Waarom er wereldwijd USB-sticks in muren worden gemetseld

Je kunt van alles verwachten als je ergens op straat loopt, maar een USB-stick die plompverloren uit een muur steekt… dat verwacht je toch niet zo snel. Een paar jaar geleden begon de Duitse kunstenaar Aram Bartholl met het verstoppen van USB-sticks in openbare ruimtes: een project genaamd Dead Drops.

Dead Drops

Het doel is om zo een openbaar, offline peer-to-peer-netwerk te creëren, waar iedereen files kan achterlaten voor anderen, of juist checken wat er op de sticks staat! De naam Dead Drop is afkomstig uit de spionagewereld, en houdt in dat je iets op een afgesproken plek achterlaat (een postbus bijvoorbeeld) waar iemand anders het onopvallend op kan pikken.

Wie weet wat je op een ingemetselde informatiedrager allemaal tegenkomt? Kattenplaatjes? Gedichten? Digitale graffiti? Een aankondiging van een tof feest? Of toch… een virus dat in één klap je computer totaal vernachelt? Omdat iedereen toegang heeft tot Dead Drop weet je het nooit zeker!

Het is een behoorlijk tof en spannend project, dat erg tot onze verbeelding spreekt; maar onthoud wel dat er dus best risico’s aan verbonden zijn. Je vindt Dead Drops zo’n beetje overal ter wereld, ook in Nederland zijn er behoorlijk wat te vinden. Op deze site vind je een kaart waar je locaties kunt checken. Spannend!

Bizar genoeg is het project nog steeds levend. Het is inmiddels bijna vier jaar geleden dat de kunstenaar aan dit experiment begon. Zoals je op de bovenstaande website kunt zien wordt er vooral in Amsterdam nog van alles uitgewisseld. Dat laat maar weer zien dat niet alle kunstprojecten kortdurig hoeven te zijn. Over kunst gesproken: het verhaal van deze taalkunstenaar moet je gehoord hebben.

Reageer op artikel:
Waarom er wereldwijd USB-sticks in muren worden gemetseld
Sluiten