Robert Kroes
Robert Kroes Tech 1 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

WANT No Bitcoin lunch: Bitcoin stijgt, wat gebeurt er bij Ripple (XRP) ?

Op de eerste handelsdag van de week op de Europese markten is het weer lunchtijd. Voor ons een mooi moment om de balans op te maken voor de Bitcoin (BTC) en andere belangrijke cryptomunten. Grootste vraag is natuurlijk wat er bij Ripple (XRP) gaande is en watt we kunnen verwachten. Wij analyseren.

We beginnen met de huidige prijs voor de Bitcoin en top 25 cryptomunten.

Bitcoin stijgt in wisselende cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin (BTC) EUR 28.043,57 ($ 33.977,77) en stijgt daarmee 1,28% ten opzichte van gisteren. Hiermee toont de Bitcoin veerkracht. In het weekend volgde namelijk, zoals wij verwachtten, een correctie op de koersexplosie van vrijdagmiddag. Het beeld van de rest van de cryptomarkt is wisselend. Ripple (XRP) heeft met een stijging van 41,68% in 24 uur een status aparte, waarover later meer, maar voor het overige zien we zowel stijgende koersen als rode cijfers. Onder de stijgers gaat, met uitzondering van Ripple (XRP) en Dogecoin (DOGE), Nem (XEM) het hardste met + 9,13%, terwijl bij de dalers het grootste verlies in 24 uur voor Uniswap (UNI) is met een resultaat van -7,95%. Uiteraard kun je de actuele standen bekijken in het overzicht van live cryptoprijzen op Tradeincrypto.com.

Vanavond blikken we uitgebreid terug en vooruit naar de Bitcoin, dat ondanks tegenvallende on-chain metrics stijgt. Nu staan we vooral stil bij de bijzondere koersstijging van Ripple (XRP).

Waarom stijgt de koers van de Ripple (XRP) zo absurd hard?

Vorige week schrok Wall Street op van de zogenoemde WallStreetBets. Dit zijn kleine investeerders die het opnemen tegen grote hedgefunds door gezamenlijk te investeren in beleggingen waar hedge funds short op gaan. Inmiddels is er ook een aparte groep WallStreetBets voor cryptomunten, de zogenoemde SatoshiStreetBets, die zich verenigd hebben op Reddit. Vanaf zaterdag is de Ripple (XRP) in de belangstelling gekomen van Telegram-groepen die de koers willen oppompen. Dit initiatief is, nadat zij vorige week de Dogecoin (DOGE) omarmden, overgenomen door de SatoshiStreetBets.

Er wordt dus door kleine investeerders massaal Ripple (XRP) gekocht om de koers omhoog te jagen. Daarbij stappen ook prominenten weer in Ripple (XRP) na de huivering door de procedure die de SEC heeft aangespannen. Zo betuigde KISS-voorman en zakenman Gene Simmons zijn steun voor Dogecoin (DOGE) en Ripple (XRP). Hij zegt er uitdrukkelijk bij dat zijn tweet geen aanbeveling is, maar hij weet ook hoe social media werkt.

Markteffect van Ripple (XRP) koersmanipulatie

Inmiddels reageert de markt op de situatie en die reactie is onwennig. Allereerst heeft de Ripple blockchain een miljard XRP vrijgegeven, waarvan er, volgens protocol weer 800 miljoen zijn teruggestort in escrow. De overige 200 miljoen XRP zijn bedoeld om kosten te dekken en zullen dus beschikbaar komen.

Ook cryptobeurzen reageren. Zo heeft Bitstamp 40 miljoen Ripple naar het platform geboekt dat Ripple gebruikt om zijn XRP te bewaren. Ook Coinbase, dat de handel in Ripple (XRP) inmiddels bevroren heeft en zelf ook vervolgd wordt door de SEC omdat zij commissie op handel in XRP vroeg, verplaatste liefst 400 miljoen XRP van hun cold wallet naar hun hot wallet, hetgeen op verkoop kan duiden.

Het gebeurt zelden dat een munt met zo’n grote marktkapitalisatie zo openlijk speelbal wordt van een pump-and-dump schema (een tactiek die bij reguliere beurzen verboden is, maar toegestaan in cryptohandel). Dat men de pump aan het voorbereiden is, is duidelijk, maar waar die stopt en wie er het meest profiteren van de dump blijft nog een raadsel.

Wel weten we uit ervaring dat er na de pump sowieso een dump zal volgen. Ook is een dergelijke, niet-intrinsieke stijging een voorbode van oververhitting en correctie. Vraag is natuurlijk of dat met deze hype snel gaat gebeuren.

Eens te meer een reden om eigen onderzoek te doen en alleen op basis van rationele afwegingen te besluiten of je wilt investeren en wanneer het tijd is om winst te nemen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!