Rutger Houweling
Rutger Houweling Apple 29 sep 2014

WANT Startup Story // Notifyr

We kunnen niet zonder en soms worden we er gek van: notificaties. Overal horen we de geluiden van onze telefoons, tablets, computers en welk apparaat eigenlijk niet? Door de geluidjes maken we dopamine aan, dat ons hier een beetje verslaafd aan maakt. Deze verslaving voeden we door meer en meer via verschillende platformen digitaal te communiceren. Steeds komen er platformen bij die jou in je verslaving voorzien en het gevecht om jouw aandacht voeren.

De meeste notificaties, zoals WhatsApp-berichten, Facebookberichten en e-mails ontvangen we op onze telefoon. Maar mocht je niet in de buurt van je telefoon zijn, heeft de Nederlandse Joost van Dijk daar iets op gevonden: Notifyr. De iOS- en Mac-app zorgen ervoor dat je alle notificaties van je iPhone direct op je Mac te zien krijgt. Fijn. Samen met Emiel Janson ontwikkelde hij de app en kregen zij velen enthousiast om het te installeren. Ik sprak Emiel en deel met jullie een interessant sms-gesprek.

Hoe zijn jullie in dit project samen gekomen?
“Ik ken Joost al vanaf zijn dertiende. Joost was toen net begonnen met het maken van iPhone-apps. Belachelijk eigenlijk: op je dertiende beginnen met programmeren. Ik had destijds een idee voor een app en zocht iemand die kon programmeren. Via via kwam ik bij Joost terecht. De samenwerking beviel erg goed en we hebben ondertussen samen zo’n tien apps gemaakt. Joost is een genie!

Joost kwam op het idee van Notifyr toen hij de Bluetooth-documentatie van Apple aan het lezen was. Ik had een app dat iets met Bluetooth deed en wilde van Joost weten of hij er eventueel een nieuwe versie van kon maken. Dat is nooit gebeurd. Joost kwam een mogelijkheid tegen waarmee je push notificaties naar een ander apparaat kon versturen en vroeg of ik wilde meewerken aan Notifyr. Ik ontwierp de app, gaf een kritische blik, maakte een website en benaderde de pers.”

Het eerste sms-gesprek tussen Joost en Emiel over Notifyr.

 
Hoe is het nu met Notifyr?
“Het gaat heel goed! Notifyr is erg positief ontvangen door de media. We kregen aandacht op grote sites zoals TechCrunch, Lifehacker, Mashable en eerder ook al op WANT. In de meeste landen eindigden we in de top vijf van best betaalde apps in de App Store.”

Wat is jullie visie op ‘de toekomst van notificaties’?
“Ik denk dat met de introductie van de Apple Watch, waarmee je push notificaties op je ‘horloge’ kunt lezen, de trend is gezet. We willen altijd en overal op een laagdrempelige manier in de gaten houden wat er gebeurt.

Ik hoop alleen niet dat het daarmee stopt. Met alleen lezen zijn we er nog niet. Je wilt ook kunnen reageren op een manier dat bij de context past. Apple heeft dat heel mooi gedaan met de Apple Watch. Als je een bericht binnen krijgt geven zij suggesties voor mogelijke antwoorden waardoor je super snel, met één tap, kunt reageren. Heel knap!”

Gestoord of gelukkig op je mobiel of horloge. In je huid of op je netvlies. Je notificaties maken deel uit van je connectiviteit, je netwerk en daarmee van jezelf. In de toekomst dus meer van jezelf.

Wil je meer nieuws over de coolste startups ontvangen? Volg Jorik hier op Twitter.

Over de contributor

Jorik Houweling schrijft op regelmatige basis voor Want.nl over Nederlandse startups. Elke keer houdt hij een kort gesprek met oprichters van interessante bedrijven. Hiervoor zoekt Jorik naar de waarde die het product of dienst toevoegt en waarom mensen het absoluut nodig hebben. Verwacht tech, online en veel future.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Startup Story // Notifyr
Sluiten