Daniel Koster
Daniel Koster Google 2 jun 2016

WANT Q&A: 11 vragen en antwoorden voor wie niet meer weet wat Google allemaal doet

Samen met Apple en Facebook vecht Google voor de titel ‘meest invloedrijke techbedrijf van de wereld’. Dit epische gevecht lijkt op dit moment in het voordeel van Google beslecht. Aan het begin van dit jaar stootte Google Apple namelijk van de troon. Het lijkt erop dat Facebook en Google nu een nieuw gevecht aangaan omtrent wie de grootmacht wordt of zal blijven. Waar Google een gigantische rol in ons leven speelt en gaat spelen is het vreemd dat er flink wat mensen zijn die geen flauw benul hebben waar Google zich mee bezighoudt. Ken jij bijvoorbeeld het verschil tussen Alphabet en Google? Weet jij hoe Google met jouw persoonlijke gegevens omgaat? Wij zullen elf vragen omtrent Google voor je benatwoorden. Vind je de antwoorden te lang? Bij elk antwoord tref je een To Long; Didn’t Read (Tl;DR) aan.

Wat is het verschil tussen Alphabet en Google?

Laten we bij Alphabet beginnen. Dit bedrijf kan als een overkoepelende moederorganisatie worden gezien. In wezen wat Google voorheen was. Alphabet is dus het bedrijf waar allerlei bedrijven en diensten onder vallen, zoals Google. Om het verschil dan meteen aan te duiden: Google is onderdeel van Alphabet. Een kleiner bedrijf dat onder de hoede van het moederbedrijf functioneert. Een afdeling zeg maar. Zaken als de zoekmachine, advertenties, Google maps, Google apps, Youtube en Android vallen onder Google’s operaties. Andere bedrijven zoals Nest, Fiber, Google X en Google Capital worden niet meer door Google gerund, maar door het moederbedrijf Alphabet. Waarom Alphabet is opgericht? Het komt erop neer dat het bedrijf aan een reorganisatie onderhevig was waarbij projecten die nader bij elkaar liggen samen (elders) worden ondergebracht. Zodoende dat Google Capital niet meer bij Google hoort, maar elders in Alphabet is ondergebracht.

[accordion title=”TL;DR Vraag 1″]

 • Vraag: wat is het verschil tussen Alphabet en Google?
 • Antwoord: Alphabet is het moederbedrijf, Google is hier onderdeel van.

[/accordion]

Waar verdient Alphabet het meeste geld mee?

Het meeste geld van Alphabet wordt met Google verdiend. Diensten als YouTube, de zoekmachine (dankzij ads) en Android leiden tot miljarden euro’s aan inkomsten. Zo is 11,5 miljard euro verdiend met de eigen websites. De Google zoekpagina staat hierbij op nummer één als het gaat om inkomsten uit eigen websites. Ook YouTube doet het goed en verdiende bijna vier miljard euro aan inkomsten. Met Android wordt ook goed geld verdiend. Over het gehele bestaan van het systeem is er bijna 28 miljard euro mee verdiend. Dat is echter tegenvallend als je kijkt naar andere inkomsten. Samen zorgen deze inkomsten ervoor dat Google in 2015 meer dan twintig miljard euro winst maakte.

[accordion title=”TL;DR Vraag 2″]

 • Vraag: waar verdient Alphabet het meeste geld mee?
 • Antwoord: met Google wordt het meeste geld verdiend. Dit vooral door de eigen websites als de zoekmachine en YouTube.

[/accordion]

Wie is Sundar Pichai en waarom is ‘ie zo’n baas?

Sundar Pichai is een 43-jaar-oude Indiase man. Voor velen kwam ‘ie uit het niets en stond hij als CEO plots aan het roer bij Google. Niets is minder waar. Sundar beschikt namelijk over een briljante geest die zich al jaren van de rest onderscheidt. Pichai is ten eerste ontzettend slim. Hij heeft een master of science aan Stanford in Material Sciences and Engineering en een master of business administation aan de Universiteit van Pennsylvania. Vanaf 2004 is ‘ie bij Google aan het werk. Hij werkte er dus al meer dan tien jaar voordat hij in 2015 de CEO van Google werd. Hij heeft in die jaren zelf de fundering gelegd door als leidinggevende projecten als Chrome OS, Drive, en apps als Maps te overzien. Vanaf 2013 vervulde ‘ie ook die functie voor Android. Yes, Sundar is een baas, that’s why!

