Warren Buffett betaalt geen cent voor Bitcoin en dat is (niet) logisch!

Tech Robert Kroes 2 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Warren Buffett is geen fan van de Bitcoin. Dit bleek afgelopen zaterdag maar weer eens toen hij aangaf alle Bitcoin samen nog niet te willen kopen voor $ 25,-. Hoongelach was zijn deel en gezien de huidige koers lijkt zijn opmerking bizar, maar hoe logisch is zijn opmerking eigenlijk?

Afgelopen zaterdag was de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Samen met zijn vice-president Charlie Munger (98) haalde het inmiddels 91-jarige beleggersicoon weer uit naar de Bitcoin.

Wat heeft Warren Buffet tegen Bitcoin?

In de visie van het orakel van Ohama, zoals een van de bijnamen van Buffett luidt, is een investering pas een investering als er intrinsieke waarde is en als er (vrij vertaald) iets mee gedaan kan worden dat geld oplevert. Denk daarbij aan een appartement (heeft waarde en creëert huurinkomsten) of een boerderij (heeft waarde en er kan voedsel of zuivel geproduceerd worden dat geld opbrengt).

Dat de Bitcoin niet in dit plaatje valt is wel duidelijk. Buffett heeft dan ook weinig met de grootste cryptomunt (of welke munt dan ook). Waar hij eerder de BTC al ‘rattengif in het kwadraat’ noemde en BTC vergeleek met een schelp ging hij zaterdag nog een stukje verder. In onderstaand fragment legt hij uit dat hij, als hij de kans krijgt om alle Bitcoin in omloop te kopen voor $ 25,- in totaal, hij vriendelijk zou bedanken.

Zoals je ziet is de mening van de poster, investeerder Marc Andreessen, wel duidelijk. Ook Elon Musk reageert lacherig. Dat is op het eerste gezicht niet gek. Er zijn momenteel namelijk 19.025.412,5 van de maximaal 21 miljoen beschikbare BTC in omloop. Daarbij zien we dat de live Bitcoin prijs momenteel $ 38.670,31 bedraagt.

Is het logisch dat Warren Buffett Bitcoin deal van $ 25,- af zou slaan?

Natuurlijk is het voorbeeld hypothetisch, maar stel dat het zou kunnen. Wat zouden dan de gevolgen zijn?

  • 90,6% van alle Bitcoin die ooit beschikbaar komt zou in handen zijn van Warren Buffett;
  • Daarmee heeft Warren Buffett als enige ook de controle over de Bitcoin-blockchain, aangezien hij met meer dan 51% van alle munten in omloop voor altijd het absolute recht op goedkeuring van de blokken op de Blockchain zou houden.

Daarmee zou dus:

  • De decentralisatie verdwijnen;
  • De pseudonimiteit verdwijnen (immers, de enige eigenaar van Bitcoin is dan met naam en toenaam bekend);
  • Zou de functie van Peer-2-peer betaalsysteem verdwijnen. Er is immers nog maar één (ver)koper die betalingen met Bitcoin zou kunnen doen.
  • Ook het principe van distributie door mining zou verdwijnen aangezien alle nieuwe munten die als mining reward verschijnen dan ook aan Buffett zouden toebehoren.

Of de munt na functieverlies nog waarde heeft is dan inderdaad de vraag. Immers, om de markt te herstellen zou Buffett zijn belang moeten laten dalen onder 51%, waardoor er enorm aanbod zou ontstaan.

Maakt Warren Buffett hier dan een logisch punt tegen de BTC?

Zoals we zien stelt Buffett met dit standpunt dat er eigenlijk geen bestaansrecht is voor de Bitcoin. Dat is minder logisch. Immers, wanneer we in plaats van Bitcoin ‘Amerikaanse dollar’ invullen in bovenstaande analyse is er een vergelijkbare redenatie te maken, op 2 uitzonderingen na:

  • Er is een kleine intrinsieke waarde van een dollar (namelijk de waarde van het papier of metaal waar het biljet of de munt van gemaakt wordt) en
  • De dollar kan oneindig worden bijgedrukt. De gevolgen hiervan zien we nu in de huidige inflatie.

Daarmee is de argumentatie van de beleggingsguru minder logisch dan de beslissing om een op het oog fantastisch aanbod af te slaan. Overigens valt er natuurlijk genoeg te leren van deze ultieme belegger. Zo deelde Warren Buffett eerder 3 leerzame fouten in beleggen die hij maakte en waar iedere belegger volgens hem van kan leren.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen