Cars 6 dec 2018 Ilona Braam

Waymo’s zelfrijdende taxi heeft zijn eerste klant al gehad

Verschillende bedrijven zijn al een behoorlijke tijd bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s, waaronder ook het bedrijf Waymo dat oorspronkelijk begon als een project van Google. Hoewel de technologie al behoorlijk ver ontwikkeld is, zien we nog steeds niet massaal voertuigen autonoom rondrijden. Waymo maakte daar onlangs echter een mooi begin mee en is zonder allerlei toeters en bellen stilletjes begonnen met het inzetten van zelfrijdende taxi’s.

Voorzichtig begin in klein gebied

Helaas zullen we in Nederland nog een tijdje moeten wachten voordat we daar gebruik van kunnen maken en ook de meeste Amerikanen zullen binnenkort nog niet door robotauto’s worden opgepikt. Waymo is namelijk begonnen met een klein gebied van zo’n 160 km groot om zijn taxi dienst in te zetten. De autonome taxi’s zijn voorlopig alleen werkzaam in vier voorsteden van Phoenix, namelijk Chandler, Tempe, Mesa en Gilbert.

Waymo zelfrijdende taxi

Waymo chauffeur voor de zekerheid

Als je het wilt ervaren, zul je dus naar Phoenix af moeten reizen en kun je daar een ritje boeken via de bijbehorende app. Je zult je misschien afvragen of de taxi’s wel helemaal legaal zijn, aangezien er nogal wat problemen waren met de regelgeving in Amerika. Waymo omzeilt echter mogelijke problemen, door alsnog een medewerker met de auto’s mee te sturen. Deze rijdt in principe niet, maar zit wel paraat om in te grijpen als het mis mocht gaan.

Niet alleen met de regelgeving is dat een handige oplossing, maar het zorgt er meteen voor dat potentiële klanten zich wat meer gerustgesteld voelen. Een zelfrijdende auto is natuurlijk nog iets waar we met z’n allen aan moeten wennen en er is behoorlijk wat wantrouwen. Allerlei films en series waarin auto’s worden gehackt, werken wat dat betreft ook niet echt mee.

Maar de eerste stap is in ieder geval gezet en meestal volgen er dan al snel meer bedrijven. We zullen zien waar het uitmondt, maar het lijkt er in ieder geval op dat de zelfrijdende toekomst al een stukje sneller eraan komt dan de meeste mensen dachten. Als je zelf met een zelfrijdende auto aan de slag wilt, kun je dat met de AWS DeepRacer van Amazon proberen. Dit autootje kun je zelf programmeren en vervolgens gaat hij aan de slag met kunstmatige intelligentie en machine learning.

BGR

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waymo’s zelfrijdende taxi heeft zijn eerste klant al gehad
Sluiten