Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 3 okt 2017

WANT Selects: Youtube-kanalen over films die je niet mag missen

Youtube is een walhalla voor… eigenlijk iedereen. Van oude tv-programma’s tot speeches van Duitse presidenten: voor ieder is er wat wils. De gigantische vloed aan content maakt het kiezen er niet makkelijker op. De komende weken helpen we je een handje door per genre vier aanbevelingen op een rijtje te zetten. Deze week: film-essays.

De beste film-essays op Youtube

Dankzij de unieke vrijheid die Youtube biedt, ontstaan er geheel nieuwe videogenres. Maak kennis met het film-essay. Films zijn gelaagde producties, vol stijlen, bedoelingen en technieken. Verschillende Youtubers ontrafelen die gelaagdheid voor je middels slick in elkaar gezette video-essays. Op een toegankelijke wijze wordt je een fascinerende wereld binnengezogen, waar je bovendien ook nog eens wat van leert. Enjoy!

Nerdwriter

Een lijstje met film-kanalen is niet compleet zonder Nerdwriter, aka Evan Puschak. Hij maakt fascinerende video’s over van alles, maar meestal gaat het over films. Vaak focust hij zich op een specifiek thema of techniek in een bepaalde film. Hij legt je uit hoe dat in elkaar zit, wanneer het terugkomt en wat voor effect dat heeft. Dat alles doet hij met strak in elkaar gezette video’s en een stukje editting waar veel kanalen jaloers op zullen zijn. Check vooral zijn video over The Prestige. Je bent echter gewaarschuwd: voor je het weet ben je een (fascinerend) weekend kwijt.

Every Frame A Painting

Elk individuele frame van een film is een schilderij, een kunstwerk. Dat is letterlijk de insteek van Every Frame A Painting. Tony Zhou focust met zijn video’s vooral op de specifieke stijlen van regisseurs. Dan kan het over het Marvel Universum gaan, maar ook kleinere films komen voorbij. Het knappe aan dit kanaal is dat zelfs films die je normaal nooit zou kijken, opeens interessant worden. Je leert op een andere manier naar films kijken, zonder dat het saai of omslachtig wordt.

Now You See It

Jack Nugent van Now You See It beschrijft zijn kanaal als een filmcollege, zonder vervelende opdrachten, studieschulden en klaslokalen. Het duurt soms maanden voor er een nieuwe video op dit kanaal verschijnt, maar dan heb je ook wat. Nugent weet op een treffende wijze naar de kleinste details van een film te kijken. De subtiele boodschappen die regisseurs overbrengen, de manier waarop films je misleiden. Na het kijken van een video heb je het opeens door, precies zoals de naam van dit kanaal al belooft.

Lessons From the Screenplay

Elke film heeft een script, de basis van het eindresultaat dat we allemaal bekijken. Toch weten we verrassend weinig over die boekwerken. Lessons From the Screenplay’s Michael Tucker laat je zien waarom meesterwerken een goed script nodig hebben. In een van zijn populairste video’s kijkt hij naar Gone Girl’s script, maar ook klassiekers zoals Star Wars komen voorbij. Je krijgt een stukje van een proces te zien waar je normaal niet eens bij stil staat.

What it All Meant

Veel films hebben een bepaalde boodschap, die voorbij zal gaan aan de meeste kijkers. Vaak hoef je de diepere boodschap immers niet eens te snappen om van een film te genieten. What it All Meant ontrafelt die diepere laag voor je. Klassiekers zoals 2001: A Space Odyssey en Taxi Driver komen voorbij, maar ook nieuwere producties worden besproken. De vermakelijke video’s zijn stuk voor stuk ook maar interpretaties, maar de makers weten het zo duidelijk uit te leggen dat je er meestal meteen in gelooft.

Lees je toch liever over games? Check dan al onze gaming-content. Of check de Want Selects van vorige week, over gaming-kanalen op Youtube.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Selects: Youtube-kanalen over films die je niet mag missen
Sluiten