Milton Broen
Milton Broen Uncategorized 5 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Weet wat je eet; DietSensor scant je voedsel en geeft direct de voedingswaarde weer

Ben je benieuwd naar hoeveel calorieën er in jouw broodje van vanmiddag zaten of hoeveel zich in een goede malse steak bevinden? Je hoeft nu niet meer de achterkant van de verpakking door te spitten als het aan de Franse startup DietSensor ligt.

DietSensor geeft je inzicht in de samenstelling van je voedsel

DietSensor heeft de SCiO ontwikkeld die je helpt om erachter te komen over welke voedingswaarde een product beschikt. Deze voedingswaarde wordt opgeslagen in een database. Je kunt een limiet zetten op hoeveel calorieën of koolhydraten je bijvoorbeeld per dag binnen wilt krijgen. De bijbehorende app geeft dan aan wanneer je aan je limiet zit of wanneer je juist nog wat extra’s erbij mag. In principe is DietSensor dus je virtuele diëtist die ook nog eens het aantal calorieën kan scannen.

Zo steekt het in elkaar

SCiO is een klein apparaat dat bijna-infrarood spectroscopie signalen afvuurt naar het voedsel. Daarmee kun je analyseren hoe moleculen reageren op het licht en uiteindelijk de samenstelling van het voedsel of drinken vaststellen. Deze data wordt weer verwerkt tot het aantal voedingswaarden in het product. Via Bluetooth worden de voedingswaarden dan naar de bijbehorende applicatie gestuurd en zo heb je dus precies in de gaten wat je eet.

Niet zo zeer voor afvallers

Waar het klinkt als de perfecte tool voor mensen die willen afvallen, is het daar niet in eerste instantie voor gemaakt. DietSensor richt zich voornamelijk op mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en cholesterolproblemen. De oprichters van de startup, Remy- en Astrid Bonnasse, kwamen op het idee in 2014. Toen werd er namelijk diabetes type 1 bij hun negen-jarige dochter vastgesteld. Met de SCiO kon zij perfect bijhouden wat de samenstelling van een product is en hoeveel insuline er daarna weer aan haar lichaam moest worden toegevoegd. Ideaal. De scanner scant echter alleen (nog maar) homogene producten, zoals kaas, crackers en brood en is dus (nog) niet in staat om de complete waslijst van ingrediënten van een sandwich te scannen. Je moet complete maaltijden hierdoor handmatig in de app invoeren.

Zelf inzicht in je voedsel?

Waar de DietSensor dus qua beginsel voor medische doeleinden werd ontwikkeld, is het ook een prima apparaat ter ondersteuning van jouw dieet. Je weet zodoende precies wat je per dag op hebt en kunt zo het apparaat goed gebruiken om af te vallen! DietSensor heeft de app en scanner op CES 2016 gepresenteerd en is nu hier te reserveren voor zo’n 230 euro. Daarnaast is de applicatie gratis te downloaden, maar je moet er wel maandelijks ongeveer negen euro betalen om ‘m te kunnen gebruiken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weet wat je eet; DietSensor scant je voedsel en geeft direct de voedingswaarde weer
Sluiten