Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Home 9 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Simpele innovatie maakt wasmachines een droom voor verhuizers

Het lijkt waarschijnlijk dat je binnenkort niet meer met bergen aan rugpijn kampt als je een wasmachine naar boven hebt gesleept. Britse wetenschappers hebben daar een oplossing voor gevonden: de machine niet meer verzwaren met beton. In plaats daarvan plaatsen fabrikanten een waterreservoir in de wasmachine.

Waterreservoir in de wasmachine

Wasmachines zijn nogal zwaar. Om ervoor te zorgen dat de apparaten niet je huis door wandelen zodra je ze aanzet, verzwaren fabrikanten de machines met gemiddeld 25 kilo aan beton. “Dat moet beter kunnen”, dacht de 22-jarige Dylan Knight van de Nottingham Trent University. Zijn oplossing is simpel maar doeltreffend: een waterreservoir in de wasmachine verwerken.

Het werkt simpel: je verwerkt een leeg waterreservoir in de wasmachine. De reservoirs wegen immers maar ongeveer drie kilo. Vervolgens zet je ‘m op zijn plek en vul je de container met 20 tot 25 liter water. Moet je je wasmachine daarna weer verplaatsen, dan haal je de waterbak gewoon weer leeg. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het water net zo goed werkt als beton.

Probleem opgelost, zou je zeggen. De meest gestelde vraag aan het adres van Knight was dan ook: ”Ben jij nou echt de eerste die dit bedenkt?” Knight: “Iedereen denkt dat dit idee eerder bedacht moet zijn. Niemand kan het echt geloven. Maar ik beloof dat het echt werkt.”

Ook voor het milieu

De innovatie zal overigens niet alleen ruggen sparen. Ook het milieu zal baat hebben bij de uitvinding van Knight. Bij het produceren van beton komt immers vrij veel CO2 vrij en ook het vervoeren van zware apparaten zorgt voor veel uitstoot van slechte gassen. Er wordt geschat dat er 44.625 ton minder CO2-uitstoot zal zijn als elke fabrikant zijn wasmachines uitrust met een watertank in plaats van beton. Een slimme uitvinding dus van Knight. Net zoals deze vijf slimme wasmachines die efficiënt wassen en energie besparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nottingham Trent UniversityBBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Simpele innovatie maakt wasmachines een droom voor verhuizers
Sluiten