Wat betekenen downloadsnelheid en uploadsnelheid nou?

Of het nou gaat om nummers via Spotify of series via Netflix, we streamen die hap. Maar vooral bij Netflix is een snelle internetverbinding dan van levensbelang. Hoe je vaststelt of dat het geval is? Via je downloadsnelheid en uploadsnelheid. Maar wat betekenen die snelheden nou Ă©cht?

Voordat we ĂĽberhaupt gaan uitleggen wat downloadsnelheid en uploadsnelheid betekenen, moet je vaststellen wat die snelheden voor jouw internetverbinding zijn. Je kunt via Speedtest je download- en uploadsnelheid testen. Dan moet je alleen wel begrijpen wat je krijgt voorgeschoteld. Want wat betekent dat nou, dat je met een snelheid van 36,40 mpbs downloadt?

Netflix streamen

Download- en uploadsnelheid, wat is deze?

Laten we bij het begin beginnen. Onder downloadsnelheid verstaan we hoe snel een apparaat via een computernetwerk zoals het internet data kan ophalen. Dit wordt in bijvoorbeeld geval in megabit per seconde gemeten. De uploadsnelheid is hetzelfde, maar duidt aan hoe snel je apparaat data kan versturen via een computernetwerk.

Ja, er is een verschil tussen megabits en megabytes

Waar ligt die downloadsnelheid aan?

Er zijn een aantal factoren die de snelheid beĂŻnvloeden. De belangrijkste is de snelheid van de internetprovider. Op basis van het abonnement dat jij afsluit is er een maximale snelheid die je kunt bereiken. Maar er zijn andere factoren. Het aantal mensen dat van het netwerk gebruik maakt heeft een negatieve invloed op de snelheid.

downloadsnelheid

Ook is de verbinding zelf van belang. Glasvezel is bijvoorbeeld ontzettend snel en kan gigabytes per seconde aan. Een verbinding via je telefoonkabel is dan weer relatief traag. Dan kun je nog zo’n goed internetabonnement hebben, maar van snel internet zul je niet genieten.

En wat zeggen die megabits per seconde dan?

Dan het belangrijkste: die megabits per seconde vertellen hoeveel megabits jij op een bepaalde locatie per seconde kunt downloaden. Maar megabits zegt niets. Wij meten namelijk onze bestanden in megabytes. En ja, er is een verschil tussen megabits en megabytes. EĂ©n byte bestaat uit acht bits.

Downloadtijd-WQANT

Dan moet je ook nog eens gaan rekenen

Wil jij dus weten hoeveel megabyte jij per seconde kunt downloaden, dan moet je het aantal megabits delen door acht. In ons geval van 36,40 Mb/s gaat het dus om 4,55 megabytes per seconde. Je weet trouwens dat het om megabits gaat als er ‘Mb/s’ staat en over megabytes gaat als er ‘MB/s’ staat?

Internet ze!

Zo, nu weet jij dus wat die download- en uploadsnelheid zeggen. De vraag wat dan een ‘goede’ internetverbinding is, is relatief. Eenduidige cijfers over de downloadsnelheid in Nederland zijn niet te vinden. Je moet dus zelf proberen aan te voelen of je internet traag is.

Computer-Want-623x350

Is dat zo, dan weet je nu waar je naar moet kijken. Naar je internetprovider en de internetinfrastructuur dus. Is je Netflix stream overigens traag? Dat kan ook aan andere dingen liggen. Succes en (Netflix en) chill ze.

Reageer op artikel:
Wat betekenen downloadsnelheid en uploadsnelheid nou?
Sluiten