Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Research 18 februari 2020

Bizarre wetenschap: mensen zonder ‘reukorgaan’ kunnen gewoon ruiken

Je bent vast wel eens verkouden geweest waardoor je niet meer kon ruiken en proeven. Dit is dagelijkse realiteit voor mensen met anosmie: het niet in staat zijn om te kunnen ruiken. Wetenschappers in Israël hebben recent een bijzondere ontdekking gedaan over deze aandoening. Een opvallend stukje wetenschap.

Om te kunnen ruiken en proeven hebben we een zogenaamd reukcentrum nodig in ons brein. Je zou denken dat je zonder deze niet kunt ruiken en proeven. Volgens wetenschappers is dat wellicht niet altijd het geval.

Hoe werkt ons reukcentrum eigenlijk?

Laten we eerst een kleine anatomieles geven van het menselijk lichaam voordat we verder ingaan op de resultaten van het onderzoek. Dat maakt het wat begrijpelijker. Het reukcentrum zit achter het oog. Dat is het eerste gedeelte van de hersenen die informatie krijgt over reuk vanuit je neus. Je reukcentrum zet deze signalen vervolgens verder uit naar de hersenen waar ze de reukschors bereiken. Daar worden geuren verder verwerkt en bijvoorbeeld gelinkt aan herinneringen. Naar schatting kunnen mensen zo’n miljard verschillende geuren onderscheiden. Het reukcentrum is een bijzonder slim deel van onze hersenen dat gedurende onze hele levensduur nieuwe cellen aanmaakt.

De complexiteit van het reukcentrum zorgt er voor dat schade er aan dramatische gevolgen kan hebben. Zo toonden eerdere onderzoeken aan dat mensen met anomsmie zonder het reukcentrum geboren worden of met een kleiner reukcentrum. Toch blijkt ruiken zonder reukcentrum niet onmogelijk. Zo bewezen onderzoekers aan het Weizmann Institute of Science toen ze een patiënt tegenkwamen zonder reukcentrum, maar die wel kon ruiken.

wijnproeverij proeven ruiken wetenschap onderzoek
Ruiken en proeven tijdens een wijnproeverij (Bron: ANP / AFP PHOTO / Georges Gobet)

Wetenschap toont aan dat je geen reukcentrum nodig hebt voor reuk

De onderzoekers deden de opmerkelijke ontdekking toen de patiënt een MRI-scan liet doen voor een andere check. Op de scan was geen reukcentrum zichtbaar. Na het testen van meerdere patiënten vonden ze uit dat er nog iemand was zonder reukcentrum maar met reuk.

Beide patiënten bij wie de ontdekking werd gedaan waren vrouw en linkshandig. Het team van onderzoekers zocht vervolgens uit of er een relatie was tussen het geslacht van de patiënt en de conditie, en/of de linkshandigheid. Na het onderzoeken van 1113 hersenscans vonden ze uit dat 0,6 procent van de vrouwen en 4,25 procent van linkshandige vrouwen deze conditie hebben.

De recente onderzoeksresultaten en nieuwe wetenschap laten de onderzoekers achter met veel vragen die goed zijn voor vervolgonderzoek dat er zeker zal komen. Met de hamvraag: hoe kunnen mensen ruiken zonder reukcentrum? Benieuwd naar meer informatie over het onderzoek? Check het hier.

onderzoek wetenschap ruiken geur
Ruiken tijdens een ginproeverij (Bron: ANP / Roslan Rahman / AFP)

Geïnteresseerd in bizarre wetenschap? Dan zijn deze ratten die in mini-autootjes kunnen rijden misschien interessant voor je.

Reageer op artikel:
Bizarre wetenschap: mensen zonder ‘reukorgaan’ kunnen gewoon ruiken
Sluiten