Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 27 jul 2015
Leestijd: 5 minuten

Wat 8 (welbekende) drugs zoals alcohol, LSD en ecstasy met je hersenen doen

Een bakje koffie in de morgen, een biertje op de vrijdagmiddag of een blowtje in het weekend. Iedereen heeft zo zijn middeltje om het leven wat aangenamer te maken. Maar wat is de reden dat deze middeltjes jouw leven aangenamer maken? In het volgende vind je acht van de meest bekende drugs en wat voor invloed ze op je brein hebben. Zo weet je niet alleen wat je achterover gooit, maar ook wat het met je doet!

Marihuana

Het actieve ingrediënt in marihuana, of op z’n Nederlands wiet, is THC. Je brein maakt door dit middeltje dopamine aan. Dopamine is een manier van het brein om je te belonen. Zo komt dopamine ook vrij na het eten, sporten en na seks. Als dopamine in hoge waarden voorkomt ervaar je een gevoel van euforie. Wiet stimuleert je dopamine aanmaak dus. Maar pas op, als je deze gevoelens door wiet stimuleert dan kan dit ertoe leiden dat je het gevoel door het uitvoeren van andere leuke taken niet of minder krijgt. Een ander minder leuk neven-effect van het gebruik van wiet is dat onderzoek heeft aangetoond dat wiet kan leiden tot paranoia.

Paddo’s

De belangrijkste werkende stof in paddo’s is psilocybine. De reden dat je door paddo’s de normale wereld opeens anders ervaart, komt doordat deze stof je traditionele hersenactiviteit stopzet en nieuwe verbindingen tussen verschillende delen van het brein tot stand laat komen. De effecten zijn moeilijk te beschrijven. Zo zien mensen bijvoorbeeld geluiden en worden kleuren anders en vervormd. Echter kan het gebruik van paddo’s ook leiden tot nare hallucinaties, angst en verwarring. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat extreme gevallen kunnen leiden tot depressiviteit of het blijven hangen in de trip.

Alcohol

Een tv-karikatuur van zichzelf zei eens dat bier softdrugs is en een rum-cola harddrugs. De kans is inderdaad groot dat alcohol harddrugs was geweest als het nu werd uitgevonden. Drank heeft een effect op de hersenen doordat het het aantal neurotransmitters verandert. Via deze neurotransmitters kunnen we onze gedachtes en ons gedrag controleren. Alcohol remt onze ademhaling, ons denkgedrag en ons hart af door de transmitters die onze energielevels controleren te verminderen. Daarnaast stimuleert het onze ‘hinderende’ neurotransmitters die werken om ons lichaam te kalmeren. Ook alcohol stimuleert ook onze dopamine-waarden.

Cafeïne

Cafeïne is het meest gebruikte middel dat wordt gebruikt om onze psyche te stimuleren. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel waardoor je humeur een boost krijgt. Daarnaast krijgt ook je adrenlinewaarde een boost. Adrenaline leidt tot het stimuleren van beweging. Echter kun je hierdoor als je niet in beweging bent ook geïrriteerd en rusteloos worden. Tot slot houdt cafeïne ons bij de les door moleculen in het brein te stimuleren. Hierdoor wordt je slaapproces echter ook ontregeld. Het middeltje kaapt namelijk het proces dat ervoor zorgt dat we ‘s nachts in slaap kunnen vallen.

Heroïne

We maken nu een stap van de legale drugs naar de illegale toe. Het brein zet heroïne om in morfine. Morfine bindt moleculen aan cellen in het lichaam en in de hersenen waardoor de manier waarop we pijn en beloningen ervaren wordt veranderd. Dit is de verklaring voor de stoot euforie die mensen ervaren wanneer de drug wordt ingespoten. Een neveneffect van deze binding is echter dat je de controle over je lichaam wat verliest. Een overdosis heroïne leidt tot het gevaarlijk afnemen van je ademhaling waardoor je kan flauwvallen, in een coma kan raken of zelfs kunt overlijden. Meer weten over heroïne en de Nederlandse historie met deze harddrug? Check dan het onderstaande filmpje waarin de heroïne epidemie van de jaren zeventig uit de doeken wordt gedaan.

Voorgeschreven pijnstillers

Maak je geen zorgen, we gaan het niet over paracetamol hebben, wat relatief veilig is. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat voorgeschreven pijnstillers zoals Vicodin en OxyContin de kans op het gebruik van heroïne veertig maal waarschijnlijker maken. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de pijnstillers een beetje hetzelfde werken als heroïne waardoor mensen sneller geneigd zijn om de drug te proberen en te blijven gebruiken.

LSD

LSD is net zoals paddo’s een hallucinogeen. Deze middelen hebben vooral invloed op de gebieden in je brein waar je humeur, gedachten en percepties worden gereguleerd. Ook worden aspecten van je hersenen beïnvloedt waar stress wordt gecontroleerd. LSD leidt daarom tot ‘trips’ waarbij je gehele normale functioneren wordt beïnvloed tot iets totaal anders. Zo lijkt het alsof je zweeft, maar kun je ook stressvolle dingen meemaken zoals het idee dat jou iets slechts gaat overkomen. Van LSD wordt je op de korte termijn impulsief en kun je door een achtbaan van gedachten en emoties heengaan. Check het filmpje hieronder om zelf een korte LSD-trip mee te maken!

Ecstasy

De werkende stof in ecstacy is MDMA. Deze werkende stof heeft invloed op ten minste drie neurotransmitters, namelijk op je dopamine- serotonine- en norepinefrine-waarden. Het effect op de serotonine-waarden is het meest merkbaar, waarbij je humeur een explosieve boost krijgt. Het probleem is echter dat deze waarden de dag erna compleet zijn uitgeput waardoor je je daarna in de put voelt.

Cocaïne

Waar cocaïne normaliter wordt gesnoven kun je het ook roken en inspuiten. Welke manier dan ook, de drug bereikt binnen seconden je brein. Dit leidt tot een intensief gevoel van euforie. Dit doordat het je brein overweldigt met het feel-good gevoel van dopamine. Een verontrustend feitje: sommige lab-dieren hebben tot de dood aan toe cocaïne de voorkeur gegeven boven eten. Naast de dopamine-waarden wordt een deel van het brein aangetast waarin je geheugen zich bevindt. Dit kan ook verklaren waarom cocaïne zo verslavend is. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat het de manier van denken en je inhibities aantast. Hoe vaker je het middel gebruikt, hoe meer je neigt naar het gebruik van cocaïne als het weer voor je neus ligt.

Acht bekendste

Zo, nu weet je van de acht meest bekende drugs hoe ze je brein beïnvloeden. Zoals je hebt gelezen is het vaak zo dat je dopamine-waarden worden aangetast waardoor je je beter voelt. Blijf echter in je achterhoofd houden dat wanneer deze dopamine-waarden door middel van drugs worden gestimuleerd, dit moeilijker en moeilijker wordt te realiseren zonder deze middelen. Af en toe naast de middelen grijpen en op andere manieren dat gevoel stimuleren dus! Dat kan bijvoorbeeld door te gaan sporten of leuke activiteiten te ondernemen zonder het gebruik van stimulerende middelen.

Bonus

Je hebt niet altijd stimulerende middelen nodig om te trippen. Check dan ook deze digitale drugs die je voor korte duur laten hallucineren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wat 8 (welbekende) drugs zoals alcohol, LSD en ecstasy met je hersenen doen
Sluiten