Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 dec 2019

War of Evolution: Marvel’s geheime toekomstplannen en The Eternals

Stan Lee en Jack Kirby kun je gerust de vaders van het huidige Marvel Cinematic Universe noemen. Zij waren halverwege de vorige eeuw verantwoordelijk voor de introductie van talloze iconische personages. Vooral Jack Kirby dook steeds meer in de kosmische kant van Marvel, met als hoogtepunt The Eternals.

The Eternals: de toekomst van Marvel

Precies, de superheldengroep die de Avengers op gaat volgen op het witte doek. November volgend jaar komt de filmgigant met een film over The Eternals. De cast is zelfs al bekendgemaakt, evenals de regisseur: Chloé Zhao.

The Eternals zijn een groep onsterfelijke aliens, die 35.000 jaar geleden door de Celestials naar de aarde zijn gestuurd. Hun opdracht? De mensheid beschermen tegen de Deviants. Voor een diepere duik in wie The Eternals en The Deviants zijn verwijs ik je graag naar onze longread over de kosmische kant van Marvel. Daar lees je onder andere wat de geheimzinnige rol van Thanos is.

War of Evolution

Gelezen? Top, want dankzij de doorgaans goed ingelichte insider Charles Murphy hebben we interessante informatie te pakken. Hij heeft van zijn betrouwbare bronnen vernomen dat het verhaal van The Eternals vooral om de War of Evolution zal draaien. Dan hebben we het dus over de bioscoopfilm die eind volgend jaar uit gaat komen.

Dat is alle gelekte informatie, maar enkel die naam is al genoeg om meer te weten te komen over de plannen van Marvel. De War of Evolution is namelijk een belangrijke verhaallijn in de originele Eternals comics van Jack Kirby.

De Celestials kwamen naar de aarde, en gingen als gestoorde wetenschappers aan de slag met de mensheid. Ze voerden experimenten uit, met als resultaat drie evolutionaire afstammelingen van de vroege mens: de Eternals, de Deviants en de Latents.

Great Cataclysm

Millenia lang voerden de Eternals en de Deviants oorlog met elkaar. De hedendaagse mythes rondom goden, monsters en vele religies zijn daar in de comics het resultaat van. Nadat de Celestials terugkeerden naar de aarde, schrokken ze van wat de evolutie met hun proefkonijnen had gedaan. Ze besloten de planeet aan te vallen, met als resultaat The Great Cataclysm.

De Deviants werden verdreven naar Lemuria, op de bodem van de zee. Uiteindelijk besloten de Eternals en Deviants vrede te sluiten, waarna ze verdwenen. Vervolgens spoelt het verhaal door naar het heden, waar niemand meer in die ‘mythes’ gelooft. Tot Kro, een machtige krijger en een Deviant, besluit om de wapenstilte te verbreken. Hij valt met zijn leger van monsters de mensheid aan, waardoor de Eternals na millennia alsnog in actie moeten komen.

Millennia

Door gelekte setfoto’s weten we al dat de film meerdere millennia gaat beslaan, dus het is zeker plausibel. Die grote sprongen in de tijd verklaren ook meteen hoe bijvoorbeeld de Black Knight in actie kan komen, het personage dat gespeeld wordt door Kit Harington. Hij is een middeleeuwse ridder.

Zo kan Marvel een verhaal vertellen dat ver in het verleden begint, en uiteindelijk naar het heden wordt gebracht, middels een soort einde der tijden scènario waarin de Celestials de aarde aanvallen. Dat de Eternals ondergedoken zijn als onderdeel van de wapenstilstand verklaart meteen waar ze de afgelopen 21 Marvel films zijn gebleven, en dus al die keren niet ingrepen.

Introductie van de X-Men

Bovendien opent deze verhaallijn, waarbij alles om evolutie draait, interessante deuren voor de introductie van de X-Men. De Mutanten zijn immers het gevolg van evolutie. Marvel Studios zou de onvermijdelijke oorlog uit The Eternals mooi kunnen positioneren als ontstaansgeschiedenis van de X-Men.

Je merkt het al: de contouren van de komende jaren aan Marvel films worden steeds duidelijker. De puzzelstukjes worden langzaam concreter. Hoe de filmstudio precies de verhaallijnen uit gaat voeren en samen gaat brengen blijft voorlopig een kwestie van afwachten. Dat The Eternals en evolutie een belangrijke rol gaan spelen, staat in ieder geval buiten kijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
War of Evolution: Marvel’s geheime toekomstplannen en The Eternals
Sluiten