[accordion title=”TL;DR Vraag 3″]

 • Vraag: wie is Sundar Pichai en waarom is ‘ie zo’n baas?
 • Antwoord: Sundar Pichai is een baas omdat ‘ie ontzettend slim is en in zijn elf jaar bij Google de baas was over zaken als Chrome OS, Android en Google maps.

[/accordion]

Hoeveel mensen werken er bij Google?

Een jaartje geleden werkten er nog 57.000 mensen bij Google. Ook kun je zien dat dat getal elk jaar toeneemt met zo’n vijftien procent. Op die manier kun je berekenen dat er aan het eind van het jaar zo’n 65.000 mensen bij Google werken. Dat houdt in dat er op dit moment rond de 61.000 mensen in dienst van de techgigant zijn. Hoe jij er kunt werken? Nou, het helpt om deze Google sollicitatievragen te bestuderen. Verder zijn er bepaalde zaken waar Google happig op is. Het belangrijkste is dat je uniek en bijzonder bent. Dat jij over een kwaliteit beschikt wat anderen niet kunnen. Dat kan natuurlijk op allerlei vlakken en manieren.

[accordion title=”TL;DR Vraag 4″]

 • Vraag: hoeveel mensen werken er bij Google?
 • Antwoord: het is aan te nemen dat er op dit moment zo’n 61.000 mensen bij Google werken.

[/accordion]

Hoe gaat Alphabet om met de beveiliging van je gegevens?

Google zet naar eigen zeggen dé standaard voor het omgaan met jouw data. We moeten toegeven dat het lijkt dat Google daar gelijk in heeft (want je weet dat nooit zeker). Vijfhonderd mensen werken dag en nacht aan het beveiligen van je data. De middelen waarmee zij op de proppen zijn gekomen zien er veelbelovend uit. We noemen hieronder een aantal manieren waarop Google jouw data zo goed mogelijk beveiligt, maar er zijn meer manieren.

[accordion title=”Hoe Google je data beveiligt”]

 • Google kent eigen datacentra
 • De datacentra van Google draaien op zelfgemaakte hardware met een eigen besturingssysteem en bestandssysteem.
 • Jouw data wordt nog steeds beveiligd en blijft toegankelijk als een (deel van) een datacentrum uitvalt. Google is de eigenaar van meerdere datacentra en servers.
 • Google producten worden gedurende hun levenscyclus constant geanalyseerd en verbeterd op zaken als privacy en beveiliging.
 • Er zijn diverse manieren om als Google-gebruiker je data en accounts te beveiligen. Je kunt denken aan tweestapsverificatie en notificaties bij verdacht gedrag.
 • Encryptie wordt flink toegepast op al je berichten, media en andere zaken die zowel binnen als buiten Google worden verstuurd. Hier vind je meer over de encryptie van Google.

[/accordion]

Maar wat weet Google dan van je? Dat kun je hier vinden. Dit moet je niet onderschatten. Google houdt je activiteit op het internet namelijk bij. Dit kan gaan om de apps die je gebruikt van Google en de informatie die je daarbij invult. Echter gaat het ook om zaken als je zoekgeschiedenis via de Google zoekmachine en je browsegeschiedenis op Chrome. Wat ze hiermee mogen? Dat is een beetje vaag. Google mag volgens de servicevoorwaarden allerlei zaken met jouw informatie doen. Via Fotos zijn al je foto’s en video’s bijvoorbeeld eigendom van Google wanneer je ze op de app zet. Google mag ze dus zien, gebruiken, verkopen en meer. Zelf geeft Google aan dit niet te doen. Ze gebruiken deze informatie enkel om een profiel van je te ontwerpen en hier doelgerichte(re) advertenties via hun website mee op te stellen. Echter mogen ze jouw persoonlijke data wel aan de hoogste bieder verkopen, als ze dat willen. Je kunt dus nooit nooit zeggen.

[accordion title=”TL;DR Vraag 5″]

 • Vraag: hoe gaat Alphabet om met de beveiliging van je gegevens?
 • Antwoord: Google beveiligt jouw data op allerlei manieren, maar mag in ruil hiervoor je data ook zien, gebruiken en zelfs verkopen!

