Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Popsci 22 jul 2020

Wetenschappers hebben per ongeluk nieuw soort vis gemaakt

Hoewel er veel diersoorten uitsterven komen er ook af en toe nieuwe diersoorten erbij. Vaak worden deze ontdekt, maar soms zelfs gemaakt door de mens. Zo ook een vis in Hongarije.

De mens die klungelt met de natuur loopt meestal niet goed uit. Denk bijvoorbeeld aan de killer bee die naar andere landen gebracht is omdat ze meer honing maken en nu voor enorme overlast zorgen. Ook in Nederland zijn er exoten meegenomen van andere plaatsen die nu inheemse diersoorten bedreigen. Dan hebben we het nog alleen over het verplaatsen en uitzetten van dieren. Het creëren is natuurlijk een ander verhaal.

Een nieuwe vissoort

Wetenschappers hebben per ongeluk een nieuwe soort vis gecreëerd. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk medium Genes. Ze hebben per ongeluk een hybride gemaakt van twee bedreigde vissoorten: de Russische steur en de Amerikaanse lepelsteur. Het team van onderzoekers probeerde de twee steursoorten zich aseksueel te laten voortplanten, maar dat liep niet af zoals gepland.

De New York Times meldt dat de onderzoekers experimenteerden met gynogenese, waardoor een soort vis zich kan voortplanten zonder dat er een paring voor nodig is. Hiervoor is sperma wel nodig om het proces te starten, maar het sperma zelf is niet nodig voor het vormen van nakomelingen. Het team gebruikten dan ook het sperma van de lepelsteur om het proces te starten bij de Russische steur, maar het bevruchtte per ongeluk ook de eieren.

vis steuren
A is de Russische steur en D de Amerikaanse peddelsteur. B en C zijn de nakomelingen. (Afbeelding: Genes)

Geschrokken

De onderzoekers zijn dan ook geschrokken van het resultaat. “We wilden helemaal niet spelen met hybridisatie. Het was absoluut niet de bedoeling”, vertelt onderzoeker Dr. Atilla Mozsár aan de krant. Het gevolg is echter wel dat er een nieuwe vis is ontstaan. Die lijkt op een steur met een langere snuit. Het heeft echter wel dezelfde bek als een steur. Ze lijken hierbij op een oudere soort ‘lepelsteur’, die is uitgestorven.

De onderzoekers kiezen ervoor om deze nieuwe soort vis zich niet voort te laten planten. Ze worden humaan in gevangenschap gehouden tot hun dood.

bgr.com

Reageer op artikel:
Wetenschappers hebben per ongeluk nieuw soort vis gemaakt
Sluiten