Dit zijn alle geheime dingen die gebeuren wanneer jij Google bezoekt

Waarschijnlijk heb je er nog niet vaak over nagedacht, maar wanneer je een letter in Google tikt gaan er duizenden rateltjes lopen om je je weg op het internet te laten vinden. Hoe dit werkt? Hier lees je de versimpelde versie van dit ingewikkelde proces.

Tik één letter in en dit gebeurt

Wanneer je een letter intikt in de zoekbalk gaan er al ontelbaar veel processen lopen. Je computer moet de signalen die het doorkrijgt van je toetsenbord interpreteren. Iedere toets is verbonden met een ander elektrisch circuit waardoor je computer weet op welke letters en symbolen je klikt. De computer gaat ongeveer iedere tien milliseconden na of er nieuwe input is.

Als je in de zoekbalk van de browser de letter ‘g’ intypt checkt je browser bijvoorbeeld onder andere of je in incognito modus bent en of hetgeen je getypt hebt overeen komt met je bookmarks of geschiedenis. Ook gaat Google na wat populaire zoektermen zijn op het internet waarna het de URL en zoeksuggesties aanpast op wat je intypt.

Google1

De volgende stap is om te identificeren wat je in de zoekbalk hebt getypt. Is het een URL? Is het een domeinnaam? Is het een zoekterm?
Wanneer het een domeinnaam is word je doorgestuurd naar de pagina die je wilt bezoeken. Als het een zoekterm is dan stuurt Google je door naar de zoekmachine die je hebt ingesteld.

Begrijpen wat je hebt getypt

In het laatste geval word je doorgestuurd naar een website, dus de browser kijkt dan naar de HTTP Strict Transport Security (HSTS) lijst. Dit is een tabel van websites die via het veiligere HTTPS protocol verbonden moeten worden. Als er een match is met een naam op die lijst dan wordt er een verbinding gemaakt met HTTPS, zo niet dan wordt verbonden via HTTP.

Google

Na het maken van de juiste verbinding voert de browser een DNS search uit. Dit kun je vergelijken met het opzoeken van iemands huisadres. In deze ‘fase’ wordt gekeken of een bepaalde website bestaat op het internet. Als je de website als eens hebt bezocht dan checkt de browser dan is deze informatie nog opgeslagen en checkt je computer dit eerst.

Check, check, dubbel check

Na de DNS search wordt er gecheckt of je probeert verbinding te maken met een machine op je eigen netwerk of met een website ergens op het wereld wijde web. Als de locatie en het adres van je website is achterhaald dan kan je browser verbinding maken met de website die je probeert te bezoeken. Nadat er ook is gecheckt of de website veilig is kom je terecht op de pagina waar je naar zocht.

Google

Nu je op de pagina bent is het proces nog niet gestopt. De browser moet alle informatie die binnen komt op de juiste manier interpreteren. Afbeeldingen moeten zichtbaar zijn, video’s moeten werken en de taal van de webpagina moet kloppen met je eigen voorkeuren.

Voordat je bent begonnen met het zoeken online gebeurt er dus al veel meer dan waar je waarschijnlijk bij stil staat. De stappen in dit verhaal zijn wat gesimplificeerd; we willen het wel leuk houden he. Wel geeft het wat inzicht in wat er zelfs gebeurt wanneer je 1 letter intypt in je zoekbalk. Met dit verhaal in je achterhoofd is het toch niet zo gek dat je computer soms vast loopt of oververhit raakt ;-).

Nu weet jij wat meer over Google. Benieuwd naar wat Google allemaal over jou weet? Hier lees je hoe je daar achter kunt komen.

Reageer op artikel:
Dit zijn alle geheime dingen die gebeuren wanneer jij Google bezoekt
Sluiten