[/accordion]

Wat doet Allo en gaat de app WhatsApp en Facebook verslaan?

Google introduceerde halverwege mei Allo. Wellicht ken je de applicatie wel? Dit is dé app waarmee Google de concurrentie met WhatsApp en Facebook aangaat. Allo is een applicatie die de krachten van verschillende apps bundelt. Zo kun je berichten na een bepaalde tijd laten verdwijnen (zoals Snapchat dat laat doen), kun je stickers versturen (zoals Facebook Messenger je laat doen) en chatten (zoals WhatsApp je laat doen). Doordat je ook nog eens zonder te typen via Smart Reply kunt reageren en via Google Assistent antwoorden in chats kunt krijgen op vragen is het een applicatie waarbij aan alles is gedacht. Je hebt dus maar één app nodig voor al je zaken en hoeft niet verschillende apps voor verschillende doeleinden te gebruiken. Wij zijn echter toch bang dat Google te laat is. Om nu de massa te laten overstappen moet je met iets revolutionairs komen. Of het bundelen van verschillende krachten in één applicatie dat is? Wij zijn bang van niet.

[accordion title=”TL;DR Vraag 6″]

 • Vraag: wat doet Allo en gaat de app WhatsApp en Facebook verslaan?
 • Antwoord: Allo is een berichtenapp die de beste zaken van verschillende berichtapps combineert tot één geheel. Wij denken echter dat dit niet genoeg is.

[/accordion]

Google en VR, wat hebben die twee met elkaar gemeen?

Google komt met een revolutionair nieuw platform, Daydream. Hiermee gaat Google zich sterk op de markt zetten als het om virtual reality gaat. Dit platform wordt namelijk in Android geïntegreerd. Via een speciale VR modus wordt het daardoor mogelijk om hoge kwaliteit VR content gewoon via je smartphone te checken. Nu is daar via de Oculus Rift een computer met flinke rekenkracht voor nodig waar je goud geld voor neertelt. De vraag die wij ons daarom vooral stellen is of Android VR een virtuele oorlog gaat inluiden? Wij denken van wel. Er is nu namelijk een soort van strijd aan het ontstaan tussen bedrijven als Facebook met high-end VR-brillen die krachtige apparaten nodig hebben en Google met VR-apparaten en software voor de gemiddelde telefoongebruiker. Als Apple zich hierin ook nog gaat mengen en andere bedrijven hun kans schoon ruiken gaan er slachtoffers vallen. Of Google als winnaar uit de bus komt? De tijd gaat het leren. Wij denken stiekem van wel.

[accordion title=”TL;DR Vraag 7″]

 • Vraag: Google en VR, wat hebben die twee met elkaar gemeen?
 • Antwoord: met Daydream maakt Google de virtuele wereld voor iedereen via smartphones toegankelijk.

[/accordion]

Hoe staat het met project Ara, de modulaire smartphone?

Google heeft ooit op een blauwe maandag Motorola gekocht, maar heeft het uiteindelijk (met verlies) weer aan Lenovo doorverkocht. Wat Google daar aan heeft gehad? Duh, Project Ara! Dit project is namelijk behouden. Dit project is het startpunt van modulaire smartphones. Wij schreven hier in 2013 al over. In 2016 begint er eindelijk een tastbaar product te vormen. Vanaf de herfst 2016 zullen de eerste modulaire Google-smartphones namelijk naar developers worden verzonden. Zonder twijfel zullen zij zich volledig op dit project storten om de smartphone zo snel mogelijk in de handen van de consument te krijgen. Google geeft zelf aan dat zij hopen en verwachten dit in 2017 voor elkaar te krijgen.

[accordion title=”TL;DR Vraag 8″]

 • Vraag: hoe staat het met project Ara, de modulaire smartphone?
 • Antwoord: We kunnen in 2017 de eerste modulaire smartphone van Google verwachten.

[/accordion]

Neemt Google ons huishouden over?

