Barry Kraakman
Barry Kraakman 7 aug 2015

Wat één blikje Coca Cola light met je lichaam doet

Coca Cola; we hebben er een haat-liefde verhouding mee. Hoewel roestige spijkers er beter op worden is het voor de mens niet echt gezond. Net zoals de light-versie. Maar ‘ongezond’ is zo algemeen, en veel mensen kiezen toch voor de light-versie omdat die’gezonder’ dan de normale versie zou zijn. Een Britse apotheker zette een infographic online om eens en voor altijd een einde aan ‘t fabeltje te maken: dit doet ‘t met je lichaam.

10 minuten

Na 10 minuten begint het fosforzuur het tandglazuur aan te tasten. Ondertussen triggert de aspartaam, de kunstmatige zoetstof die ter vervanging van de suiker aanwezig is, je smaakreceptoren en laat het lichaam denken dat het zojuist een hoeveelheid suiker naar binnen heeft gekregen.

20 minuten

Het lichaam begint met de aanmaak van insuline waardoor het in de ‘vetopslag-mode’ schiet.

40 minuten

De combinatie van cafeïne en aspartaam kan voor een korte, plezierig maar verslavend gevoel zorgen zoals bij cocaïne ook het geval is. Vrijkomende excitotoxines zorgen er echter voor dat de neuroreceptoren worden overbelast. De hersenen kunnen hierdoor uitgeput raken, wat vanzelfsprekend niet positief is.

60 minuten

Het lichaam hunkert nog steeds naar suiker, wat vaak resulteert in het pakken van een volgend blikje of (junk) food. Het volgende blikje frisdrank gaat ten koste van voedzamere drankjes die je op dat moment had kunnen drinken. Het tekort aan binnenkomende mineralen zorgt voor een blijvende dorst, terwijl het lichaam eerder uitdroogt dan hydrateert. Tekort aan water kan leiden tot minder scherpe hersenen, slechte concentratie, vermoeidheid en irritatie.

Check ook:

Reageer op artikel:
Wat één blikje Coca Cola light met je lichaam doet
Sluiten