Wetenschappers geïnspireerd door ‘Star Wars’ en maken kunsthuid

Onderzoekers in Singapore hebben een bijzondere uitvinding gedaan. Ze hebben een kunsthuid gemaakt waarmee je kunt voelen.

Gelukkig hebben de meeste mensen al hun ledenmaten, maar helaas zijn er ook mensen die het zonder moeten doen. Zij maken gebruik van een prothese om bijvoorbeeld toch te kunnen lopen of hebben een robotarm waarmee ze alsnog iets kunnen vastpakken. Hoewel het natuurlijk goede oplossingen zijn, zit er niet echt gevoel in. Zo hebben zij er wellicht geen erg in als bijvoorbeeld iets warm is, of als ze per ongeluk iets aanraken. Daar hebben wetenschappers aan de nationale universiteit van Singapore nu iets op gevonden door een bijzondere kunsthuid.

Kunsthuid die kan voelen

Zij hebben nu een zogenaamde elektrische kunsthuid gemaakt waarmee objecten herkend kunnen worden. Ook is het mogelijk om textuur en zelfs warmte en pijn te voelen. Het hoopt ermee te kunnen bereiken dat mensen met protheses zo toch weer kunnen voelen.

De kunsthuid die Asynchronous Coded Electronic Skin (ACES) heet, werkt als volgt. In één vierkante centimeter van de elektrische huid zitten honderd sensoren die twintig tot dertig verschillende texturen kunnen herkennen. Daarmee kan het zelfs negentig procent van het brailleschrift lezen. De technologie kan informatie sneller verwerken dan het menselijk zenuwstelsel. Bovendien leert ACES door AI-algoritmes ook nog bij. De technologie is nu nog in een experimentele fase, maar de medische gemeenschap heeft al interesse.

“Normaal moeten mensen met hun huid over voorwerpen gaan om textuur te voelen. Bij Aces is één aanraking voldoende. Het kan texturen van verschillende ruwheid onderscheiden,” vertelt onderzoeksleider Benjamin Tee aan Reuters. “Door een kunsthuid te maken met sensoren kunnen ze voelen hoe warm, zacht een hand is en tegelijkertijd hoe stevig de handdruk.

Star Wars bracht de onderzoekers tot het idee

De makers hadden een bijzondere inspiratiebron. Dat was namelijk Luke Skywalker uit Star Wars. In de film verliest hij zijn rechterhand en wordt vervangen door een robothand. Daarmee lijkt hij zelfs te kunnen voelen, net zoals met de kunsthuid het geval is.

Reageer op artikel:
Wetenschappers geïnspireerd door ‘Star Wars’ en maken kunsthuid
Sluiten