Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 13 jan 2018

Weg met pottenkijkers en hackers: 5 tips om je webcam te beveiligen

Gisteren werd bekend dat een Amerikaan is aangeklaagd, omdat hij dertien jaar lang slachtoffers begluurde met de zelfgemaakte FruitFly-malware. Hij maakte de malware al dertien jaar geleden en werd gebruikt om slachtoffers via de webcam te bespioneren. Ook sloeg hij miljoenen (!) foto’s op. Een walgelijk en zorgwekkend verhaal. Het is geen nieuws dat de webcam van je laptop kwetsbaar is om gehackt te worden. Daarom hier onze beste tips om je webcam te beveiligen, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken (onbewust) slachtoffer te worden van dit soort bizarre taferelen.

Tip 1: Scan je computer regelmatig op webcam-gerelateerde malware

Een traditionele virusscanner detecteert niet altijd spyware of malware die te maken heeft met je webcam. Als aanvulling op de antivirus-software die je al hebt, kun je speciale anti-spyware downloaden. Daarnaast is het aan te raden om een zogenoemde Second Opinion Scanner te installeren. Deze functioneert dan als tweede beveiligingslaag, en houdt de malware tegen die wel door je eerste laag beveiliging is heen gebroken. Een van de betere antivirus software is Malwarebytes en Hitman Pro.

webcam

Tip 2: Zet het LED-notificatielampje van je webcam aan

Sommige geïntegreerde webcams zijn voorzien van een LED-lampje die aanspringt wanneer de webcam in gebruik is. Wanneer je deze functionaliteit activeert zie je het direct wanneer je camera actief is, zonder dat je hier zelf weet van hebt. Dit is geen methode waarmee je jezelf beveiligt, ook doordat sommige hackers (uiteraard) manieren hebben gevonden om dit lampje uit te schakelen. Toch kun je deze functie voor de zekerheid het beste aan zetten, aangezien het weinig moeite kost.

webcam

Tip 3: Schakel je webcam uit

Hoe vaak heb jij de camera van je laptop de afgelopen maanden gebruikt? Waarschijnlijk niet vaak. Je kunt hem daarom het beste handmatig uitschakelen, en alleen inschakelen wanneer je hem echt gebruikt. Het uitschakelen van je webcam werkt simpel. Check hier hoe je dit voor Windows en macOS kunt doen.

Tip 4: Sla je laptop dicht of zet hem uit wanneer je hem niet gebruikt

Deze tip ligt vrij voor de hand. Toch is het een simpele en moeiteloze actie die je kunt ondernemen om er voor te zorgen dat je geen pottenkijkers hebt. Sla gewoon je laptop dicht of zet hem helemaal uit wanneer je hem niet gebruikt.

webcam

Tip 5: Plak er iets over heen

De laatste tip is misschien nog wel de beste tip. Daarnaast is het ook nog eens de gemakkelijkste oplossing: plak een post-it, een stukje papier of wat tape over je webcam. Op die manier kunnen hackers, hoe geavanceerd hun spyware ook is, niets zien behalve de duisternis. En nee, dit is niet paranoia.

Mark Zuckerberg zweert bij Ducktape, terwijl Edward Snowden het liefst een complete deken over zijn laptop gooit om ongewenste indringers buiten te houden. Pas wel op dat je de webcam niet te agressief afplakt. Mocht je hem nog een keer nodig hebben is het handig dat je niet eerst een half uur bezig bent de tape-resten van je camera te peuteren.

webcam

Nu we toch bezig zijn met pricvacy: ben je benieuwd hoe je zelf online een onzichtbaarheidsmantel kunt dragen? Check dan deze tips over hoe je het beste anoniem kunt blijven online.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weg met pottenkijkers en hackers: 5 tips om je webcam te beveiligen
Sluiten