Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Cars 27 jun 2019

Den Haag gaat 35 waterstoftaxi’s inzetten voor regiotaxi

De modellen van Tesla en andere elektrische auto’s staan nog volop in de belangstelling, maar over voertuigen die op waterstof rijden hoor je echter een stuk minder. Al lijkt daar nu verandering in te komen. Zo heeft Den Haag onlangs een aantal waterstoftaxi’s gekocht welke binnenkort als regiotaxi zullen gaan dienen.

Den Haag investeert in waterstoftaxi’s

Gemeente Den Haag heeft onlangs flink geïnvesteerd in emissievrij vervoer. Er gaan namelijk 35 Toyota Mirai’s als taxi in de stad rondrijden. Opvallend is dat het hier gaat om voertuigen die op waterstof rijden.

De auto’s zullen voor regiotaxi gaan rijden en maken onderdeel uit van het WMO-vervoer. Dit is bedoelt om mensen te vervoeren welke zelf geen lange afstand kunnen afleggen, bijvoorbeeld vanwege een handicap. Er wordt jaarlijks door zo’n 15.000 mensen van dit soort vervoer gebruik gemaakt.

Het aanschaffen van deze waterstoftaxi’s heeft als gevolg dat Den Haag nu de grootste vloot aan dergelijke voertuigen van Nederland heeft. Dit terwijl er in Parijs al zo’n 100 Toyota Mirai’s als taxi zijn ingezet.

Waterstof vs Elektrisch

Er zijn volgens Toyota veel voordelen aan het gebruiken van waterstof. Een dergelijke auto is bijvoorbeeld zeer snel opgeladen, terwijl dit bij een elektrisch model een stuk langer duurt. Tevens is de brandstof 100% emissievrij, aangezien de uitstoot alleen uit water zal bestaan. Met name voor auto’s welke vele kilometers per dag rijden zou waterstof voordelig zijn.

Er zijn echter ook nadelen. Zo zijn er nog weinig tankstations waar waterstof te krijgen is. Elektrische oplaadpunten zijn er daarentegen een stuk meer.

waterstofauto

Tevens lijkt de consument nog maar weinig interesse te hebben in waterstofauto’s. Dit kan te maken het met het feit dat er in Nederland nog maar twee modellen beschikbaar zijn. Naast het eerdergenoemde voertuig van Toyota heeft ook Hyundai een eigen waterstofauto.

Er gaan in de toekomst echter ook elektrische voertuigen komen die op waterstof rijden. Een voorbeeld hiervan is de Hyundai NEXO.

Reageer op artikel:
Den Haag gaat 35 waterstoftaxi’s inzetten voor regiotaxi
Sluiten