Mark Hofman
Mark Hofman Tech 29 jul 2019

Inzoomen met je ogen: wetenschappers ontwikkelen unieke contactlens

Inzoomen met je camera doen we allemaal wel eens, maar wat nou als je dit met je eigen ogen kunt doen? Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een contactlens ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt!

Wetenschappers ontwikkelen contactlens waarmee je kan inzoomen

Inzoomen met je ogen door op een speciale manier te knipperen: het klinkt als iets dat in een science-fiction film te zien is. Maar door wetenschappers van de Universiteit van Californië lijkt het werkelijkheid te worden. Er is namelijk een speciale robot-contactlens ontwikkeld waarmee jij bepaalde objecten dichterbij kan halen. Een lens die volledig te besturen is door oogbewegingen.

Het mooie van dit hele project is dat het niet uitmaakt of de persoon in kwestie goed kan zien. Dit heeft te maken met het feit dat de contactlens niet op zicht, maar op elektriciteit gericht is. Elektriciteit die vrijkomt wanneer je bepaalde bewegingen met je ogen maakt. Wanneer je bijvoorbeeld twee keer met je ogen knippert, zal je zicht dichterbij gehaald worden.

Wetenschappers contactlens inzoomen oog

Hoe werkt dit precies?

Het is lastig om het hele verhaal uit te leggen, maar we proberen het zo simpel mogelijk te doen (zodat we het zelf ook nog kunnen volgen).

Het dichterbij halen van je zicht wordt mogelijk doordat wetenschappers de electrooculographic signalen hebben gemeten die worden gegenereerd wanneer ogen een bepaalde beweging maken. Denk hierbij aan bewegen als omhoog, omlaag, links, rechts, knipperen en twee keer knipperen. Vervolgens is er een zachte biometrische lens ontwikkeld die kan reageren op deze elektrische impulsen en de brandpuntafstand kan aanpassen.

De wetenschappers zijn van mening dat deze innovatie als visuele prothese kan dienen, maar ook kan fungeren als een verstelbare bril. In de toekomst kan de lens ook voor bestuurbare robots gebruikt worden.

Hoe je het dus ook went of keert: je favoriete science-fiction verhaal lijkt weer een stukje meer realiteit te worden.

Reageer op artikel:
Inzoomen met je ogen: wetenschappers ontwikkelen unieke contactlens
Sluiten