Ons huishouden is op dit moment zo slim nog niet. Misschien kent jouw huis een slimme thermostaat, maar daar blijft het vaak bij. Nu is Google allerlei stappen aan het zetten om zich actief in jouw huisleven te mengen. Je kunt denken aan Nest. Dit bedrijf van Alphabet (niet Google) kent producten als slimme thermostaten, rookmelders en camera’s voor beveiliging. Daar blijft het niet bij. Google Home is namelijk in ontwikkeling. Deze wordt aangeduid als slimme speaker, maar is meer een persoonlijke, slimme assistent voor in de woonkamer. Je kunt ‘m met spraak aansturen en allerlei zaken laten afhandelen. Je kunt er je andere slimme apparaten mee besturen, vragen wat het weer wordt, ja agenda checken en veel meer. Maar, gaan deze apparaten ons huishouden overnemen? Nog niet. Daar zijn ze nog niet tastbaar genoeg en te duur voor. Eerst zal Google met nóg meer apparaten en manieren moeten komen om een complete infrastructuur aan te leggen voor het slimme huis. Tot dat moment is het enkel een toevoeging aan ons huishoudelijke leven, geen overname.

[accordion title=”TL;DR Vraag 9″]

 • Vraag: neemt Google ons huishouden over?
 • Antwoord: totdat Google met meer producten komt wordt het huishouden nog niet (volledig) overgenomen.

[/accordion]

Hoe staat het met de zelfrijdende auto van Google?

De eerste zelfrijdende auto van Google werd eind mei 2014 onthuld. Nu zijn we twee jaar verder en heeft Google met de auto grote stappen gezet. De auto’s rijden al geruime tijd op de weg. Er is al bijna 2,5 miljoen kilometer door de auto’s afgelegd en toeteren zelfs autonoom. Maar wanneer rijden de auto’s van Google autonoom op de weg met een willekeurige burger erin? Dat is niet te voorspellen. Het lijkt erop dat we binnen een paar jaar een auto van Google kunnen verwachten die op bepaalde geografische locaties autonoom kan rijden. Een auto die echter altijd en overal foutloos autonoom kan rijden, dat kan volgens de ontwikkelaars nog tientallen jaren duren. Er zijn dus flinke stappen gezet, maar er moeten er nog aardig wat meer volgen voordat de zelfrijdende auto van Google daadwerkelijk zelfrijdend is.

[accordion title=”TL;DR Vraag 10″]

 • Vraag: hoe staat het met de zelfrijdende auto van Google?
 • Antwoord: het kan nog decennia duren voordat de eerste zelfrijdende auto van Google die daadwerkelijk altijd en overal autonoom kan rijden een feit is.

[/accordion]

Wat is de toekomst van Google?

Waar gaat het heen met Google? Dat is altijd de vraag. Het bedrijf heeft zoveel vingers in de pap en blijft uitbreiden dat het moeilijk is hier een antwoord op te geven. De toekomst is in ieder geval talrijk. Wij kunnen meerdere zaken bedenken waarmee Google de innovatieve strategie neerzet. Je kunt denken aan Project Ara, Google Home, de zelfrijdende auto, Google Loon (laten we die ook niet vergeten), Android TV en meer. Dit zijn allemaal producten die potentie hebben én over kracht beschikken om de huidige wereld op z’n kop te zetten. De toekomst voor Google is dus rooskleurig. Wat voor producten willen wij dan nog van Google zien? Ze kunnen ondertussen een eigen smartphone maken. Maar dan gaat het wel met smartphone-fabrikanten die voor Android kiezen concurreren. Ach, Samsung komt straks tochmet Tizen OS. Meer slimme apparaten die op Android draaien lijkt ons ook een idee. Je kunt denken aan belichting, gordijnen, ovens en meer. Ook zien we graag meer gadgets. Headphones, speakers, opladers die revolutionair zijn en meer. En dan hebben wij het alleen nog over producten die op de consument zijn gericht. Google zal samen met Apple ook veel voor de medische wereld gaan betekenen. Dat doet het al!

[accordion title=”TL;DR Vraag 11″]

 • Vraag: wat is de toekomst van Google?
 • Antwoord: de toekomst van Google is rooskleurig en zal voornamelijk bestaan uit het aanbieden van innovaties om ons dagelijkse leven gemakkelijker te maken.

[/accordion]

Reageer op artikel:
WANT Q&A: 11 vragen en antwoorden voor wie niet meer weet wat Google allemaal doet
Sluiten