Rutger Houweling
Rutger Houweling Google 4 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Werken bij Google? Dacht het niet!

Heb je toevallig de film The Internship met Vince Vaughn en Owen Wilson gezien? Dan weet je waarschijnlijk wat voor paradijs Google is om voor te werken. Logisch, als je je bedenkt wat voor mooie producten Google maakt. Daarnaast zien al die kantoren er ook meer dan prima uit. Maar is werken voor één van ‘s werelds grootste tech-bedrijven écht zo leuk? Op Quora werd gevraagd aan (ex-)medewerkers van het bedrijf wat er niet leuk aan werken bij Google is. En daar komen toch een aantal eigenaardige reacties voorbij.

Mensen zijn vaak overgekwalificeerd

Het blijkt dat er bij Google behoorlijk wat mensen rondlopen die overgekwalificeerd zijn voor de functie die ze uitvoeren. Google wil namelijk alleen de allerbeste mensen. Daardoor nemen ze ook de slimste mensen voor functies beneden hun niveau aan. Zo zijn er bijvoorbeeld high-potentials die kleuren van buttons aan het testen zijn of onpopulaire content van YouTube moeten halen. Daarnaast worden Larry Page en Sergey Brin niet altijd even serieus genomen, omdat ze zó ‘perfect’ zijn. Medewerkers maken dan ook grappen over dat ze regelmatig met z’n tweeën whisky drinken en sigaren roken. Maar dat doen ze natuurlijk niet, omdat ze het perfecte rolmodel zijn.

Ook bij Google worden politieke spelletjes gespeeld

Misschien lijkt het soms zo, maar Google is geen startup meer. Het is een gigantisch bedrijf waar op dezelfde manier politiek wordt bedreven als in andere grote bedrijven. Als je de juiste mensen kent is het eenvoudig om promotie te maken. Er is een medewerker die zegt dat de Google-ingenieurs over het algemeen middelmatig presteren en arrogant zijn. Iedereen denkt namelijk dat-ie beter is dan zijn of haar buurman waardoor het lastig is om issues met elkaar te bespreken. Objectieve discussies zijn dan ook zeldzaam.

Promotie is moeilijk en er is weinig focus op design

Aangezien Google zo’n groot bedrijf is, is het lastig om als individu hogerop te komen. Alleen als je een supergetalenteerde ingenieur bent die daadwerkelijk iets nieuws kan maken val je op. Ondanks dat de producten van Google er steeds beter uit beginnen te zien zegt een medewerker dat Google goed is in het ontwikkelen van nieuwe technieken, maar het woord design niet snapt. Er is dan ook te weinig focus op product- en visueel-design. Denk aan Wave, Google Video, Buzz, Dodgeball, Orkut en Knol. Dit zijn producten die zijn geflopt, omdat er waarschijnlijk teveel op de techniek werd gefocust.

Mooie rustgevende kantoren zijn een illusie

Wij zeiden het al eerder. Regelmatig komen de mooiste Google-kantoren voorbij met veel open ruimtes waar je bijvoorbeeld kunt gamen en tafeltennissen. Maar wat blijkt, de kantoorruimtes zijn vaak te klein. Managers moeten kleine kantoren delen en in al die open ruimtes is het vaak lastig om een rustige plek te vinden waar je kunt nadenken. Wat overigens vreemd is, is dat als je bij Google werkt, je ook daadwerkelijk op kantoor moet werken. Werken op afstand is niet toegestaan.

Google is onvolwassen

Google blijkt een topper te zijn in het maken van vage afspraken. Als je er gaat werken kun je erop rekenen dat je hard moet onderhandelen voor de juiste arbeidsvoorwaarden. Als dit is gelukt moet je er ook voor zorgen dat alles zwart op wit staat, want het kan maar zo gebeuren dat Google ze niet nakomt. Naast dit onvolwassen gedrag, lijkt het erop dat de cultuur ook onvolwassen is. Medewerkers drinken op elk tijdstip, zijn continue aan het socializen en houden ze zich teveel met tafeltennissen bezig.

Werk je er als uitzendkracht? Ga dan direct weg, want de mensen die écht voor Google werken zijn niet aardig tegen je. Niet echt volwassen van Google.

 
Bovenstaande verhalen zijn dus gebaseerd op berichten die (ex-)medewerkers van Google op Quora hebben achtergelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werken bij Google? Dacht het niet!
Sluiten