WANT Tip: Vijf (tech) docu’s die je tijdens IDFA 2013 moet zien

Vanaf morgen (20 november) gaat het International Documentary Film Festival Amsterdam van start. Tot en met 1 december kunnen we in verschillende bioscopen de beste documentaires bekijken, waarbij creatieve documentaire centraal staat. Aangezien de doculijst oneindig is hebben wij vijf docu’s uitgezocht die iets met technologie, wetenschap of online te maken hebben. Denk aan een documentaire waarin wordt ingegaan op het vraagstuk wat internet nou eigenlijk is, maar ook aan een documentaire waarin een meisje vanuit Chicago de revolutie in Syrië coördineert. Mocht je andere tips hebben dan horen we dit natuurlijk graag.

InRealLife

InRealLife is een Britse docu van filmmaker Beeban Kidron waarin een antwoord wordt gezocht op de vragen: Wat is het internet nou eigenlijk, en wat voor invloed heeft het veelvuldige gebruik ervan op onze kinderen? De reis die ze hiervoor maakt gaat van de de slaapkamers van Britse tieners naar het tech-hart van deze wereld Silicon Valley. Daarnaast spreekt ze met experts als Nicholas Carr en Julian Assange. InRealLife draait op verschillende dagen in verschillende bioscopen. Bekijk hier het programma.

#chicagoGirl — The Social Network Takes on a Dictator

Kippenvel krijgen we bij het zien van de trailer #chicagoGirl — The Social Network Takes on a Dictator. Sinds maart 2011 vindt de revolutie in Syrië plaats en die wordt gecoördineerd door de de negentienjarige studente Ala’a Basatneh vanuit de buitenwijken van Chicago. Dit zoet ze middels sociale netwerken. Ze heeft een netwerk opgebouwd bestaande uit twaalfhonderd Facebookvrienden en tweeduizend volgers op Twitter. Daarnaast gebruikt ze Facebook-events om demonstraties op te posten, zet ze opnames van demonstranten online en gebruikt ze Google Maps om ontsnappingsroutes voor de mensen in Syrië uit te stippelen. In de docu wordt zowel Ala’a als haar vrienden in Syrië op de voet gevolgd. De beelden uit Syrië komen voornamelijk van opnames die door hunzelf zijn gemaakt. Een angstaanjagend beeld. #chicagoGirl — The Social Network Takes on a Dictator draait op verschillende dagen in verschillende bioscopen. Bekijk hier het programma.

Ecopolis China

Een nieuwe Silocon Valley in Europa waar plek is voor twintigduizend mensen en tien innovatiecentra die volledig zijn gericht op het ontwikkelen van schone technologie en een ecologische levenswijze. Dat klinkt als toekomstmuziek in onze oren. De Finse ingenieur Eero Paloheimo werkt er al tien jaar aan om dit voor elkaar te krijgen. Zonder succes, want Europa blijkt te bureaucratisch. Daarom heeft-ie nu zijn zinnen op China gezet. China zal de toekomst voor de mensheid veilig moeten stellen. Eero heeft draagvlak gecreëerd bij de Chinese multimiljonair Zhang Yue. Zijn leven draait om duurzaamheid en denkt groots. Een betere wereld begint namelijk bij de rijken. Hij ziet dan ook een stad voor zich die bestaat uit één gigantische toren waar plaats is voor zo’n twintigduizend mensen en twintig indoor-boerderijen die groente produceren. Ecopolis China draait op verschillende dagen in verschillende bioscopen. Bekijk hier het programma.

Europe in 8 Bits

Heb jij nog een oude Gameboy liggen waarop je in de jaren negentig Donkey Kong en Super Mario speelde? Je kunt er namelijk muziekinstrumenten van maken. Dat deden namelijk een aantal creatievelingen die nu als dj in kleine clubs muziek maken met hun oude gameconsole. Het genre van deze muziekstroming? Chipmuziek! In deze toffe docu vertellen de sterren samen het verhaal en betekenis van de chipmuziek. De makers van chipmuziek willen met de beperking van 8 bits laten zien dat je met weinig creatief kan zijn. Ze willen dan ook een statement maken naar denkwijzen die veronderstellen dat complexe technologieën ons lever beter maakt. Bekijk hier het programma van Europe in 8 Bits.

Pandora’s Promise

In deze docu word je meegenomen in een groot vraagstuk van dit moment: de toekomst van onze energievoorziening. Voormalige anti-kernenergieactivisten Mark Lynas en Stewart Brand komen aan het woord net zoals getuigenissen van milieugoeroes. Wat is de toekomst van nucleaire energie? Leeft de mensheid straks in een wereld zonder fossiele brandstoffen? De film schetst vooral een optimistisch beeld van een schone nucleaire toekomst. Benieuwd? Bekijk hier het programma van Pandora’s Promise.

Reageer op artikel:
WANT Tip: Vijf (tech) docu’s die je tijdens IDFA 2013 moet zien
Sluiten