Nederlanders die al elke dag in een Tesla rondscheurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Famous: Dorian van Rijsselberghe over zijn favoriete gadgets en duurzaamheid
Sluiten