Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 13/06/2018

Wetenschappers brengen historische personen ‘tot leven’ in 3D

We weten eigenlijk bijzonder weinig van de mens die een paar eeuwen geleden op aarde leefde. Althans, van hoe hij of zij eruit heeft gezien. Met weinig tot geen beeldmateriaal en al helemaal geen foto’s is het tot nu toe altijd tot een verbeelding gebleven. Maar dankzij moderne 3D modellen, nieuwe onderzoeken en steeds slimmere wetenschappers komt daar eindelijk verandering in.

Wetenschappers terug in de tijd

Om erachter te komen hoe onze voorouders eeuwen geleden leefden, kunnen we niet het fotoboek induiken. Deze uitvinding was eeuwen geleden nog niet aan de orde. Daarom moesten we het tot nu toe doen met schilderijen en restanten van schedels. Veel kunstenaars hebben geprobeerd de mensen van toen weer te geven, maar de geportretteerden wilden vaak een mooier beeld van zichzelf. Gelukkig leven we in een tijdperk met computers en software, die ervoor zorgen dat we ze daadwerkelijk kunnen zien. Nou ja, ongeveer dan.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Henry IV van Frankrijk

Van 1589 tot 1610 was Henry IV de koning van Frankrijk. Het laatste jaar van zijn koningschap was ook direct het laatste jaar van zijn leven. Een extreme katholiek bracht Henry IV op 57-jarige leeftijd om het leven. Wetenschapper Philippe Froesch heeft, door middel van een CGI 3D reconstructie, het gezicht van Henry IV vorm weten te geven.

Wetenschappers

Johann Sebastian Bach

Componist en muzikant Johann Sebastian Bach kennen we allemaal. Hij behoort, samen met Mozart en Beethoven, tot de drie grootste componisten aller tijden. Bach stierf op 65-jarige leeftijd. De Schotste antropoloog Caroline Wilkinson nam de maten van Bach’s botten en maakte een 3D model van zijn gezicht.

Nicolaus Copernicus

Nicolaus Copernicus was één van de slimste wiskundigen en astronomen die het Renaissance tijdperk rijk was. Deze man ontdekte als eerste dat niet de aarde, maar de zon het middelpunt van ons universum is. Hij stierf op 70-jarige leeftijd. Van zijn overblijfselen heeft een Pools forensisch team een 3D-constructie gemaakt.

De moeder van Toetanchamon

Verschillende mensen geloven dat een mummie genaamd The Younger Ladyhet lichaam houdt van Koningin Nefertiti. Zij zou de koninklijke vrouw zijn geweest van Akhenaten, de vader van Toetanchamon. Echter wijzen verschillende DNA-testen uit dat de mummie het lichaam houdt van Akhenaten’s zus. Die dan weer de biologische moeder van Toetanchamon zou zijn. Heel ingewikkeld allemaal, maar volgens paleontoloog Elisabeth Daynes zag ze er als volgt uit.

Maximilien De Robespierre

Maximilien de Robespierre was een Franse politicus en rechter. Hij is het meest bekend voor zijn rol in de Franse Revolutie (1789-1799) en de Regering van Terreur. Op 28 juli 1794 werd hij op 36 jarige leeftijd geëxecuteerd onder de guillotine. Door middel van zijn dodenmasker en medische gegevens is er een 3D model van zijn gezicht gemaakt.

Anthony van Padua

De heilige Anthony van Padua was een Katholieke priester. Hij werd in 1195 geboren in een rijke familie in Lisabon (Portugal). Anthony stond bekend om zijn behulpzaamheid voor de armen en zijn krachtige preken. De man was de snelst heilige verklaarde priester uit die tijd. Op 35 jarige leeftijd overleed hij in Padua (Italië). Een digitale kopie van zijn schedel heeft ervoor gezorgd dat onderstaand beeld van hem geschetst kon worden.

Mary, koningin van Schotland

Mary Stuart was de jongste koningin die Schotland ooit gehad heeft. De dame was 6 dagen oud toen ze op de troon werd gezet in 1542. Ze bleef koningin tot 1567. Daarna was Stuart gevangene van Koningin Elizabeth van Engeland wegens een moordpoging. In 1586 werd Mary Stuart geëxecuteerd op 44 jarige leeftijd. Met alle portretten die van de oude Koningin te vinden zijn, hebben experts van de Universiteit van Dundee een 3D image kunnen maken.

Richard III van Engeland

Tussen 1483 en 1485 was Richard III van Engeland de Koning van Engeland. Hij was een prominent figuur tijdens de rozenoorlog. Tijdens het laatste conflict tussen de families Lancaster en York (de slag om Bosworth Field) kwam hij om het leven. Richard was toen 32 jaar. Zijn overblijfselen bleven vijf eeuwen lang onopgemerk, maar werden in 2012 teruggevonden. Met de schedel en DNA-samples kwam het onderstaande beeld tot stand.

Robert Burns

Robert Burns was een Schotse dichter en tekstschrijver die leefde van 1759 tot 1796. De man staat bekend om werk als Auld Lange Syne en The Battle of Sherramuir. Hij stierf op 37 jarige leeftijd en zijn schedel heeft ervoor gezorgd dat deze 3D-recreatie gemaakt kon worden.

Robert The Bruce

Robert I was Koning van de Schotten van 1306 tot zijn dood in 1329. De man was een van de bekendste krijgers van zijn generatie. Hij leidde de krachten in de eerste oorlog voor Schotste onafhankelijkheid en slaagde daarin. Hierdoor is Robert I nog steeds een volksheld in Schotland. Overblijfselen van Robert’s schedel hebben ervoor gezorgd dat er een 3D model van zijn gezicht gemaakt kon worden.

Reageer op artikel:
Wetenschappers brengen historische personen ‘tot leven’ in 3D
Sluiten