Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 22 jan 2018

Verslag: Wereldkampioenschap Hearthstone verovert Amsterdam

Eén van de populairste games van dit moment vind je niet op de spelcomputer. Het zijn met name de smartphone-games die belachelijk veel gamers aan zich weten te binden. De game Hearthstone is daarbij al een aantal jaar groot. De laatste keer dat er cijfers naar buiten werden gebracht, waren er 70 miljoen gamers die het spel speelden. Afgelopen weekend kwamen de 16 beste spelers van die game bij elkaar om het Wereldkampioenschap Hearthstone te spelen.

WK Hearthstone in de Beurs van Berlage

Vier dagen lang was de Beurs van Berlage het centrum van de Hearthstone-wereld. Per dag kwamen duizenden gamers naar het evenement om hun helden de game te zien spelen, om nog maar te zwijgen over de vele gamers die het evenement online volgden.

Hearthstone

Nu is Hearthstone een game die je moet begrijpen om ‘m te volgen. Vergelijk het maar met schaken, je moet de basis kennen om te snappen wat er precies gebeurt. Het is echter niet zo dat je een complete expert moet zijn. Dat werd tijdens de WK wel duidelijk. De wedstrijden worden begeleid door fantastisch commentaar. Zij duiden wat er precies gebeurt en wat de mogelijke stappen zijn die spelers kunnen maken om de strijd hun kant op te trekken.

Hearthstone

En zo stond ik in de zaal, tussen duizend medefans om te zien hoe de beste spelers het tegen elkaar opnemen. Daarbij stond er naast de eer ook een mooi geldbedrag op het spel. Alle 16 deelnemers waren verzekerd van 25.000 dollar (het is al knap als je van de zeventig miljoen bij de laatste zestien zit), maar de winnaar pakt 250.000 dollar. Dat is een bedrag waar je leuke dingen mee kunt doen. Dus zie je in de strijd hoe spelers ruim de tijd nemen en hun keuzes overdenken.

Meer dan eens heb ik gedacht dat een potje zo goed als voorbij zou zijn. Toch verbaasde ik mij over de tactieken die de topspelers gebruiken om zich uit haast onmogelijk situaties te redden. Zo was het laatste potje van de tweede halve finale er eentje waarbij een Zuid-Koreaanse speler op het punt stond om uitgeschakeld te worden. Met nog twee health leek zijn Taiwanese tegenstander het potje te kunnen winnen. Maar het duurde maar liefst vier beurten voordat Taiwanese speler een kaart had waarmee hij de verdediging kon overslaan en direct damage kon uitdelen aan de held. Daarna wist dezelfde speler in de finale de winst naar zich toe te trekken en zo 250.000 dollar binnen te harken.

Hearthstone WK foto’s

Hearthstone
Hearthstone
Hearthstone
Hearthstone
Hearthstone
Hearthstone

Is het een openbaring dat Hearthstone een boeiende game is om naar te kijken? Nee, daarvoor is de game al jarenlang zeer populair op Twitch. Maar wanneer er zoveel spanning bij komt kijken, is het toch van andere koek. Met veel plezier heeft het publiek genoten van vier dagen eSports gamen op topniveau en is het hopelijk het begin van meer van dit soort grote internationale evenementen in Nederland. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan ons handige gamingoverzicht hier.

Reageer op artikel:
Verslag: Wereldkampioenschap Hearthstone verovert Amsterdam
Sluiten