Wat zijn nou écht de gevaren van een hoverboard en waarom is het illegaal?

Man, man, man… er liggen steeds meer gevaren en beperkingen op de loer die het gebruik van hoverboards onmogelijk maken. Huizen in de fik, random voorbijgangers die exploderen en veel andere voorbeelden die je mogelijk op internet voorbij zag komen. Het ziet ernaar uit dat hoverboards net tijdbommen zijn, die ieder moment in de brand kunnen vliegen! Misschien vindt je dat we overdrijven, maar dat is écht niet zo. Om dit te beargumenteren leggen wij kort en simpel uit hoe zo’n board werkt en waarom dit toch niet het kerstcadeau is die je van de Kerstman zou willen ontvangen.

Hoverboard, balanceboard of mini-segway?!

De naam ‘hoverboard´ wordt vaak in de volksmond gebruikt, maar het is eerder een balanceboard of een mini-segway. Met een ‘hoverboard´ zou je moeten zweven, maar dit is niet het geval. Een hoverboard zweeft boven de grond en maakt dus geen fysieke contact met mother earth.

Dit is een hoverboard:

En dit een balanceboard:

Een balanceboard is net een skateboard, maar de wielen bevinden zich aan de zijkanten. Je beweegt je dus recht vooruit, in plaats van zijwaarts als bij een tradtioneel skateboard. De werking is, zoals de naam al weggeeft, een balans zoeken en je voortbewegen door naar voren of achteren te leunen. Het centrale kantelmechanisme zorgt ervoor dat je kunt rijden.

Bovendien zijn er sensoren ingebouwd, die gevoelig zijn voor je bewegingen als het detecteren van verkeerd gebruik. Een balanceboard wordt aangedreven met een oplaadbare li-ion batterij, die binnen pak ‘m beet drie uur al vol is. Een bekende voorbeeld is The Oxboard, ontwikkeld in Eindhoven. Je kunt er ongeveer tien tot vijftien kilometer mee rijden. De techniek die er achter zit is dus dezelfde als een segway, maar deze boards zijn compacter en gemakkelijker in gebruik.

Er hangen echter wel een aantal gevaren aan deze tweewielers. Hieronder een korte opsomming.

1.Tick,Tock, Boom!

Hoverboards werken niet op zuurstof, maar een lithium-ion batterij. Dezelfde spul wat ook in je smartphone zit. Het gevaar zit dus ook meer in deze energiebron dan in het ontwerp van de tweewieler. Een li-ion batterij wordt snel en goedkoop geproduceerd in China. Dit zijn vaak batterijen met een zeer slechte kwaliteit. Daarom vliegen ze ook snel in de brand, ook al is -ie nog maar nieuw. Zie hier hoe een hoverboard in de brand vliegt:

2. Defect!

Een tweede reden waarom deze tweewieler explodeert kan aan een defecte oplader liggen. Wanneer de batterij al van een slechte kwaliteit is, dus als er geen goede bescherming van de cellen in de batterij is, dan zal deze ook in de brand vliegen tijdens het opladen. Een batterij van slechte kwaliteit betekent dat-ie snel overbelast zal raken. En je raadt het al; boom!

3. New market, no regulations

Hoverboards zijn nog relatief nieuw op de markt. Dit betekent dat er nog geen echte kwaliteitscontroles zijn die de veiligheid van deze rijtuigjes kunnen garanderen. Een gemiddeld hoverboard kan wel twintig kilometer per uur rijden. Bovendien ga je er op een gegeven moment minder zuinig mee om (lees: tegen alles aanbotsen en over alles heen rijden).

4. Illegale praktijken

Sinds kort is het gebruik van een hoverboard op openbare wegen in Nederland illegaal. Dus ook op de stoep. De reden hiervoor is dat, naast het feit dat een hoverboard snel gaat, wordt beschouwd als een gemotoriseerde tweewieler die goedgekeurd moet zijn als een bromfiets. Dit kan alleen alleen als het een zitplaats heeft, wat in feite niet mogelijk is.

Wil je toch een hoverboard?

Wel is het mogelijk om deze binnenshuis of op privéterrein te gebruiken. Welke moet je dan hebben als je er eentje in je huiskamer wilt? De meest betrouwbare modellen waarbij de kans op een explosie minimum zijn, zijn van The Oxboard, Phunkeedunk en Hovertrax. Het is een leuk gadget, als je het op de juiste plaats weet te gebruiken. Daarom raden wij, omdat wij zo braaf zijn, jullie af deze balanceboards voorlopig niet te gebruiken op de openbare wegen.

Reageer op artikel:
Wat zijn nou écht de gevaren van een hoverboard en waarom is het illegaal?
Sluiten