Rutger Houweling
Rutger Houweling Google 5 jan 2014

Wat nou Google Glass? De slimme contactlens iOptik tilt AR naar een hoger niveau

Terwijl Google hard bezig is om Google Glass te optimaliseren om er eindelijk een consumentenproduct van te maken gaat de startup Innovega een stapje verder. Zij hebben namelijk augmented reality contactlenzen, de iOptik, ontwikkeld die ze aankomende week tijdens de CES 2014 voor het eerst live demonstreren. De iOptik-lenzen werken alleen wel samen met een speciale bril van Innovega wat inhoud dat een bril op je hoofd nog steeds noodzakelijk is.

 
De speciale bril projecteert als het ware de content in hd-kwaliteit op de contactlenzen. Hierdoor ben je in staat om het beeld over het gehele gezichtsveld te zien. Bij de Google Glass heb je de beschikking over een klein scherm bij je rechteroog. Daarnaast ben je dankzij de combinatie tussen de speciale lenzen en de bril in staat om meer verschillende content te zien. Denk aan je Facebook-nieuwsoverzicht in de linkerhoek en Google Maps bovenin je oogveld voor als je de weg niet weet. Daarnaast ben je met deze combi in staat om beter te focussen op objecten die zowel dichtbij als ver weg staan.

 
Het eerste prototype van de bril weegt ongeveer net zoveel als een normale bril. Op dit moment zitten er alleen nog kleine projectoren in verwerkt. CEO Stephen Willey geeft in gesprek met CNET aan dat de toevoegingen aan de bril afhangen van met wie ze gaan samen werken. Denk dan aan audio-apparatuur, een bedieningspaneel (touch), een camera en accelerometer. Dit zijn apparaten die nu al in Google Glass zitten, maar de bril wel een stuk zwaarder maken.

Wat overigens een mooie functie van de iOptik contactlenzen is, is dat ze ook als normale contactlenzen kunnen worden gebruikt. Je kunt ze dus zonder problemen omruilen. De AR-functie werkt alleen niet als je de bril er niet bij draagt. Innovega is dan ook druk in onderhandeling om de samenwerking aan te gaan met een nu nog onbekende grote contactlenzen-fabrikant. De lenzen zijn voorzien van een speciaal ontwerp en een optische filter. Dit zorgt er mede voor dat je de geprojecteerde content van de bril goed ziet.

Tijdens de CES 2014 wordt het product gedemonstreerd met Android. Simpelweg, omdat het systeem nog alleen met dit besturingssysteem synchroniseert. Dit betekent overigens niet dat het product ook direct op de markt komt. Dit zal waarschijnlijk begin 2015 gebeuren. Wil je niet wachten totdat de eerste demo’s van de CES 2014 binnenstromen? Onderstaande video toont versie 1.1 van iOptik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wat nou Google Glass? De slimme contactlens iOptik tilt AR naar een hoger niveau
Sluiten