Wetenschappers 3D-printen bacteriën voor studie naar resistentie

We hebben al veel gelezen over de toepassingen van 3D-printers… Het maken van voorwerpen, apparaten, snoepjes, pizza’s, pistolen, robots en nu blijkbaar ook bacteriën! Wetenschappers van de University of Texas voegen bacteriën toe aan printmateriaal om hun gedrag te bestuderen. Door ze in vormpjes te printen, kunnen ze de groei van microben sturen.

Ze printen de kolonies in het kader van hun onderzoek naar de resistentie die bacteriën tegen antibiotica ontwikkelen als verschillende soorten microben zich vermengen. De wetenschappers ontdekten dat zestig procent van Stafylokokkenbacteriën stierf als ze werden blootgesteld aan ampicilline. Als er echter Pseudomonasbacillen (een schadelijke ‘ziekenhuisbacterie’) in de buurt waren van de Stafylokokken, dan overleefde tachtig procent(!) van de bacteriën dezelfde antibiotica.

De ge-3D-printe kolonies maken het voor de wetenschappers eenvoudiger om het samenspel tussen verschillende bacteriesoorten te bestuderen en om effectievere behandelmethodes te ontdekken.

Reageer op artikel:
Wetenschappers 3D-printen bacteriën voor studie naar resistentie
Sluiten