Mark Hofman
Mark Hofman Gadgets 15 jun 2020

watchOS 7: alles wat we weten voor WWDC20 van start gaat

Apple maakt zich klaar voor een volledige WWDC20. We weten inmiddels dat het bedrijf uit Cupertino zich daarbij ook voorbereid op de volgende lading besturingssystemen. Zo ook watchOS 7.

Dit artikel is een verzameling van alles wat we denken te weten over watchOS 7. In de afgelopen maanden zijn er namelijk voldoende functionaliteiten gelekt of benoemd in de wandelgangen. Gezien het feit dat dit artikel daarop gebaseerd is, moet je het verhaal dus wel met een klein korreltje zout nemen.

Eerder schreven we al zo’n artikel over iOS 14. Dat artikel is hier te lezen.

watchOS 7: nieuwe wijzerplaten

Zoals bij iedere lancering van een nieuw besturingssysteem, verwachten we in watchOS 7 ook weer nieuwe wijzerplaten. Apple introduceerde in watchOS 6 de infograph wijzerplaten en daar doet het bedrijf in het aankomende systeem nog een schepje bovenop. Zo kunnen we waarschijnlijk de Infograph Pro platen verwachten die voorzien zijn van een ingebouwde tachymeter.

De vraag die jij misschien hebt is: wat is een tachymeter dan precies? Goeie vraag, want ook ik moest het even opzoeken. Rondom een wijzerplaat op een analoog horloge, zit een schaalverdeling. Dat noemt men de tachymeter. Het is mogelijk om hiermee de snelheid van bewegende objecten te meten. Een functie die alleen werkt in combinatie met een secondewijzer, die geeft namelijk de gemiddelde snelheid per uur aan.

Naast de Infograph Pro wijzerplaten, is het ook mogelijk om je eigen foto’s als achtergrond te selecteren. Dat was eerder al mogelijk, maar watchOS 7 brengt op dat gebied meer functionaliteiten met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gedeeld album te selecteren als bron voor de wijzerplaten.

Er lijkt ook een wijzerplaat te zijn met de naam “Internationaal”. Zoals de naam al doet vermoeden laat deze wijzerplaat de vlaggen zien van verschillende landen. Of deze wijzerplaat op locatie gebaseerd zijn lijkt nog niet bekend te zijn, maar zou zeker een uiterst leuke toevoeging zijn.

Internationale wijzerplaten (Afbeelding: 9to5Mac)

watchOS 7: functionaliteiten

watchOS 7 wordt voorzien van nieuwe functionaliteiten, maar zal ook zeker gericht zijn om bestaande functies te verbeteren. Uiteraard is nog niet alles bekend, maar onderstaande functionaliteiten worden op dit moment wel verwacht.

Bloedzuurstofmeter

Apple is bezig met de ontwikkeling van een functionaliteit die het zuurstof in je bloed kan meten. Of daar ook daadwerkelijk nieuwe hardware bij komt kijken is op dit moment nog niet bekend. Wel weten we dat de Apple Watch met deze functie in de mogelijkheid is om het zuurstof te meten en om notificaties te sturen wanneer een meting onder een bepaald niveau is. Wanneer het zuurstofniveau in je bloed tussen de 95% en 100% ligt, is het goed. Duikt dat getal onder de 80% dan kunnen functionaliteiten van het hart en de hersenen falen.

Dat is overigens niet de enige functionaliteit dat gericht is op het welzijn van de drager. Ook de mogelijkheden van de electrocardiogram van de Apple Watch worden uitgebreid. Op dit moment kunnen ECG lezingen niet geheel eenduidig zijn wanneer je hartslag tussen de 100 en 120 slagen per minuut ligt. Apple lijkt in watchOS 7 een einde te willen maken aan die beperking.

Daarbij wordt er in de wandelgangen gesproken over een vernieuwde fitness-app. De Apple Watch met watchOS 7 zal zonder twijfel ook een rol spelen in deze app.

