Daniel Koster
Daniel Koster 20 jan 2016
Leestijd: 5 minuten

WANT.nl onderzoekt: is Nederland klaar voor het drukgevoelige scherm?

De afgelopen dagen meldden de media dat steeds meer smartphones met een drukgevoelig scherm worden uitgerust. De Huawei Mate S en de iPhone 6s zijn de eerste smartphones die deze technologie kennen. Hier gaat dus verandering in komen. Maar zit de Nederlander daarop te wachten en is er überhaupt nog een denkbare toekomst voor het drukgevoelige scherm? Laat jouw mening onderin het artikel horen!

Hoe een drukgevoelig scherm werkt

Een drukgevoelig scherm maakt onderscheid tussen geen druk, lichte druk en stevige druk. Een tik op het scherm activeert zodoende geen van de opties die met de software mogelijk zijn. Met een tik op het scherm gebruik je je telefoon dus zoals je normaliter gewend bent. Het drukgevoelige scherm herkent het echter wanneer je druk zet op het scherm. Je kunt vervolgens allerlei extra functionaliteiten toepassen. Dit werkt als volgt. Onder het scherm zitten 96 sensoren verwerkt. Wanneer jij drukt ‘voelen’ de sensoren dat er een verandering in het verschil tussen de sensor en het glasplaatje opspeelt. Op die manier is het scherm drukgevoelig.

De technologie wordt trouwens niet enkel in smartphones verwerkt. Smarwatches maken ook kennis met drukgevoelige schermen en de nieuwste MacBook kent een drukgevoelige touchpad. Hierdoor kent de nieuwe MacBook ook allerlei nieuwe trucjes voor een snellere- en uitgebreidere gebruikerservaring.

Wat je met een drukgevoelig scherm kunt

Het is belangrijk om te weten wat je met een drukgevoelig scherm kunt. Als je kijkt naar de huidige toepassingen, dan kun je twee functies die je met het scherm kunt uitvoeren onderscheiden. Ten eerste kun je pagina’s previewen (wat door Apple Peek and Pop wordt genoemd). Hierbij kun je door op een pagina te drukken een preview zien van die pagina. Door nog harder te drukken open je deze pagina. Een voorbeeld is je mail. Wanneer jij een mailtje ingedrukt houdt krijg je een preview te zien van wat erin staat. Wil je ‘m beantwoorden? Dan druk je harder en wordt de mail geopend.

Je hebt ten tweede ook een soort van sneltoetsen (door Apple Quick Actions genoemd). Daarbij kun je een applicatie op je homescreen ingedrukt houden waarbij je snelle acties kunt uitvoeren. Wanneer je een force touch toepast op Maps kun je de route naar je huis, je locatie markeren, je locatie verzenden of zoeken naar iets bij jou in de buurt zonder de applicatie eerst te openen.

De toekomst van het drukgevoelige scherm

Een heel andere vraag is het toekomstbeeld van het drukgevoelige scherm. Dat we er nu bepaalde functies mee kunnen uitvoeren betekent niet dat het onderste uit de innovatieve kan is gehaald. Wij vroegen ons dan ook af wat je nog meer met het drukgevoelige scherm zou kunnen. Een kleine kanttekening; dit is enkel niet gebaseerd op feiten, maar ook op speculatie vanuit de WANT-redactie.

Een scherm waar je je ingrediënten op weegt
Het is al langer bekend dat het drukgevoelige scherm ook als weegschaal wordt gebruikt. Dit kan door middel van applicaties die de technologie voor dit doeleinde toepassen. Wij zien hier zeker een gouden toekomst voor het scherm in schuilen. Je kunt denken aan het scherm als keukenblad. Je kunt dan tegelijkertijd je waren hierop wegen, recept-tips ophalen, informatie over hoe je het ingrediënt bereidt ophalen en meer.

Potentie voor medische doeleinden
Ook voor medische doeleinden zien wij zeker potentie. Stel dat je last hebt van je knie tijdens het hardlopen. Dan kun je door op een drukgevoelig scherm te lopen analyseren hoe je loopt, waar je druktepunten zitten en hoe je die kunt ontlasten bijvoorbeeld door middel van op maat gemaakte zooltjes. Daarnaast wordt het nu gebruikt voor technologieën om drukgevoeligheid te voelen, maar wat als je dit omgekeerd toepast? Stel dat je prothesen met deze technologie bewapent. Dan zou het mogelijk kunnen zijn dat iemand die een prothese heeft in verschillende gradaties druk kan zetten. Zo zou iemand met een prothetische hand een ei kunnen vastpakken zonder ‘m te breken.

De gamer een hele nieuwe ervaring meegeven
De game-ervaring kan met de drukgevoelige technologie naar een hoger niveau worden getild. Een nieuwe vorm van interactie is namelijk met dit scherm mogelijk. Zodoende kun jij je meer thuis voelen in een game en handelingen die je in de ‘echte’ wereld uitvoert in het spel zien terugkomen.

Door middel van het scherm al voelend ‘zien’
Het scherm wordt nu gebruikt om drukgevoeligheid zelf te registreren. Door vibraties geeft het scherm jou feedback. Maar wat als je de technologie zo kunt gebruiken dat mensen op deze manier reliëf voelen. Op die manier is het mogelijk voor mensen die slechtziend zijn toch berichten te lezen. Een soort braille dus!

Instrumenten die uit beeldschermen bestaan!
Tot slot zien wij instrumenten tot stand komen die daadwerkelijk te gebruiken zijn als ‘echte’ instrumenten. Dat is nu al aan de gang, met een piano-applicatie waarbij je ander geluid ten gehore brengt als je de toetsen harder indrukt. Een toekomst waarbij dit wordt geperfectioneerd zien we zeker in het verschiet!

Laat jouw stem horen!

We hebben een aantal toekomstige situaties geschetst waarbij het drukgevoelige scherm een oplossing is. Het scherm kan zodoende een soort van doorgeefluik zijn dat de digitale wereld met de tastbare wereld verenigt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ander technologieën hier beter toe dienen of dat het (drukgevoelige) scherm überhaupt geen toekomst heeft naar jouw mening. Wat denk jij, heeft het drukgevoelige scherm een toekomst? Wij willen graag jouw mening horen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT.nl onderzoekt: is Nederland klaar voor het drukgevoelige scherm?
Sluiten