Weekend special: de Alonzo hard fork voor Cardano (ADA) en haar koers

Tech Robert Kroes 11 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Morgen, op 12 september, vindt de Alonzo hard fork voor Cardano (ADA) plaats. Wat houdt deze update in? Waarom is deze update zo belangrijk en wat betekent de Alonzo hard fork voor de Cardano (ADA) koers? Wij geven in deze weekend special een antwoord op deze vragen zodat je goed voorbereid bent voor morgen.

Wat houdt de Cardano (ADA) Alonzo hardfork in?

Als we bij het begin beginnen betekent een hard fork dat de protocollen voor een blockchain een update krijgen. Om deze door te voeren wordt de blockchain gesplitst en moeten de computers waar de blockchain op draait, de zogenaamde nodes, een update krijgen om de blockchain verder te kunnen blijven ondersteunen. Morgen (op 12 september) vindt er zo’n hard fork plaats. De nodes krijgen dan de Alonzo update doorgevoerd bij de hard fork.

Zonder heel technisch te worden zorgt deze Alonzo update ervoor dat de Cardano blochchain geschikt wordt om smart contracts op uit te voeren. Smart contracts zijn contracten die automatisch uitgevoerd worden zodra beide partijen aan de voorwaarden voldaan hebben.

Waarom is deze Alonzo update zo belangrijk?

Tot nu toe is Ethereum (ETH) de op één na grootste cryptomunt omdat zij de meeste mogelijkheden biedt. Het uitvoeren van Dapps en smart contracten zijn twee van deze mogelijkheden. Ethereum heeft echter 3 nadelen. Allereerst zijn er vragen over de schaalbaarheid. Daarbij zijn de transactiekosten vaak erg hoog waardoor het platform minder aantrekkelijk wordt. Tot slot is het platform minder geschikt voor integratie met andere Blockchains.

Doordat de Cardano blockchain ook op andere punten beter scoort kan deze toepassing ertoe leiden dat Cardano (ADA) een serieuze concurrent van Ethereum wordt en deze misschien zelfs wel voorbij gaat. Met deze update wordt Cardano dan ook wel de ‘Ethereum killer’ genoemd.

Welke ontwikkelingen kunnen we na de Alonzo update verwachten?

Doordat de Blockchain na de update geschikt is voor smart contracten kan Cardano (ADA) zich volop toeleggen op ontwikkelingen op het gebied van decentralized finance oftewel DeFi. Zo kijkt men naar mogelijkheden voor NFT’s, gedecentraliseerde beurzen en Dapps.

Wat betekent dit voor de Cardano (ADA) koers?

Al deze positieve ontwikkelingen zouden tot de verwachting kunnen leiden dat de prijs van Cardano (ADA) moet stijgen nu de update aanstaande is. Toch is dat niet waar. Hiervoor zijn twee redenen te noemen. Allereerst geldt ook hier de oude beurswijsheid “buy the rumor, sell the news”. Toen de Alonzo update aangekondigd werd schoot de koers omhoog en dat gebeurde nog een keer toen de datum voor de hard fork aangekondigd werd. Daarmee is de waarde van de extra mogelijkheden ingeprijsd. We zien daarom juist dat de Cardano (ADA) prijs op het moment van schrijven daalt. Ook de on chain metrics voor Cardano (ADA) zijn bearish.

De tweede reden voor de prijsdaling is dat het testen van de update op het zogenoemde testnet tot zorgen heeft geleid over de schaalbaarheid van deze Ehtereum killer en dat gebrek aan schaalbaarheid is nu juist een grote ergernis over Ethereum. Investeerders maken zich zorgen en dat is natuurlijk geen goed teken voor de koersontwikkeling.

Het wordt dus niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor Cardano (ADA) een spannend weekend.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen