Ilona Braam
Ilona Braam Zelfrijdend 16 dec 2018

Zelfrijdende Waymo taxi’s belaagd en aangevallen in de VS

Onlangs was het een heugelijke dag voor het Alphabet dochterbedrijf Waymo toen in Phoenix Arizona hun zelfrijdende taxi’s de eerste klanten mochten rondrijden. Helaas sloeg deze vreugde al gauw om. Het lijkt er namelijk op dat mensen in buurt er helemaal niet van zijn gediend dat er autonome taxi’s rondrijden. De taxi’s zijn al meerdere malen bestookt met stenen en erger.

Stenen, gesneden banden en vuurwapens

Er zouden zo’n 21 gevallen van het belagen van de taxi’s zijn gemeld. In sommige gevallen ging het om het gooien van stenen, terwijl in andere gevallen de banden waren bewerkt met een scherp object. Er zouden zelfs ook vuurwapens in het spel zijn geweest en in één geval ging een man voor een Waymo auto staan en weigerde vervolgens opzij te gaan. Pas toen de politie erbij werd gehaald, ging hij aan de kant.

Waymo taxi

Reden achter belaging

Waarom mensen de auto’s precies hebben belaagd, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zouden ze de auto’s nog niet veilig genoeg vinden, hoewel er in dit stadium nog wel een Waymo medewerker achter het stuur zit om in te kunnen grijpen als er onverhoopt iets mis gaat. Een andere mogelijkheid is dat mensen de auto’s  zien als een bedreiging voor menselijke banen.

Onveilige technologie

Het leek in ieder geval één man om de veiligheid te gaan. De man in kwestie had een revolver bij zich en werd aangehouden voor zware mishandeling en wanordelijk gedrag. Hij zou gezegd hebben dat hij de auto’s veracht en had het over hoe een Uber iemand had vermoord. Hiermee verwees hij naar het incident waarbij een zelfrijdende Uber iemand in Arizona fataal had aangereden. Volgens zijn vrouw zou de man gediagnosticeerd zijn met dementie, maar het is in ieder geval duidelijk dat hij geen vertrouwen heeft in de zelfrijdende technologie en mogelijk delen meerdere belagers dezelfde mening.

Veiligheid hoogste prioriteit bij Waymo

Waymo zelf geeft aan dat de veiligheid hoog in het vaandaandel staat bij het bedrijf en dat het veilig houden van de bestuurders, rijders en het publiek de hoogste prioriteit heeft. In de tussentijd lijken steeds meer bedrijven bezig te zijn met zelfrijdende auto’s en lijken we er niet echt aan te ontkomen. De technologie presteert echter steeds beter en een paar maanden geleden wist een zelfrijdende Range Rover nog een pittig parcours in Engeland te bedwingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Reageer op artikel:
Zelfrijdende Waymo taxi’s belaagd en aangevallen in de VS
Sluiten