Daniel Koster
Daniel Koster 5 jun 2016

Werken tot je zestigste? Met deze tips kun je gemakkelijk eerder met pensioen

Werken, dat kost een hoop energie. Vooral omdat je voordat je überhaupt aan de slag kunt al flink wat moet ondernemen. Na het afronden van je studie moet je je gaan oriënteren en vervolgens gaan solliciteren. Dat solliciteren zwaar is moge geen geheim zijn. Zo krijg je bij Apple uitdagende sollicitatievragen naar je hoofd geworpen. Dat is voor Google niet anders. Heb je eindelijk een baan in de wacht weten te slepen? Dan zit je hier met een beetje pech tot je eind zestigste aan vast. Behalve als je deze strategieën toepast waarmee je goud geld (be)spaart zodat je (veel) eerder met pensioen kunt gaan!

Pensioen-WANT

Verander je mindset

Het is van belang dat je anders over geld gaat denken. Als je eerder met pensioen wilt moet je geld gaan zien als iets om te gebruiken, niet om uit te geven. Er is een wezenlijk verschil. Je kunt geld uitgeven aan duur eten en prachtige kleren. Daar krijg je echter niets voor terug. Gebruik je geld liever voor andere zaken.

Geld2-WANT

Zet (een deel van) je geld apart

Eén van de manieren om je geld te gebruiken is het aan de kant te zetten. Wanneer je dit doet zul je het later kunnen toepassen. Zie het als geld onder je matras. Dit is geld waar je op terug kunt vallen als het geld dat je hebt gespaard een bepaald noodgeval niet dekt. Ook zul je je met wat extra noodgeld wat geruster voelen. Wij raden je aan een jaarinkomen te sparen. Het kan zijn dat je dit geld uiteindelijk niet nodig hebt. Dat is niet erg, want je kunt er dan genoeg anders mee doen.

Geld1-WANT

En: investeer zoveel mogelijk van je geld

Naast dat je wat geld moet besparen moet je trachten zoveel mogelijk geld te investeren. Dit is namelijk dé manier om geld te verdienen. Oké, wij weten ook dat dit een risico is, maar dit is wel de enige manier waarop je geld snel in waarde kan toenemen. Probeer van het geld dat je verdient tweederde weer te investeren.

Investeer om geld te besparen

Dit klinkt misschien scheef, maar je kunt op de lange termijn geld besparen door het nu te investeren. Een voorbeeld is het kopen van een brommer. Dat is duur, maar vele malen goedkoper dan een auto. Een auto zouden we je sowieso niet aanraden, want die kost aan onderhoud, benzine en andere zaken veel geld. Investeren in zaken van kwaliteit die lang meegaan en je op andere zaken laten besparen zijn daarom zeker aan te raden.

Geld3-WANT

Koop groot in kleine plekken

Je kunt in hartje centrum van een grote stad wonen. Dat is echter duur op allerlei vlakken. Daarom raden we je aan om in kleinere dorpen of randgemeenten te gaan wonen. Je kunt dan heerlijk wonen met meer ruimte om je heen voor een goedkopere prijs. Als je geluk hebt wordt zo’n randgemeente ook nog eens populair en wordt je huis zodoende flink meer waard!

Houd bij wat je uitgeeft

Je kunt later reflecteren op wat je uitgeeft. Hier kun je dan je voordeel mee doen. Zie je bijvoorbeeld dat een groot deel van je uitgaven naar eten gaat, dan kun je kijken of je goedkoper kunt inkopen of misschien zelf groentes kunt gaan verbouwen. Dat kan op jaarbasis bakken met geld schelen!

Geld-WANT

Koop niet impulsief

Het is je vast wel eens overkomen dat je ging shoppen voor een shirt en terugkwam met een nieuwe jas én nieuwe schoenen. Had je ze nodig? Nee. Zijn ze tof? Ja! Dat kan ook met andere zaken gebeuren. Probeer daarom niet impulsief te kopen, maar ga altijd eerst op onderzoek uit. Wat is het aanbod? Wat is de prijs-kwaliteitsverhouding? Kun je het product beter nieuw of ook prima tweedehands aanschaffen? Op die manier doe je geen overhaaste aankoop waar je later spijt van hebt of die je later geld gaat kosten.

sneltoetsen

Geniet van de goedkopere dingen van het leven of ga op zoek naar alternatieven

Je kunt op vakantie naar de Caribische Eilanden. Daar betaal je dan wel goud geld voor. Je kunt er ook voor kiezen om met de auto naar Spanje te rijden en daar van heerlijk weer te genieten. Is dat anders? Ja. Dat hoeft echter niet meteen negatief te zijn. Dit geldt voor een hele rits aan zaken. Kijk of je op een soortgelijke manier kunt genieten van een goedkoper alternatief of op een goedkopere manier.

Stel doelen voor jezelf op

Het motiveert je wanneer je voor ogen hebt wanneer je met pensioen wilt gaan. Wil je op je dertigste klaar zijn met werken? Ga hier dan voor. Met een duidelijk doel voor ogen kun je jezelf namelijk beter stimuleren ervoor te gaan. Je voelt de tijdsdruk dan. Anders laat je de teugels toch automatisch wat meer vieren.

Bier-WANT

Weet zeker dat je met pensioen kunt

Tot slot moet je er honderd procent zeker van zijn dat je met pensioen kunt gaan. Dit kun je doen door een jaar lang te leven alsof je met pensioen bent. Het jaarlijkse bedrag dat je opzij hebt gezet is dan natuurlijk het geld waar je van leeft. Als je dit een jaar volhoudt en een bedrag apart hebt staan voor noodgevallen, dan is de kans daar om eerder met pensioen te gaan. Heerlijk, toch?

Reageer op artikel:
Werken tot je zestigste? Met deze tips kun je gemakkelijk eerder met pensioen
Sluiten