In het verleden hebben we overigens wel gezien dat dit soort nieuwe functionaliteiten gepaard gaan met nieuwe hardware. Mocht dat het geval zijn, dan zal Apple daar waarschijnlijk pas in de herfst van dit jaar wat over zeggen. Dat is het moment van het jaar waarop de nieuwe Apple Watch tot nu toe verwacht wordt.

CarKey

iOS 14 introduceert de functionaliteit CarKey. Een hele toffe, want het zorgt ervoor dat jij je auto kan ontgrendelen en vergrendelen met je iPhone. watchOS 7 draagt er wat dat betreft ook een steentje aan bij, want CarKey is ook beschikbaar voor de smartwatch. Het is dus ook mogelijk om je auto straks van het slot te halen met je Apple Watch. Je sleutel wordt dus vervangen door een digitale variant.

Meer lezen over CarKey, lees dan zeker even dit artikel!

CarKey voor iPhone (Screenshots: @dongbookpro / Montage : OMT)

Slaapmeter

Gebruikers vragen er al tijden om, maar is dit het jaar dat het dan ook eindelijk gebeurt? Als we naar de geruchten en de leaks kijken lijkt het er sterk op dat watchOS 7 eindelijk een slaapmeter introduceert. Er zijn op dit moment voldoende applicaties van derde partijen, maar een first-party Apple Watch app is meer dan gewenst.

In gelekte beelden, die 9to5Mac naar buiten heeft gebracht, is te zien dat er veel functionaliteiten beschikbaar zijn voor de Sleep-app. Zo zal de Apple Watch de slaapkwaliteit van de gebruiker meten door verschillende sensoren en metingen in de gaten te houden. Denk hierbij aan geluid, beweging en hartslag. Daarbij is de verwachting er ook dat je wekker in verbinding staat met je Apple Watch, waardoor deze perfect afgesteld wordt op je gedrag.

Kids Mode

Net als in iOS 14, wordt ook in watchOS 7 een Kids Mode verwacht. Deze is ontworpen om het gebruik van de Apple Watch makkelijker te maken voor kinderen. Zo zal Kids Mode ervoor zorgen dat Apple Watches voor kinderen ingesteld kunnen worden via de iPhone van hun ouders.

Op dit moment kan slechts één iPhone verbinding maken met verschillende Apple Watches. Maar je kan slechts één Apple Watch per iPhone gebruiken. Dankzij de Kids Mode is een ouder dus in de mogelijkheid om een Apple Watch voor zijn kind in te stellen en te onderhouden. Daarnaast kan de ouder ook zijn eigen Apple Watch blijven gebruiken.

Naast bovengenoemde functionaliteit zal Kids Mode ook een functionaliteit genaamd SchoolTime hebben. Hierdoor zijn ouders in de gelegenheid om applicaties, op bepaalde momenten van de dag, te blokkeren. Daarnaast worden ook de activiteitsringen aangepast op de Apple Watch. Op dit moment bestaan deze uit drie verschillende onderdelen:

  • Rood voor het aantal verbrande calorieën
  • Groen voor het aantal minuten aan sport
  • Blauw voor het aantal uur dat je hebt gestaan

Wanneer de Apple Watch in Kids Mode staat, ziet deze opstelling er iets anders uit. De focus op calorieën verdwijnt bijvoorbeeld en er wordt meer gericht op het aantal minuten waarop je beweegt.

Ringen (Afbeelding: Apple)

watchOS 7: wat we tot nu toe weten

watchOS 7 ziet tijdens WWDC20 waarschijnlijk het daglicht. Ondanks het feit dat we bovenstaande nog met een korreltje zout moeten nemen, hebben we dus ergens wel al een idee wat we kunnen verwachten. Naast een lading nieuwe wijzerplaten, inclusief tachymeter, kunnen we dus ook een aantal nieuwe functionaliteiten verwachten. Het gaat om:

  • Bloedzuurstofmeter
  • CarKey
  • Slaapmeter
  • Kids Mode

Uiteraard zal er nog veel meer bekend worden, zo ook voor welke Apple Watches watchOS 7 beschikbaar komt. Maar daar horen we volgende week, tijdens WWDC20, meer over.

Reageer op artikel:
watchOS 7: alles wat we weten voor WWDC20 van start gaat
Sluiten