Wetenschappers bouwen een machine die je laat dromen

Gezondheid Sam Dille 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Om te dromen hoef je tegenwoordig niet meer te slapen of drugs te gebruiken. Een groep onderzoekers creëerde afgelopen zomer een bijzondere machine. Het is een ruimte die je met witte stroboscooplampen en elektronische muziek rechtstreeks naar dromenland stuurt.

De machine geeft verschillende lichtflitsen en speelt muziek. Mensen die erin gaan liggen, kunnen daardoor de vreemdste dingen gaan zien en ervaren. De onderzoekers willen hiermee uitzoeken wat er precies in de hersenen gebeurt als je zulke lichtflitsen ziet. Op basis daarvan willen ze nieuwe vormen van therapie ontwikkelen.

De machine laat hersenen hallucineren

De uitvinding, die is ontworpen door medewerkers van de Universiteit van Sussex, is al getest bij dertig mensen. Ze gingen in de droommachine liggen, sloten hun ogen en liepen na ongeveer dertig minuten weer naar buiten. Nadat de sessie voorbij was, moesten de proefpersonen vertellen wat ze gezien hadden.

De meeste deelnemers zagen dus echt dingen in de machine die er niet waren. Sommigen vonden dat heel bijzonder, alsof ze in een andere wereld zaten. Anderen vonden het juist heel druk en chaotisch.

Anil Seth, een van de onderzoekers die meewerkte aan de bijzondere machine, zei tegen Wired dat het heel leuk was om te zien hoe de deelnemers reageerden na hun sessie. Hij vond het een magische ervaring.

Voelen mensen zich beter?

De wetenschappers moeten nog uitzoeken of de machine echt werkt als therapie. Maar wat ze wel weten, is dat mensen zich anders voelen na de sessies. Meestal voelen ze zich beter dan voor de hallucinatie. Dus wie weet gaan we in de toekomst niet meer naar een psycholoog, maar naar de Dreamachine.

Waar onze hersenen juist niet zo goed op gaan zijn vette snacks, zoals chips, patat of chocolade. Nieuw onderzoek geeft meer details over waarom deze snacks zo slecht zijn voor onze gezondheid. We schreven erover in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen