Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 6 mei 2018
Leestijd: 5 minuten

WANT Guide: alles wat je moet weten over podcasts

Ben je ook geïnteresseerd in podcasts, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je bij deze WANT Guide aan het juiste adres. We leggen je niet alleen uit hoe je ze het beste kunt luisteren, maar ook welke shows de moeite waard zijn.

Podcasts: alles wat je moet weten

Wat zijn podcasts? Dat is een goede vraag, die door de diversiteit van het medium lastig te beantwoorden is. Laten we het toch proberen: een podcast is een stukje audio van wisselende lengte. Zo breed kan het zijn. Traditioneel zijn podcasts radioshows, die je achteraf kunt luisteren wanneer je wil. Ondertussen worden ze gebruikt voor muziekoptredens, interviews, filmische producties en intieme gesprekken.

Vergelijk het met tv-shows: je kunt het journaal kijken, of de nieuwste aflevering van Game of Thrones checken. Voor podcasts gaat letterlijk hetzelfde op, alleen heb je geen beeld. Die beperking is ook de kracht van het medium. Of je nou aan het koken, werken of douchen bent: je kunt overal podcasts luisteren. Dat maakt het medium zo populair.

Podcast Tuesday

Hollywood is niet alleen bezig met de verfilming van verschillende podcasts, maar investeert ook in eigen shows. Dan hebben we het dus over grootschalige producties. Voor de beste podcasts moet je echter bij de pioniers zijn, de creatievelingen die er vanaf het begin bij waren. Je hebt hele netwerken, elk met hun eigen shows. Creativiteit en enthousiasme voert de boventoon.

De beste manier om te snappen wat podcasts zijn, is door ze te gaan luisteren. De kans is zeer groot dat je al een app op je telefoon hebt waarmee je podcasts kunt luisteren. Toch zijn er vaak betere opties. We zetten ze hier op een rijtje:

Apple Podcasts

Deze app staat standaard op elke iPhone. Apple Podcasts is erg basic, maar als je eenmaal begint met luisteren heb je daar geen last van. Nee, je kunt niet stemmen boosten, wat ideaal is in luide omgevingen, of automatisch stiltes in podcasts skippen, maar verder biedt Apple Podcasts alles wat je nodig hebt. Een mooie en gratis manier om podcasts te proberen. App Store

Apple Podcasts

Google Play Music

Heb je een Android smartphone? Dan heb je deze app waarschijnlijk standaard al. Ook hier geldt: Google Play Music is erg basic, maar biedt je alles wat je nodig hebt om je favoriete podcasts te volgen. Ook een mooie bonus: je kunt Google Play Music in je browser openen. Zo kun je dus bijvoorbeeld op je werk verder luisteren. Play Store

Google Play Music Podcasts

Spotify

Sinds een tijdje kun je ook podcasts luisteren met Spotify. Ook hier geldt: qua functies heb je alleen de basics. Het feit dat je zonder een andere app te openen tussen je muziek en podcasts kunt wisselen, is al een grote plus. Helaas moeten we ook twee grote nadelen noemen. Spotify kiest met de hand welke podcasts worden toegelaten, al is de selectie ondertussen wel groot. Ook zul je zonder Spotify Premium naar reclames tussen podcasts moeten luisteren. Play Store, App Store

Spotify Podcasts

Pocket Casts

We zijn aangekomen bij de podcast-app der podcast-apps: Pocket Casts. Een walhalla aan opties. Stiltes uit afleveringen knippen, zelf bepalen hoeveel secondes je per keer overslaat, de optie om stemmen te boosten in luide omgevingen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De boodschap is duidelijk: wil je een breed scala aan opties, dan is dit je app. Bovendien ziet Pocket Casts er ook nog eens prachtig uit. Is er dan ook een nadeel? Jup, Pocket Casts kost drie euro. Maar goed, dan heb je ook wat. Play Store, App Store

Pocket Casts

Overcast

Wil je per se een gratis app, maar toch genieten van al die functies? Check dan Overcast, een app die helaas enkel op iOS beschikbaar is. Alle functies die je nodig hebt zijn aanwezig, van het maken van playlists tot het boosten van stemmen. Nadeeltje: je zult wel de reclames moeten tolereren. Voor tien euro per jaar worden de reclames uitgezet en kun je je eigen muziekbestanden uploaden. Wat dat betreft kun je dus beter voor Pocket Casts gebruiken, dan ben je al snel goedkoper uit. Ook als gratis app kan Overcast zich echter prima staande houden. App Store

Overcast Podcasts

Top, je kunt nu podcasts luisteren, maar welke moet je kiezen? We hebben twaalf weken lang elke dinsdag een artikel toegewijd aan een podcast die absoluut de moeite waard is. Die kun je hier allemaal checken. We zetten nog wat hoogtepunten op een rijtje:

  • Homecoming: Een spannende serie om te volgen, waar je maar wil. Het is namelijk een compleet gescripte psychologische thriller met een cast om U tegen te zeggen.
  • Song Exploder: Grote artiesten (Gorillaz, U2 etc.) bouwen laag voor laag een grote hit op, en vertellen ondertussen over het proces. Kort, boeiend en uniek. Uiteindelijk hoor je het nummer samenkomen.
  • How I Built This: Dit is misschien wel de ultieme WANT-podcast. Oprichters van bedrijven als Instagram, Vice en Airbnb vertellen hoe ze zo ver zijn gekomen. Inspirerende verhalen over ondernemen.
  • Stuff You Should Know: De hosts van deze podcast duiken elke keer helemaal in een boeiend onderwerp. Van hoe wasmachines gemaakt worden tot hoe Nazi’s experimenteerden met magie: liefhebbers van absurde verhalen en intrigerende feitjes komen absoluut aan hun trekken.

Laat ons vooral weten wat je favoriete podcasts zijn! Wist je trouwens dat onze uitgever ook een eigen podcast heeft? In The Brief raak je binnen een uur bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de wereld van content, marketing en media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Guide: alles wat je moet weten over podcasts
Sluiten