Jan de Raab
Jan de Raab Tech 8 okt 2018

De volgende Bitcoin: WAVES is jouw eigen cryptomunt

Heb je ooit de droom gehad om je eigen cryptocurrency te ontwikkelen, dan is WAVES echt jouw ding. Het WAVES project is daarnaast een multifunctioneel platform. Dit betekent dat je het ook kunt inzetten om je eigen crowdfunding te organiseren. Door het gebruik van ‘smart contract’ kan dat volledig decentraal georganiseerd worden. Zo kun je in een mum van tijd je eigen ICO’s starten om je projecten overal ter wereld te financieren zonder enige technische kennis.

Wat is WAVES

WAVES is een gedecentraliseerd blockchain-platform dat het mogelijk maakt om aangepaste blockchain-tokens te maken. Hiermee kunnen gebruikers in feite hun eigen cryptocurrency maken en starten met behulp van het WAVES-platform. Bovendien stelt WavesDex, een gedecentraliseerde uitwisseling die op het WAVES-platform is gebouwd, gebruikers in staat om hun eigen tokens tegen elkaar of tegen andere cryptocurrencies en fiat-valuta’s te verhandelen, zoals: BTC, ETH, USD, EUR en CNY.

Gebruikmakend van zijn unieke architectuur met twee lagen om te opereren, gebruikt het WAVES-platform Leased Proof-of-Stake (LPoS) als consensusalgoritme en bezit het de volgende specificaties:

 • Blokkeringen van één minuut /
 • Transactiekosten van 0,001 WAVES
 • Transactiesnelheid van 1000 txs / s

De volgende transactietypen ondersteund door het Waves Platform:

 • Aangepaste token maken, verwijderen en overbrengen
 • Gedecentraliseerde tokenuitwisseling
 • Anonimiteitskenmerken

Nieuwe transactietypen kunnen echter door externe ontwikkelaars worden geïntroduceerd in de vorm van plug-ins.

Tweevoudige architectuur

Het WAVES-platform maakt gebruik van een tweelaags architectuursysteem waarin twee soorten knooppunten kunnen werken op het Waves-netwerk, een volledig knooppunt en een lichtgewicht knooppunt.

 • Lichtgewicht knooppunt

Lichtgewicht knooppunten zijn bedoeld voor systemen die niet over voldoende middelen beschikken om een ​​volledig knooppunt te worden. Deze knooppunten downloaden dan niet de hele WAVES-blockchain, maar vertrouwen op volledige knooppunten voor betalingsverificatie en verschillende netwerkinteracties. Verder maken lichtgewichtknooppunten ook gebruik van een vereenvoudigde betalingsverificatieprocedure met de bedoeling om een ​​extra beveiligingslaag te verschaffen. Zo kunnen lichtgewicht knooppunten ook transactiekosten verzamelen van elk blok dat aan de blockchain is toegevoegd.

 • Volledige knooppunten

Volledige knooppunten zijn systemen die over voldoende resources beschikken. De aanwezigheid van volledige knooppunten is vereist om een ​​exemplaar van de WAVES-blockchain te downloaden en te onderhouden. Deze knooppunten vertrouwen op andere, volledige knooppunten om de juiste en meest actuele versie van de blockchain te hebben, en daarom wordt het belangrijk dat volledige knooppunten correct werken.

Lease Proof-of-Stake (LPoS)

Het WAVES-platform maakt gebruik van het consensus-algoritme, Leased Proof-of-Stake (LPoS). Dit is een verbeterde versie van Proof-of-Stake en heeft aangetoond te resulteren in kortere transactietijden en een hogere transactieomzet.

In een regulier PoS-systeem komt elk knooppunt met een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency in aanmerking om het volgende blok aan de blockchain toe te voegen. In het LPoS-systeem kunnen lichtgewicht knooppunten op het WAVES-platform echter hun balans verhuren naar volledige knooppunten. Hoe groter het bedrag dat aan een volledig knooppunt wordt verhuurd, hoe groter de kans dat een dergelijk volledige knooppunt wordt geselecteerd om het volgende blok te produceren. Als dat gebeurt, ontvangt het lichtgewicht knooppunt een percentage van de transactiekosten die door het volledige knooppunt worden verzameld.

WavesDEX

WavesDEX is een gedecentraliseerde uitwisseling die op het WAVES-platform wordt uitgevoerd. Gebruikers kunnen aangepaste tokens, cryptocurrencies en fiat-valuta tegen elkaar verhandelen. Elk knooppunt bevat een matcher die de bestellingen van gebruikers opslaat en tokenwisseltransacties verzendt om orders uit te voeren. Om veiligheidsredenen vinden alle transacties plaats op de blockchain.

Een voordeel van WavesDEX is: geld wordt altijd in een portemonnee opgeslagen. Gebruikers behouden daarom altijd de volledige controle over hun geld bij de transacties via een gedecentraliseerde uitwisseling. Bovendien worden orders overgedragen naar de matcher via een gecodeerd kanaal en zijn deze niet zichtbaar voor anderen totdat deze is uitgevoerd. Dit elimineert grotendeels de mogelijkheid van marktmanipulatie.

Use Cases

Potentiële use cases voor het WAVES-platform omvatten:

 • Crowdfunding
 • Gedecentraliseerde financiële instrumenten
 • Oprichting van nationale valuta
 • En nog veel meer.

WAVES als platform zorgt voor grote hoeveelheden creativiteit. Het is eenvoudigweg aan de gebruiker om wat hij wil creëren.

Toekomst van WAVES

Met de toenemende acceptatie van cryptocurrencies aan de ene kant en de toenemende populariteit van blockchaintechnologie aan de andere is WAVES als een frisse wind. Het stelt de gebruiker in staat om zelf een ICO te starten, crowdfundig te organiseren en een eigen munt uit te geven. Daarnaast speelt de goede beveiliging en de snelheid van het platform een grote rol. WAVES is daarmee een logische keuze voor startups en zal naar verwachting een goede, stabiele groei meemaken waardoor een top tien notering een realistisch toekomstbeeld is.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: WAVES is jouw eigen cryptomunt
Sluiten